avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... stabilirea paternitatii - mai complicat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

stabilirea paternitatii - mai complicat

Buna ziua,

sunt noua pe acest forum si as vrea sa va adresez o intrebare:
sunt in plin proces de divort si custodie cu sotul - in urma casatoriei a rezultat un copil, care conform legii se presupune ca este al sotului (desi noi la data conceperii eram despartiti in fapt), el totusi a recunoscut copilul
in momentul de fata, eu as dori ca tatal biologic sa recunoasca copilul si sa modificam certificatul de nastere.
mai exista vre-o posibilitate sa facem acest lucru?

multumesc
Dana
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:22, 20 Mai 2008
Ok, acum am inteles, dar tot nu-mi e clar: daca statutul ala de copil ... nu e consemnat nicaieri, ce sa contest? Ca nu am statutul recunoscut ca sa-l tagaduiesc, asa vad eu lucrurile...
E doar o parere, daca de niciunde nu iese ca acel copil avea statut dde copil nascut in timpuol casatoriei, e ca si cum nu era!
Inteleg ideea, nu sunt de acord.
Liliana,
Prin tagada paternitatii se tinde la rasturnarea PREZUMTIEI de paternitate si nu a liniutei care apare in certificat. Acel copil are statutul de copil din casatorie, chiar daca din eroare (neglijenta a functionarilor, nestiinta) la numele tatalui apare doar o liniuta.
Acesta prezumtie exista / "joaca" in favoarea sotului mamei, iar calitatea de sot se dovedeste cu certificatul de casatorie.

Sau invers, daca doi soti au un copil (fara probleme de paternitate) si din eroare, numele tatalui nu a fost scris in actul de nastere ce fac? Fac vreo actiune de stabilire de paternitate? Nici pomeneala! "Ii dau in cap functionarului cu actul" si fac o rectificare/modificare ( ma rog, aici trebuie sa fim atenti cu termenii pentru ca ua intelesuri diferite, dar mi-e lene sa caut sensul exact ca-i prea de dimineata).
Ultima modificare: Duminică, 18 Mai 2008
romascanu, moderator
Sunt absolut de acord cu tine... absolut....
Eu sustin insa ca, daca nu are trecut tatal acolo, poti tagadui numai dupa trecerea lui acolo, atat.
Ca ar fi normala pentru mama care vrea ca nu sotul, dar tatal biologic sa fie recunoscut ca tata al copilului, ar fi normal ca ea sa faca o actiune de rectificare a certificatului, apoi sa poata tagadui, daca vrea... Apoi ce mai e...
E aiurea sa tagadui ceva ce nu are efecte juridice, in instanta.

Pentru ca, daca doi soti au un copil si functionarul nu a consemnat asta corespunzator pe certificatul de nastere, de ce sa faca parintii rectificare atunci, asa cum spui tu? El e copil din casatorie, fie ca scrie asta au ba pe certificat, nu?
Or, daca exista motivatie sa scrii asta pe certificat, caci inscrierea pe certificat este o reflectare in drept a situatiei de fapt, este o consemnare juridica a acestui fapt, anume a starii de copil din casatorie si tocmai din aceasta inscriere reies, decurg drepturile de copil din casatorie... atunci... el nu e, in drept, copil din casatorie pana la inscrierea acestui fapt in certificat.

E ca atunci cand tatal biologic da in judecata mama si tatal trecut in certificat, pentru recunoasterea copilului; nu se poate, caci acel copil are deja o alta situatie consemnata la tata.
Si daca are un tata, ce, nu se poate sa se demponstreze, in acelasi dosar, ca ala nu e tata si ca el e? Direct, asa, fara tagada sau ce mai e?
Ei bine, nu se poate. Asta zic.
Prin simetrie, nu se poate nici asta direct, adica: intai scrii ce trebuie scris la tata, apoui stergi si--l pui pe cel bun.
Dar... acel copil are deja consemnat, chiar daca prin greseli, situatia reala, iar tu o indrepti, scriind una ireala... nu stiu, e ca si cum te-ai scarpina cu degetul mic de la piciorul stang dupa urechea dreapta.
Parerea mea e ca nu se justifica nici juridic si nici logic.

Eu as face direct o recunoastere si... sa vedem ce se poate intampla si cum poate proceda sotul mamei ca sa rastoarne asta! :P
Ultima modificare: Duminică, 18 Mai 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Din Codul Familiei:
"Art. 54. - Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil; ea poate fi continuata de mostenitori.
Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale.
Mama sau copilul introduce actiunea impotriva sotului mamei; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor lui.
Daca titularul actiunii este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore.
Mama copilului va fi citata in toate cazurile in care nu formuleaza ea insasi actiunea."
Art. 57
Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti.
Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament.
Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca.

Asta inseamna ca doar copilul din afara casatoriei, "cu tata liniuta", sau la care tatal din casatorie a tagaduit paternitatea poate fi recunoscut.
Imi pare rau ca, desi si Veronica, romascanu si eu am incercat sa facem putina lumina in problema liniutei, tot neclar iti este.
avlil a scris:
Eu as face direct o recunoastere si... sa vedem ce se poate intampla si cum poate proceda sotul mamei ca sa rastoarne asta!
Recunoaşterea nu are nici o valoare în cazul unui copil conceput/născut din căsătorie!:P Aceasta este valabila numai pentru un copil din afara casatoriei, dar nu despre asta discutam....:P
Dacă se face o recunoaştere pein declaraţie la notar, aceasta nu va avea nici o valoare.......iar dacă se va face o acţiune în instanţă, ea se va respinge deoarece trebuie ca prin probe să se demonstreze instanţei că este un copil din afara căsătoriei, pentru a nu fi incidentă prezumţia legală de paternitate a soţului mamei cu privire la copilul conceput/născut în timpul căsătoriei.
avlil a scris:
Inteleg ideea, nu sunt de acord.
Dacă eşti sau nu de acord, asta este altă problemă.... Noi aici, discutăm despre ce spune legea nu despre părerile noastre personale.......

Alte discuții în legătură

Schimbare certificat copil - etapele pt o actiune judecatoreasca larissalore larissalore Buna ziua Buna ziua, Am nevoie de ajutorul dvs in urmatoarea problema: O doamna casatorita a conceput un copil cu amantul, si in momentul in care a ... (vezi toată discuția)
Contestarea filiatiei/recunoasterii miruna.c miruna.c A s-a casatorit cu B, B fiind insarcinata in 6 luni A stia ca nu este tatal copilului, totusi, il recunoaste trecandu-l pe numele lui Acum B introduce ... (vezi toată discuția)
Paternitate veronika2008 veronika2008 Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. ... (vezi toată discuția)