avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... stabilirea paternitatii - mai complicat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

stabilirea paternitatii - mai complicat

Buna ziua,

sunt noua pe acest forum si as vrea sa va adresez o intrebare:
sunt in plin proces de divort si custodie cu sotul - in urma casatoriei a rezultat un copil, care conform legii se presupune ca este al sotului (desi noi la data conceperii eram despartiti in fapt), el totusi a recunoscut copilul
in momentul de fata, eu as dori ca tatal biologic sa recunoasca copilul si sa modificam certificatul de nastere.
mai exista vre-o posibilitate sa facem acest lucru?

multumesc
Dana
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:22, 20 Mai 2008
Dupa ce se face tagada paternitatii, mama sau tatal biologic poate introduce actiune in stabilirea paternitatii fata de tatal biologic si modificarea in certificatul de nastere al copilului a numelui tatalui.
Categoric, la acest moment, asa cum arata speta si legislatia, tatal biologic nu poate introduce nici o actiune.
Recunoasterea copilului de catre tatal biologic este conditionata de admiterea actiunii in tagada de paternitate (pe care nu o poate porni tatal biologic).

Se fac confuzii intre:
- tagada de paternitate - art 59 c. fam - actiune care tinde la RASTURNAREA prezumtiei de paternitate - desi copilul s-a nascut in timpul casatoriei este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal penru ca......
- contestarea recunoasterii (care nu corespunde adevarului) - art 58 c. fam - ori aici nu avem o recunostere in sensul legii ci o filiatie care a fost stabilita in baza prezumtiei din art 53 c. fam (copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei). In speta, chiar daca sotul n-a fi dat nici o declaratie, tot era trecut tata in baza prezumtiei
- contestarea filiatiei din casatorie - actiune care tinde la a se dovedi ca NU-SI GASESTE APLICARE prezumtia pentru ca, bunoara, in mod gresit parintii au fost socotiti casatoriti desi nu erau, ori copilul s-a nascut inainte de incheierea casatoriei ...etc.

Nu se pot face alegeri intre aceste actiuni pe motiv ca unele s-ar putea porni de ORICE persoana interesata, iar tagada in conditii restrictive.
Nu neg ca exista si judecatori care nu au prea clar in cap acesta distinctie asa ca nu vreau sa aud comendarii de genul ...da, dar in situatia X s-a intamplat asa...
multumesc frumos pentru raspunsuri

am o alta intrebare: divortul s-a pronuntat, acum astept decizia si dupa cele 30 de zile, legalizarea ei.
dupa ce legalizez decizia de divort, pot introduce actiune de schimbare a numelui copilului?
precizez ca el nu este interesat de o relatie cu copilul si de aceea nici macar nu a cerut drept de vizita, asa ca mi se pare normal ca si copilul sa poarte numele meu de familie.
exista posibiliatea asta? bineinteles ca el nu va fi de acord (doar din rautate)

multumesc
Cine este "el"? Fostul sot, sau tatal biologic?
Numele este dobandit la nastere si numai in situatii exceptionale se poate schimba.
In cazul dumneavoastra, daca tatal din certificatul de nastere face tagada paternitatii si se admite aceasta actiune, copilul ia numele de familie al mamei, singurul parinte fata de care este stabilita filiatia. Insa daca tatal bilogic refuza sa recunoasca copilul mama poate promova actiune in stabilirea filiatiei fata de tatal real, copilul poate sa ramana la numele mamei, sau poate lua numele tatalui.
Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2008
avTodincaVeronica, utilizator
ma confrunt si eu cu o problema de acest gen , sotul meu a avut o relatie cu o domnisoara , relatie din care a rezultat un copil ,copil pe care mama l-a lasat in sptal , a fost recunoscut de sotul meu , iar acum ea vine si spune ca nu e el tatal si ca vrea copilul , copil pe care nu stiu cum il va creste pentru ca ea a plecat de la domiciliul unde locuia cu parintii ei , nu are un ststut social , acum copilul are 2 luni, ea n-a intrebat niciodata de el si dintr-o data a revenit la sentimente mai bune .. ea are relatii cu fel si fel de persoane dubioase si imi este teama pentru copil , daca ea se duce in instanta si face testul ADN , daca sotul meu chiar nu e tatal copilului ? el a fost de buna credinta si l-a recunoscut , de unde sa stie ca ea nu este usa de biserica? ce se poate intampla ? imi va lua copilul ? va pati sotul meu ceva ? va pati ea ceva ? eu am trecut peste tot si am dat acceptat totul ..multumesc

Alte discuții în legătură

Schimbare certificat copil - etapele pt o actiune judecatoreasca larissalore larissalore Buna ziua Buna ziua, Am nevoie de ajutorul dvs in urmatoarea problema: O doamna casatorita a conceput un copil cu amantul, si in momentul in care a ... (vezi toată discuția)
Contestarea filiatiei/recunoasterii miruna.c miruna.c A s-a casatorit cu B, B fiind insarcinata in 6 luni A stia ca nu este tatal copilului, totusi, il recunoaste trecandu-l pe numele lui Acum B introduce ... (vezi toată discuția)
Paternitate veronika2008 veronika2008 Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. ... (vezi toată discuția)