avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... stabilirea paternitatii - mai complicat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

stabilirea paternitatii - mai complicat

Buna ziua,

sunt noua pe acest forum si as vrea sa va adresez o intrebare:
sunt in plin proces de divort si custodie cu sotul - in urma casatoriei a rezultat un copil, care conform legii se presupune ca este al sotului (desi noi la data conceperii eram despartiti in fapt), el totusi a recunoscut copilul
in momentul de fata, eu as dori ca tatal biologic sa recunoasca copilul si sa modificam certificatul de nastere.
mai exista vre-o posibilitate sa facem acest lucru?

multumesc
Dana
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:22, 20 Mai 2008
Probabil ca ea va sicaneaza pentru a va putea santaja pentru ca stie ca v-ati atasat de copil si sa va ceara mai muti bani, altfel, nu vad de ce va mai deranjeaza. tatal copilului poate face plangere penala impotriva mamei pentru abandon de familie, daca copilul i-a fost incredintat legal acestuia si mama nu a platiti pensie de intretinere pentru cel putin 2 luni.
Eu zic ca, in situatia dumneavoastra, cel mai bine ar fi sa adoptati si dumneavoastra copilul si sa fiti trecuta dumneavoastra in certificatul de nastere ca mama. Adoptia se face cu acordul ambilor parinti si este bine, pentru stabilitatea situatiei copilului sa reglementati situatia.
Cel mai bine este sa discutati cu un avocat care sa va reprezinte interesele in acest sens.
Depresia post-partum poate dura cateva luni. Ar putea fi un alt motiv.

Oricum, mi se pare urat ec fac parintii ei. Adica, asa a crescut, invatandu-se (ca sa ma exprim frumos) sa nu fie responsabila, sa trateze viata in acest mod. Daca nu e nebuna, vin de undeva aceste deprinderi, dintr-o invatare anterioara...
Chestia cu: am crescut un copil bun da' nu-s ce s-a intamplat cu el! apar doar din nevoia de a nu infrunta realitatea si sunt doar fuga de raspundere a parintilor.
E similar cu: uite ce prostii te-au invatat bunicii care te-au crescut! Pai nu putea sa fie crescut de parinti? Adica, sa nu facem mare lucru, sa ne mandrim daca ajung ceva sau cineva, dar sa ne spalam pe maini daca ajung... mai rau.

Imi pare rau de dommnisoara in cauza! E cam ciudat ca macar acasa sa nu se fi dus la greu!...

Sincer, imi pare rau si de dv., doamna. Va inteleg si aveti un suflet frumos. Din pacate, nu va pot spune mai mult ca pe celalalt topic. Si, repet, raspunsurile pe forum sunt lapidare, nu complete.
avTodincaVeronica a scris:

daca tatal din certificatul de nastere face tagada paternitatii si se admite aceasta actiune, copilul ia numele de familie al mamei, singurul parinte fata de care este stabilita filiatia. Insa daca tatal bilogic refuza sa recunoasca copilul mama poate promova actiune in stabilirea filiatiei fata de tatal real, copilul poate sa ramana la numele mamei, sau poate lua numele tatalui.


Mama copilului nu poate deschide o acţiune de stabilire a filiaţiei faţă de tatăl biologic atâta timp cât nu s-a admis o acţiune de tăgadă a paternităţii, introdusă fie de soţul mamei, fie de mamă sau de copil, prin reprezentantul legal, pentru că legea prevede că un copil poate avea doar un singur tată, astfel am fi în situaţia ca acel copil să aibă un tată, soţul mamei şi să se solicite instanţei să se constate că mai are un tată, biologic, ceea ce este inadmisibil.
În cazul în care copilul s-a născut în timpul căsătoriei, acesta va purta numele tatălui şi se prezumă că este al tatălui, soţul mamei. Este o prezumţie legală care nu poate fi răsturnată decât prin tăgada paternităţii, chiar dacă în certificatul copilului nu apare numele tatălui.
După admiterea acţiunii în tăgada paternităţii, copilul va purta numele mamei, iar ulterior mama sau copilul, prin reprezentant legal, pot deschide o acţiune împotriva tatălui biologic de stabilire a filiaţiei după tată. În cazul admiterii acestei acţiuni, numele tatălui stabilit ca fiind cel biologic va fi înscris în certificatul de naştere al minorului, dând astfel tatălui biologic drepturi şi obligaţii faţă de minor.;)
cora2006 a scris:
Este o prezumţie legală care nu poate fi răsturnată decât prin tăgada paternităţii, chiar dacă în certificatul copilului nu apare numele tatălui.

Daca tatal copilului nu apare in certificatul de nastere, adica... se poate admite tagada paternitatii?
:-/ Care va sa zica eu, Liliana Tagada, cu mama Ioana si tatal liniuta, tagaduiesc faptul ca liniuta este tatal meu? Nu? Atunci pe cine tagaduiesc? Ca alt tata nu e recunoscut de lege pentru a-l tagadui??

Ar insemna ca eu sa pot tagadui ca-mi sunt tati toti barbatii de pe planeta, cu exceptia tatalui meu biologic. Maine-poimaine, pot sa tagaduiesc faptul ca sotul meu imi e tata... :D
Nu-i tocmai normal si logic.
Vezi explicatiile Nicoletei privitoare la actiuni... cateva mesaje mai sus.
AVLIL a scris:

Daca tatal copilului nu apare in certificatul de nastere, adica... se poate admite tagada paternitatii?
:-/ Care va sa zica eu, Liliana Tagada, cu mama Ioana si tatal liniuta, tagaduiesc faptul ca liniuta este tatal meu? Nu? Atunci pe cine tagaduiesc? Ca alt tata nu e recunoscut de lege pentru a-l tagadui??
Ar insemna ca eu sa pot tagadui ca-mi sunt tati toti barbatii de pe planeta, cu exceptia tatalui meu biologic. Maine-poimaine, pot sa tagaduiesc faptul ca sotul meu imi e tata... :D
Nu-i tocmai normal si logic.
Vezi explicatiile Nicoletei privitoare la actiuni... cateva mesaje mai sus.

Draga mea, dacă ai fi fost atentă ai fi observat că am precizat că este vorba despre situaţia copilului conceput/născut în timpul căsătoriei. Am spus că, acel copil născut în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei, conform art. 53 alin. (1) C.fam., iar copilul născut după desfacerea, declararea nulităţii sau anularea căsătoriei are ca tată pe fostul soţ al mamei, dacă a fost conceput în timpul căsătoriei şi naşterea a avut loc înainte ca mama să fi intrat într-o nouă căsătorie, conform alin. 2.
Potrivit art. 1202 alin. (1) C.civ. „prezumţia legală dispensă de orice dovadă pe acela în favoarea căruia este făcută”, iar prezumţia de paternitate a copilului conceput/născut în timpul căsătoriei este o prezumţie legală, astfel că îşi produce efectele fără ca partea să fie nevoită a o invoca ori ca incidenţa ei să fie anume constată şi consemnată de vreo autoritate, şi operează independent de cuprinsul certificatului constatator al naşterii. Paternitatea prezumată nu este afectată de faptul că în actul de naştere al copilului, la rubrica rezervată tatălui, figurează un alt bărbat decât soţul mamei sau că soţul ori fostul soţ al mamei a fost omis cu bună ştiinţă din certificatul de naştere al copilului.
Odată dobândit, statutul de copil conceput/născut în timpul căsătoriei nu poate fi modificat printr-un act de recunoaştere voluntară a filiaţiei paterne săvârşit de un alt bărbat, atâta timp cât prezumţia de paternitate nu a fost înlăturată printr-o hotărâre irevocabilă de admitere a acţiunii în tăgada paternităţii.
Acesta a fost sensul mesajului meu anterior!;)

Alte discuții în legătură

Schimbare certificat copil - etapele pt o actiune judecatoreasca larissalore larissalore Buna ziua Buna ziua, Am nevoie de ajutorul dvs in urmatoarea problema: O doamna casatorita a conceput un copil cu amantul, si in momentul in care a ... (vezi toată discuția)
Contestarea filiatiei/recunoasterii miruna.c miruna.c A s-a casatorit cu B, B fiind insarcinata in 6 luni A stia ca nu este tatal copilului, totusi, il recunoaste trecandu-l pe numele lui Acum B introduce ... (vezi toată discuția)
Paternitate veronika2008 veronika2008 Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. ... (vezi toată discuția)