avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... IMPARTIALITATEA MEDIATORULUI
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

IMPARTIALITATEA MEDIATORULUI

tema de dezbatere

Impartialitatea mediatorului in procesul de mediere este un principiu esenţial si obligatoriu al medierii. Asta inseamna ca, prin tot ceea ce face mediatorul sa nu avantajeze o parte in defavoarea celeilalte parti, sau celorlalte parti, daca sunt mai multe parti implicate in mediere.
Dar ce face mediatorul si cum isi exercita impartialitatea cand este evident ca o parte pur si simplu inseala cealalta parte sub ochii lui?
Mi-aduc aminte ca la cursurile de formare ca mediator jucam un rol play. O colega juca rolul de mediator, iar eu urma sa joc rolul unui dealer de autoturisme. Era o speta din domeniul comercial. Inainte de inceperea rol play-ului, formatorul imi sopteste: „Joaca rolul unui dealer excroc”. Si am jucat. Mi-aduc aminte figura colegei care juca rolul mediatorului. Era oripilata de modul cum sub ochii ei se derula o excrocherie, dar nu putea sa faca nimic. Ar fi vrut cumva sa atentioneze cealalta parte, dar era legata de confidentialitatea pe care i-o cerusem expres in intalnirea separata. Toti ne intraseram tare in rol.
Atunci medierea s-a incheiat bine, ca „excrocul” s-a domolit si solutia a fost echitabila pentru toata lumea. Dar in viata reala? Ce faci ca mediator daca sub ochii tai tocmai se desfasoara o inselaciune? Cum impaci principiul confidentialitatii cu principiul impartialitatii si totusi sa nu te faci partas la o excrocherie, sau inselaciune?

Astept parerile D-voastra, stimati colegi mediatori.

Gheorghe Surtea-mediator
Arad
“ Nu putem fi niciodara siguri ca opiniile celorlalti, pe care vrem sa le inabusim, sunt false; si daca am fi sigur de asta, inabusirea lor ar fi un act nedrept”(John Stuard Mill)
Asfel, conceptual, coexistenta dintre mediatori si cei care nu inteleg procesul medierii, a fost/este blocat printr-o metoda simpla ‘denigrarea si neacceptarea medierii si a mediatorilor’.
Sincer, am crezut ca vor apare unele luari de pozitie din partea grupului “anti” sau din partea moderatorului, dar ..TACERE !
Ce armonie, toleranta, pace, reconciliere si coexistenta, educatie, comunicare…se pare ca toate acestea sunt sabloane.
Daca nu ii putem convinge prin forta argumentului, hai sa-i punem la zid prin denigrare.
Asfel, prin "manipulare" si "metoda" se blocheaza armonia avocat-mediator, inducand ideea falsa ca cele doua grupuri nu pot coexista.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
Ciobanu Vasile, Mediator
romascanu a scris: (pe pagina 6)

5. In mod ciudat, nu prea se straduieste nimeni sa convinga vreo persoana care isi manifesta neincrederea si rezervele in MedieRE (sa le ia in serios si sa le "vindece"). In schimb e inevitabil chestionata daca nu cumva are ceva impotriva mediatoriLOR. :stunned:

Nadie a scris:

Regret ca v-am suparat, Dle. Ciobanu...
Din pacate, pot, afectiv, sa va fiu alaturi...dar nu m-ati convins.

Ciobanu vasile a scris:

conceptual, coexistenta dintre mediatori si cei care nu inteleg procesul medierii, a fost/este blocat printr-o metoda simpla ‘denigrarea si neacceptarea medierii si a mediatorilor’.
Sincer, am crezut ca vor apare unele luari de pozitie din partea grupului “anti” sau din partea moderatorului, dar ..TACERE !

Luari de pozitie? :O
Pai mie imi vine sa scriu Q.E.D.

Caci iata ce vad eu ...si daca nu vad bine ma puteti "ajuta" :hammer: sa-mi schimb optica (accept critici):
Vad o persoana = @ Nadie care isi manifesta NEINCREDEREA in mediere si intreaba, printre altele:

Nadie a scris:

de ce as mai plati si un mediator ?.....

Mai vad TREI mediatori suparati furca pe @Nadie, chiar inainte de orice stradanie de a-i indeparta in vreun fel neincrederea si rezerva cu vreo amarata de propozitie. :(

Si daca credeti ca am eu orbul gainilor, atunci astept sa-mi citati acea fraza, propozitie sau macar silaba cu efect de ARGUMENT pe care l-a folosit @aditabora pentru @ Nadie inainte de a ...face pe Shackespeare (ca sa nu zic direct ...mistocareala in versuri...iertata fie-mi exprimarea)

aditabora a scris:

vrui si eu acum o data
sa fac scrisului rabata
pe nadine s-o intarat
ca sa dea oftul pe gat

@aditabora - V-am aplaudat pentru prima parte a mesajului dvs. scris joi la 18.44 (care ilustra tehnica intrebarilor in mediere) dar am regretat acest lucru dupa ce am vazut P.S. - ul in versuri pe care l-ati adaugat vineri.

Sunteti trei mediatori IMPOTRIVA unei persoane neincrezatoare in mediere = @Nadie. Si in loc sa fie luata in serios aceasta neincredere, e luata in gluma (mult spus "gluma') si tratata ... in versuri de o calitate indoilenica.

Doriti sa ..."mediez" eu acest conflict? :training:
Ma tem ca nu pot media pentru ca, prin acest mesaj, tocmai m-am erijat in avocatul :) lui @Nadie
romascanu, moderator
@ Romascanu =D>

Afara de cele aratate de tine, Nicoleta, dl Ciobanu isi doreste

unele luari de pozitie din partea grupului “anti” sau din partea moderatorului, dar ..TACERE !

Nu exista grup "anti-mediere", ceea ce vedeti d-voastra ca fiind un grup antimediere e doar un barabuc
www.avocatnet.ro/content/for...
Eu m-am abtinut sa mai comentez pe acest topic tocmai pentru ca niciunul dintre
mediatori nu a gasit de cuviinta sa raspunda la intrebarea " De ce nu vrea nimeni medierea ?" si pe deasupra au mai si sarit sa o critice pe Nadie in loc sa o convinga.
Pentru doamna romascanu
romascanu a scris
Caci iata ce vad eu ...si daca nu vad bine ma puteti "ajuta" sa-mi schimb optica (accept critici):
Vad o persoana = @ Nadie care isi manifesta NEINCREDEREA in mediere si intreaba, printre altele:

Daca dumneavoastra credeti ca in acest fel se poate exprima neincrederea in mediere....nadie a scris
Dar, ca sa fii mdediator nu trebuie sa ai nici morala, nici sa cnosti Legislatia...Doar un individ care si-a cumparat diploma de licenta in Drept ar putea sa obteze pentru aceasta profesie...
lipsit de scrupule pentru a fi satisfacut ca ai incheiat o mediere....
profesia de mediator fiind o solutie de smechereala si pentru un agronom, un inginer etc......
plateste un ,,masterat,, si se cheama ca e....mediator. Cand de fapt nu stie nimic temeinc..

....iar dumneavoastra va erijati ca fiind avocatul lui nadie(mai sunt si altii care nu s-au declarat oficial aparatorii lui nadie)
....eu nu am puterea sa incurajez astfel de oameni sa acorde incredere medierii daca le explic de 10 ori si ei nu pot sau SIGUR nu vor sa inteleaga!!!
nadie a scris
Mediatorul ar trebui sa aiba studii juridice si ca ar trebui sa explice ambelor parti cum s-ar rezolva JURIDIC conflictul, fara sa se multumeasca cu incasarea onorariului

1)am explicat de nenumarate ori ca MEDIATORUL NU ARE DREPTUL PRIN LEGE (chiar daca este avocat, notar,consilier juridic.....etc, si este si mediator autorizat) sa explice cum s-ar rezolva conflictiul juridic!!!!....dar nu pot eu sa explic de 100 de ori daca unul nu intelege deloc!!!
2)daca te referi la morala si la incasarea onorariului de catre mediator.....sa vedem pana unde merge morala si onorariul la avocati(daca moderatorii incurajeaza astfel de polemici)...ce morala are un avocat sau cati bani primeste pentru a apara un hot, criminal,violator de copii......etc?...prin mediere nu se pot rezolva astfel de cazuri dar in schimb avocatul primeste macar un onorariu din oficiu pentru ca.....L-A APARAT....si poate ca l-a si scapat!!!
P.S.Si doar am zis ca nu mai calc pe aici!!!
Nicolae Dediu, Mediator
Ok, am inteles..nu exista grup-anti, cei care au gresit sunt ..mediatorii!
De ce:
- prin metode "facilitative", au incercat sa faciliteze un dialog, o punte de comunicare si..se pare ca nu au reusit.
- prin metode "evaluative", mediatorii au fost evaluati si.. ce a iesit s-a vazut.

Se pare ca pentru unii, starea/ideia de empatie, nu exista.
In rest, sincer mesajul @nadie nu transmite nimic nici macar NEINCREDERE, el transmite un mesaj de denigrare, clar si fara echivoc.
Nu am vazut in aceasta discutie un mediator, care sa denigreze sau sa emita judecati de valoare de tipul "numai eu am dreptate".

In rest, raspunsurile ce au aparut dupa mesajul subsemnatului, nu fac alceva de cat sa scoata in evidenta ca mediatorii nu stiu sa comunice si..culmea chiar cu un aer de suparare..=D>, sau#-o

Alte discuții în legătură

Mediere. este legala si constitutionala... Seffer Laurentiu Seffer Laurentiu [/i][b]Este legala si constitutionala stipularea intrun contract de credit bancar clauza ca litigiul intre parti poate fi solutionata pe calea proceduri ... (vezi toată discuția)
Trebuie sau nu ca mediatorul sa aiba specialitatea juridica? Mihai Florel - Birou de Mediator Mihai Florel - Birou de Mediator La prima vedere, tinand cont de faptul ca medierea este o alternativa la instanta de judecata, am fi tentati sa raspundem categoric DA. De ce? Pentru ca ... (vezi toată discuția)
Schimbarea mediatorului si neprezentarea in urma invitatiei v51 v51 Buna Ziua! se poate schimba mediatorul din motive obiective?,Ce se intimpla prin neprezentarea la mediator?, Cum se poate introduce cerere chemare in judecata ... (vezi toată discuția)