Leonte Tudor a scris:
Dar de unde vine medierea asta la noi, la romani ?
Din "cultura" de tip copy-paste (de la americani), facand total abstractie de realitatea romaneasca.
Daca poate ăla eu de ce sa nu-l copiez. :acute:
Era suficient sa fi privit in urma la "medierea" pe care au facut-o vreme de 1000 de ani babele din satul romanesc pe ªANTUL de la poarta, in zi de sarbatoare, ca sa fi observat ce TIP de mediere era mai potrivit in ţarcul mioritei; in tara
idealului de turma.
Ca nu degeaba l-am dat eu exemplu mai sus pe
Ion si acea nesuferita teroare care face pe om sclavul parerilor altuia si care se numeste
gura satului.
Vi se pare ca am depasit aceasta perioada? O nu! Deschideti televizorul. Parca mai alaltaieri se holba la poarta de fier forjat a unuia, dandu-si cu presupusul, o
gura a satului devenita de proportii nationale prin intermediul televizorului.
As zice doar ca stabunica, pe şantul ei, era mai inteleapta si mai impartiala. Daca ar fi venit vreo ţaţă sa-l "planga" pe Ion ca Măria lui s-a DUS dupa altu', i-ar fi taiat acesteia avantul "spovedaniei" cu o intrebare care ar fi sunat cam asa:
Da' de unde ştii tu făi ca s-a DUS după ăla? Nu cumva o fi FUGIT de ăsta? (sugerand ca poate n-o fi nici Ion fara de pacat ca sa "merite" doar Măria sa intre in gura satului).
In medierea FACILITATIVA (
reglementata in Legea medierii) mediatorul nu are ce sa faca cu intelepciunea ori cu experienta lui in domeniul privind natura conflictului, pentru ca in acest stil de mediere (facilitativa) NU se fac recomandari, NU se dau sfaturi, mediatorul NU isi expune opinia asupra solutiilor discutate, NU exprima ce hotarare s-ar pronunta in cauza NU...NU...NU.
Mediatorii NU solutioneaza conflictul , ci doar FACILITEAZA negocierea dintre parti. Daca ar solutiona conflictul ar fi ...ARBITRU.
Daca mediatorul ar "schimba metoda de mediere" (cum zice u.b.i.k.), cotind-o in medierea EVALUATIVA ori in alta METODA de rezolvarea alternativa a disputelor, ca s-o faca "mai justa si mai atractiva" (cum zice tot u.b.i.k.) si i s-ar mai si duce buhul pentru asta, nu numai ca n-ar fi considerat mai "bun", dar ar putea fi chiar ...exclus din profesie. (incetarea calitatii de mediator ca
sanctiune disciplinara ,pentru incalcarea printipurilor medierii astfel cum a fost imporatata la noi).