avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1175 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cu clauza de intretinere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cu clauza de intretinere nerespectata!!!

buna ziua,

totul sa petrecut in 1993 cand mama mea a vandut unuia din fratii mei apartamentul in care ea locuieste,cu contract cu clauza de uzufruct si intretinere.
in anul 1999 am facut o intelegere verbala cu fratele meu si iam cedat o garsoniera in care a locuit fica sa timp de un an dupa care a vanduto,prostia mea a fost ca am vanduto direct de pe numele meu pe numele cumparatorului(el nu face parte din familie)si am stabilit tot verbal ca dupa moartea mamei apartamentul sa fie trecut direct pe numele fiului meu...ideea mea a fost sa nu mai fac alte contracte la momentul respectiv.
in 2003 in toamna decedeaza mama la inceputul anului 2004 ii propun fratelui meu sa facem acel contract de vanzare cumparare de care cazusem de acord,din anumite cauze nu lam facut la momentul respectiv,pe urma in 2006 a mai cerut o suma de bani relativ mica 3000de euro ,nu am avut de unde sa i dau aceea suma de bani si timpul a trecut si nu am mai facut nimic in acest sens.anul acesta mia zis ca vrea diferenta de la o garsoniera la un apartament adica 25000 de euro suma care mi se pare exagerata avand in vedere ca nu a respectat clauza de intretinere,si eu cand am facut intelegerea in 1999 mama avea datorii la intretinere,leam platit si nu numai asta practic eu am intretinuto pe mama am inmormantato conform obiceiului si asa mai departe,alaturi de mine sunt si ceilalti doi frati care cunosc situatia si ma sustin,eu pot la orice ora sa demonstrez cu chitante facturi si martori ca am intretinuto pe mama mai ales ca din 1999 am locuit efectiv cu ea in apartamentul in cauza.

intrebarea mea este:pot sa atac in instanta accel contract ?? va multumesc anticipat si sper ca nu vam plictisit.
#-oprostia a fost ca deja am platit onorariul la un avocat..am dat 1700 de euro..cred ca am facut din nou o prostie.. dar cine stie.. poate o sa iasa ceva bun din asta si o sa cadem totusi la o intelegere cu matusa mea..ca de fapt ea e cea care a pus bete in roate la toata treaba asta.. am luat legatura cu unchiu meu si el e indecis..nu stiu ce sa zica sa asculte de nevasta sau de frate...

ps schema ar fi urmatoarea cel putin asa a zis avocatul:
1 anularea contractului (el ar fi zis ca nu se prescrie ptr ca nu e o actiune personala )
2 intoarcerea imobilului in patrimoniul mamei, mai ales ca la succesiune nu a participat nimeni
3 demonstrarea ca sa facut o tranzactie ascunsa
4 dezbaterea succesiunii
5 si pe urma sa se demonstreze cu dovezi ca fratele si cumnata mea nu au participat la intretinerea si inmormantarea mamei ..

tin sa precizez ca noi suntem 4 frati,cel mare e cel care are pretentia la cei 25000 de euro,ceilalti frati cunosc situatia si ma sustin si in plus am atatea dovezi precum si martori ca eu am intretinuto si am inmormantato... ma doare faptul ca
asta e inca o dovada ca sangele se face apa.. si inclin sa cred ca cumnata mea ``draga`` in mod intentionat a intarziat
intocmirea unui contract conform intelegerii.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2008
h8uall, utilizator
Cum dumnezeu va judecati de un an pe asta? Nu v-a ridicat nici partea adversa si nici instanta prescriptia dreptului la actiune?
Cum sa fie drept personal... e drept de proprietate, un drept de creanta, numai personal nu... :O

Eu as cere banii inapoi de la avocat... dar el poate stie mai bine, poate au existat cauze de intrerupere a prescriptiei...
Multa bafta!
ma ti inteles gresit,nu ne judecam d un an,de atunci ne invartim in jurul cozii de atunci a inceput circul,la inceput au cerut 3000 de euro,si pe urma au ajuns la suma de 25000 de euro si atunci am hotarat sa mergem la un avocat,si el ne garantat ca avem sanse de castig mai ales ca aceea clauza de intretinere nu a fost respectata..iam zis si lui de acel termen de prescriptie si a zis ca doar daca era sa fie o actiune personala era valabil,acum eu ce sa mai cred???presupun ca nu a vrut doar sa ia si el pielea de pe mine..ptr ca a trecut aproape o luna de cand iam dat banii si deja a intentat actiunea si in plus a si inregistrato la cartea funciara.(nu am cuostinte vaste despre acest domeniu si va rog sa ma scuzati daca zic ceva si vi se pare aiurea)
sunt debusolat cu totul .de fiecare data cand avem o intrevedere e asa de sigur pe el..si ma asigura ca nu lua cazul daca nu era convins ca exita sanse de castig..poate el incearca sa demonstreze ca acel contract e o donatie ascunsa si sa aduca cum am mai zis imobilul in dezbatere ptr succesiune ca din cate stiu ea e vacanta inca..nici unul din noi fratii nu neam prezentat la succesiune...nu stiu ce sa mai zic..:((

imi cer scuze inca o data daca am deranjat pe cineva cu posturile mele.
Succesiunea nu e vacanta, fiindca exista mostenitori legali. Ca nu s-a dezbatut sau ca nu sunt bunuri de impartit asta e altceva, oricum succesiunea e deschisa de la data decesului.
Dar daca se va anula vanzarea asa cum v-am mai spus, actul e valabil ca donatie, acest act de donatie nu se anuleaza, imobilul ramanand in proprietatea fratelui.
Parintele dvoastra poate dispune de o anumita cota pe care o poate da sub forma unei liberalitati, oricui doreste dar fara a le afecta rezerva celorlalti mostenitori. Nu va pot explica acum tot mecanismul si cum se calculeaza, dar ideea este ca toti ceilalti 3 mostenitori puteti face 2 actiuni:
1. raportul donatiilor, dar daca s-a facut sub forma deghizata se poate trage concluzia ca intentia defunctului a fost scutirea de raport si pierdeti; pe de alta parte este si prescrisa
2. reducerea liberalitatilor care depasesc cotitatea disponibila care are ca efect readucerea lor la masa succesorala si impartirea unei cote de 3/4 intre toti cei 4 mostenitori (fratele va detine 1/4 din tot+1/4 din 3/4). Toate acestea ipotetic vorbind pt ca si aceasta actiune e prescrisa.
Noi va dam niste explicatii juridice si poate cateva sfaturi cam ce ati putea face. In concret speta poate fi mai simpla sau mai complicata. Nu putem face mai mult. Din pacate se pare ca sunteti mult mai derutat acum, cu tot ce vi s-a spus aici si cu ceea ce vi se explica de catre cel pe care l-ati angajat.
Incercati sa ajungeti la o intelegere cu fratele dvoastra, e mult mai bine. Totusi sunteti frati aveti copil si dvoastra si el, pt copii faceti ceea ce faceti. Mergeti cu sentimentalisme, nu incercati sa ii aratati cata dreptate aveti. Nu va duceti la el cu gand de ura sau ca v-a nedreptatit, mergeti cu credinta ca va ajuta Dumnezeu pana la urma. Mergeti singur asa ca de la frate la frate. Trebuie sa incercati orice. Findca dvoastra sunteti in ofsaid.
am stat si am cautat pe net si am gasit ceva=D> ce pare mai mult decat interesant si ii rog pe aceasta cale pe cei de specialitate sa mi dea niste sfaturi .multumesc anticipat:)

legea 167/1958 art2./art.22./si art19.:-/

Alte discuții în legătură

Contractul de intretinere cu drept de uzufruct viager poate fi atacat? elyelena elyelena buna ziua.parintii mei mi-au facut contract de intretinere cu drept de uzufruct viager unei case si unui teren.in tot timpul cat au fost in viata mi-am ... (vezi toată discuția)
Partaj divort ContSters273668 ContSters273668 in timpul casatoriei, bunica sotiei le-a oferit sotilor casa in care locuia prin contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere. in acest contract fata ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere ice age ice age Parintii mei au facut un contract de intretinere cu o familie de batrani. Intre timp unul dintre ei a decedat, parintii mei suportand toate cheltuielile de ... (vezi toată discuția)