avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plecare definitivä din tarä färä semnätura ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plecare definitivä din tarä färä semnätura tatälui

Dupä lupte seculare am primit incredintarea minorului,definitiv si irevocabil.Pinä si instantele germane au anulat orice drept al tatälui asupra copilului. Pentru a putea pleca defintiv si a obtine viza de plecare defintivä in altä tarä ( nu Europa),am nevoie de acordul tatälui (desi am doar eu incredintarea minorului).Ambasada mi-a atras insä atentia cä aceastä semnäturä poate fi inlocuitä de o sentintä judecätoreascä din Romania(liberä circulatie).Ca intotdeauna cer pärerea nu numai a avocatilor mei,ci si a altor persoane si mä documentez asupra acestei probleme. Despre ce poate fi vorba exact si cum decurge?Mi s-a mai räspuns odatä pe forum cu foarte mult timp in urmä,dar nu mai retin.Vä multumesc anticipat pentru päreri.
Chiar daca fetita va fi incredintata sotului acesta nu va putea calatori spre China impreuna cu fetita fara acordul dv., chiar daca are o hot judec definitiva si irevocabila prin care i se incredinteaza copilul.

Daca, in cadrul actiunii de divort, copilul va fi incredintat dv exista sansa de a se dispune de locuinta proprietate personala a sotului pt a servi minorului fatza de care, ca parinte, tatal are obligatia legala de a-l intretine. Faptul ca si dv veti folosi locuinta nu mai are relevanta. Exista (cel putin) decizia nr.410/1992 a Trib.Bucuresti, Sectia IV-a civila care arata ca e posibil, dar aceasta nu inseamna ca este o regula; un avocat va poate ajuta.... Banuiesc ca dv realizati venituri, pt a dovedi ca puteti intretine copilul daca va fi incredintat catre dv.

Mai devreme sau mai tarziu tot se va pronunta desfacerea casatoriei, chiar daca incercati sa amanati finalizarea procesului.
Eu raman la parerea ca nefinalizarea procesului in termen scurt ramane prima optiune pt mama intrucat pana nu lamureste problema cu locuinta.Unde se va face ancheta sociala?

Cat priveste decizia nr 410 / 1992 nu stiu in ce masura ar putea fi aplicabila.M-am gandit si eu la aceasta posibilitate dar e vorba de folosinta locuintei fara ca unul din soti sa aiba calitatea de proprietar.Nu am studiat in ce masura ar putea fi evacuat proprietarul din proprietatea sa ( s-ar incalca Constitutia) si acest lucru daca ar fi posibil ar avea numai caracter vremelnic.
Troupe_doi, poate ne expui decizia nr 410 ca sa o analizam.

Este o idee buna dar nu o poate ajuta cu adevarat.Solutia ramane sa se mute la mama ei.
Daca nu procedeaza asa, risca sa piarda copilul.

avocat Claudiu Lascoschi
Da' de ce sa riste asa ceva? Sotii au obligatia de intretinere reciproca pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii, prin urmare pana la definitivarea divortului doamna poate sta acolo linistita... Se poate face acolo ancheta...
In mod clar ca depinde si de sot cum va juca, insa...

Cat despre decizia aceea, clar ca nu se va aplica pentru ca nu e izvor de drept, dar ar putea fi o inspiratie pentru doamna sa ceara intretinerea minorului in natura din partea tatalui sau, in speta asigurarea locuintei.
Ca si trope, iti spun ca nu are a face asta cu folosirea de sot neproprietar etc... ce mai spuneai tu, are a face cu obligatia de intretinere.
Cu atat mai mult cu cat femeia va sta in locuinta pe durata divortului... Mai ales daca dovedeste cat sta el in tara si cat nu, daca el mai are proprietati etc. Sunt sanse reale, bune...
"E o idee buna dar nu o poate ajuta"... Nu stiu, claudiu, atunci ce o poate ajuta? O idee proasta? O bucata micsa de logica putem folosi si noi in exprimare? Ca sa nu mai lasam frazele neterminate ca prima din mesajul anterior, ok? Ca nici macar numele userilor nu stii a le scrie corect... :tooth:

Doamna, in mod clar va va trebui un avocat, asa incat, mergeti macar sa consultati unul sa va invete ce si cum, ok?
Trope, tu de ce spui ca nu ar putea tatal pleca? :(
E o idee buna, asta cu dreptul de a dispune de lcouinta prop. privata a tatalui, insa trebuie gandita foarte bine, putand fi o sabie cu doua taisuri... Pentru ca daca judecatorul vede in cererea asta doar imposibilitatea mamei de a asigura minorului o existenta mai buna, s-ar putea sa decida ca minorul sa fie incredintat tatalui.
Din pacate legislatia romaneasca este deficitara din punctul asta de vedere...

Pe de alta parte, daca tatal este financiar bine situat, s-ar putea fixa o pensie de intretinere care sa acopere si eventualele cheltuieli cu o noua locuinta...

Una peste alta, prezenta unui avocat este indispensabila!
ancheta social a fost aici acasa......la locuinta sotului
multumesc H J pt raspuns dar as putea sa dispun d elocuint aprovizorie a sotului iar daca sta nu se poate sa ma duc la mama?
nu mi se pare corect c e a facut el,ma tra sin piept si s ajukt cu mine pt k aveam doar 18 ani,a cumparat casa prin act d edonatie.stiu k donatiile si mostenirile nu se impart.mi se pare nedrept ce as putea face....in caz c anu reusesc cu apartamentul sa ma duc la mama dar nu stiu cum gandesc judecatorii nu stiu ce s afac...
aaa...si la partea financiara a atatalui.....el e patron...are multe standuri in complexul comercial niro si dragon dar la ancheta sociala cand a venit acas asi la intrebat c evenit are....stupoare....a zis ca el e salariat cu un salariu de 500 de euro pe luna.....cum vine asta???el e ditamai patronul si spune si cred ca va sustine si la tribunal k e SALARIAT...?
Ultima modificare: Vineri, 5 Decembrie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedentiala Mary355 Mary355 Ordonanta presedentiala presupune o urgenta. Poate fi urgenta motivata prin faptul ca mama are nevoie urgenta de tratament in strainatate si copilul ... (vezi toată discuția)
Scoaterea copilului din tara de catre unul dintre parinti adibadi adibadi Buna ziua! Va rog sa ma lămuriți și pe mine: în urma divorțului copilul este încredințat mamei, iar tatăl atacă aceasta hotărâre ... (vezi toată discuția)
Stabilire domiciliul minorului la domiciliul mamei in strainatate stefimit stefimit Buna ziua! Mama are domiciliul in strainatate . In urma unei Hotarari judecatoresti ,ramasa definitiva, i se stabileste domiciliul minorului la mama in ... (vezi toată discuția)