:foottap: Daca ati citit ceea ce a scris mai sus Nicoleta Romascanu si ceea ce am scris si eu ati putea sa observati urmatoarele:
1.
Medierea facilitativa este cea care conduce la problemele actuale, nu mediatorul, nu avocatul atacatorului sau altceva;
2. Problema pusa de d-voastra dispare :magic: imediat ce se schimba procedura de mediere si incearca o mediere evaluativa sau altfel in cadrul careia mediatorul le explica partilor, indiferent daca sunt asistate sau nu de avocati, ce drepturi si obligatii au si care ar fi minimul si maximul a ceea ce ar putrea sa obtina printr-un proces.
..
Avand in vedere cele de mai sus si faptul ca din ceea ce cunosc eu
mediatorul nu este obligat sa incerce un anumit tip de mediere (nu sunt specialist) si
nu este tinut sa incerce numai o mediere facilitativa ci, cu respectarea dispozitiilor legale, poate sa incerce sa medieze litigiile dupa cum ii dicteaza constiinta.
Astfel, de cate ori va constata ca exista un dezechilibru intre parti, in temeiul principiului prev. de art. 30 alin. 2 din Legea nr. 192/2006
(2) Mediatorul trebuie sa conduca procesul de mediere in mod nepartinitor si sa asigure un permanent echilibru intre parti.
va adapta metodele folosite in mediere
astfel incat sa echilibreze pozitiile partilor.
Pentru aceasta, daca atacatorul vine asistat de un aparator iar victima vine fara aparator, metoda de mediere facilitativa nu este numai inechitabila pentru ca atacatorul stie foarte bine ce drepturi si obligatii are in timp ce victima s-ar putea sa n-aiba habar si sa mai fie intimidata de prezenta aparatorului, ci de-a dreptul defectuoasa.
In aceasta situatie, mediatorul trebuie sa echilibreze mai intai pozitiile partilor si apoi sa incerce medierea.