eclair a scris:
Desigur faptul ca mediatorii sunt juristi, acolo unde sunt ajuta partile sau doar o parte sa aleaga solutia cea mai avantajoasa,
In medierea importata la noi = medierea FACILITATIVA, mediatorul oricat ar fi el de jurist, de avocat, de stiutor al dreptului NU ARE VOIE sa ajute o parte, nu trebuie sa-i vorbeasca despre ce ar putea ea sa obtina in justitie, despre cata dreptate sau nedreptate are etc. etc. Hai s-o spunem cinstit: el trebuie sa fie doar un bun MANIPULATOR si atata tot.
Exista un alt tip de mediere in care se poate intampla asa ceva = medierea EVALUATIVA. Dar nu s-a dorit a fi reglementata in Legea medirerii pentru ca ... genul asta de mediere l-a exersat orice avocat care a incheiat vreodata vreo tranzactie.
Cum ar arata ea? Pai in doua vorbe (ca sa nu m-apuc de teorie ca mi se arde friptura de Paste) ar fi cam ce s-a intamplat in dosarul meu de alaltaieri cand i-am spus clientei: MAXIMUL pe care il poti obtine dupa enshpe termene de judecata este acesta...iar RISCUL este acesta ... Nu vrei sa accepti ACUM propunerea lui (rezonabila) si sa terminam balciul asta? Ba da. Am intrat in sala si s-a rezolvat. PUNCT.
Orice avocat care a incercat in viata lui profesionala sa impace doua parti a facut de fapt o mediere EVALUATIVA. (acesta este dreptul tau, asta era obligatia celuilalt, asta poti obtine, asta risti etc. etc.)
La noi s-a importat insa primul tip de mediere (facilitativa) din care au EVOLUAT mai tarziu celelalte tipuri. Oare de ce?
Din pricina asta cred ca un mediator (care este si jurist de profesie) intr-o mediere FACILITATIVA va arata intotdeauna ca un palipsest sub care e scrisa alta poveste. Ar trebui cumva sa-si schimbe ...metabolismul ca sa-si tina limba-n gura. Numai asa va reusi sa fie obiectiv si impartial. Tare ma tem ca medierea de pe la noi va fi facilitativa ...doar cu numele. Iar realitatea va arata cu totul altfel.