avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... stabilirea paternitatii - mai complicat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

stabilirea paternitatii - mai complicat

Buna ziua,

sunt noua pe acest forum si as vrea sa va adresez o intrebare:
sunt in plin proces de divort si custodie cu sotul - in urma casatoriei a rezultat un copil, care conform legii se presupune ca este al sotului (desi noi la data conceperii eram despartiti in fapt), el totusi a recunoscut copilul
in momentul de fata, eu as dori ca tatal biologic sa recunoasca copilul si sa modificam certificatul de nastere.
mai exista vre-o posibilitate sa facem acest lucru?

multumesc
Dana
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:22, 20 Mai 2008
Dragii mosului, s-a modificat codul familiei. Ati ramas cam in urma.
Si MAMA poate introduce actiune in tagada de paternitate, iar actiunea se prescrie in 3 ani (nu 6 luni)

Art. 54. - Paternitatea poate fi tăgăduită, dacă este cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului.
Acţiunea în tăgăduirea paternităţii poate fi pornită de oricare dintre soţi, precum şi de către copil; ea poate fi continuată de moştenitori.
Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale.
Mama sau copilul introduce acţiunea împotriva soţului mamei; dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor lui.
Dacă titularul acţiunii este pus sub interdicţie, acţiunea va putea fi pornită de tutore.
Mama copilului va fi citată în toate cazurile în care nu formulează ea însăşi acţiunea.
__________
Articolul a fost modificat prin art. I pct. 2 din Legea nr. 288/2007.


Art. 55. - Acţiunea în tăgăduirea paternităţii se prescrie în termen de 3 ani de la data naşterii copilului. Pentru soţul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunoştinţă de naşterea copilului.
Dacă acţiunea nu a fost introdusă în timpul minorităţii copilului, acesta o poate porni într-un termen de 3 ani de la data majoratului său.
Reclamantul poate fi repus în termen, în condiţiile legii.
__________
Articolul a fost modificat prin art. I pct. 3 din Legea nr. 288/2007.

N-am inteles totusi cati ani are copilul. Am inteles ca are mai mult de 6 luni, dar mai exact ce varsta are?
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2008
romascanu, moderator
Multumim de informare. Codul familiei l-am (re)citit de pe net, de pe www.dreptonline.ro si ma surprinde ca nu e versiunea actualizata.

Raman discutiile in functie de varsta copilului. Prea mare nu poate fi din moment ce acuma sunt partile in divort pentru un copil conceput cand sotii erau despartiti in fapt...
multumesc mult
intradevar copilul are 7 luni, deci actiunea o pot deschide atit eu cit si fostul sot

Multumesc mult pentru raspunsuri, m-am lamurit
In aceasta situatie, sotul poate face tagada paternitatii in instanta si tatal copilului poate sa dea declaratie de recunoastere a copilului in fata notarului.
Tatal biologic poate introduce o actiune in contestarea paternitatii si stabilirea filiatiei fata de copil. Aceasta actiune este imprescriptibila si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba.
Cu hotararea definitiva si irevocabila prin care i s-a admis actiunea, se prezinta la Starea civila pentru modificarea certificatului de nastere. Dupa aceea se poate casatori sau nu cu mama copilului. ;)

Alte discuții în legătură

Schimbare certificat copil - etapele pt o actiune judecatoreasca larissalore larissalore Buna ziua Buna ziua, Am nevoie de ajutorul dvs in urmatoarea problema: O doamna casatorita a conceput un copil cu amantul, si in momentul in care a ... (vezi toată discuția)
Contestarea filiatiei/recunoasterii miruna.c miruna.c A s-a casatorit cu B, B fiind insarcinata in 6 luni A stia ca nu este tatal copilului, totusi, il recunoaste trecandu-l pe numele lui Acum B introduce ... (vezi toată discuția)
Paternitate veronika2008 veronika2008 Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. ... (vezi toată discuția)