avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cu clauza de intretinere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cu clauza de intretinere nerespectata!!!

buna ziua,

totul sa petrecut in 1993 cand mama mea a vandut unuia din fratii mei apartamentul in care ea locuieste,cu contract cu clauza de uzufruct si intretinere.
in anul 1999 am facut o intelegere verbala cu fratele meu si iam cedat o garsoniera in care a locuit fica sa timp de un an dupa care a vanduto,prostia mea a fost ca am vanduto direct de pe numele meu pe numele cumparatorului(el nu face parte din familie)si am stabilit tot verbal ca dupa moartea mamei apartamentul sa fie trecut direct pe numele fiului meu...ideea mea a fost sa nu mai fac alte contracte la momentul respectiv.
in 2003 in toamna decedeaza mama la inceputul anului 2004 ii propun fratelui meu sa facem acel contract de vanzare cumparare de care cazusem de acord,din anumite cauze nu lam facut la momentul respectiv,pe urma in 2006 a mai cerut o suma de bani relativ mica 3000de euro ,nu am avut de unde sa i dau aceea suma de bani si timpul a trecut si nu am mai facut nimic in acest sens.anul acesta mia zis ca vrea diferenta de la o garsoniera la un apartament adica 25000 de euro suma care mi se pare exagerata avand in vedere ca nu a respectat clauza de intretinere,si eu cand am facut intelegerea in 1999 mama avea datorii la intretinere,leam platit si nu numai asta practic eu am intretinuto pe mama am inmormantato conform obiceiului si asa mai departe,alaturi de mine sunt si ceilalti doi frati care cunosc situatia si ma sustin,eu pot la orice ora sa demonstrez cu chitante facturi si martori ca am intretinuto pe mama mai ales ca din 1999 am locuit efectiv cu ea in apartamentul in cauza.

intrebarea mea este:pot sa atac in instanta accel contract ?? va multumesc anticipat si sper ca nu vam plictisit.
Care mostenitor a introdus actiunea in rezolutiune?
Fara contract e imposibil de determinat acre era vointa partilor, cui apartinea bunul cedat pentru intretinere, care a fost vointa partilor la eventualitatea unei rezolutiuni, daca revine in patrimoniu doar o cota devalmasa pentru intretinerea neprestata ori bunul revina inapoi cu totul... etc.

Doar faptul ca a mentionat ca nici primul creditor nu a beneficiat poate fi numai o aratare a unei rele-credinte perpetuate de intretinator si nu musai o actiune de rezolutiune din partea acelui prim creditor...
Nu prea inteleg ce actiune s-a introdus de cine, ce se cere tec.
Rezolutiunea contractului de v-c, pentru neexecutarea obligatiilor de intretinere stabilite prin acest contract.
Reclamant: creditorul in viata (sotul creditoarei decedate).

Bunul vandut cu clauza de intretinere apartinea creditorilor, care la randul lor l-au dobandit cu 3 ani inainte de a-l vinde, printrun contract de vanzare-cumparare de la mama creditoareai (adica mama sotiei creditorului), bun care a fost dobandit la randul acestei printrun partaj suscesoral dupa sot.
De mentionat ca intre acestia: creditor si debitor, exista o legatura de rudenie:bunici si nepoata (nepoata dupa bunica).
In privinta rezolutiunii: exista o clauza prin care se stabileste ca in cazul in care debitorul nu isi respecta obligatiile de intretinere (strict delimitete in contract: alimente, medicamente, ajutor in gospodarie, iar dupa decesul acestora, sa-i inmormanteze confarm traditiei), creditorul are dreptul de a solicita rezolutiunea contractului in baza prev.art.1020 cod civil.

Cel care a introdus actiunea in rezolutieune este creditorul ramas in viata (sotul creditoarei).
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
ContSters40598, utilizator
Adica e un contract prost, prost, nepersonalizat, asa incat oricine e mai convingator in fata instantei poate invinge!
Nu se intelege daca fiecare creditor vine cu cota sa in schimbul intretinerii sau daca cei doi creditori pun la bataie un bun, indiferent in ce cote le-ar apartine, ca si contraprestatie pentru obtinerea intretinerii pentru ei doi...
Asa incat, nu se desprinde daca fiecare beneficiar al intretinerii are un capital ca si contraprestatie sau daca acel capital, un imobil, e o contraprestatie unica pentru ambele intretineri... Daca cele doua debite de intretinere sunt adica divizibile si daca le corespund capitaluri diferite...

Asa incat, sanse are oricine... Depinde cine trage spuza mai clar pe turta lui, incercand sa arate instantei ca varianta care ii convine din interpretarea contractului a reprezentat si vointa reala a partilor la incheierea lui.
Daca cei 2 creditori ai intretinerii erau sot si sotie, probabil ca apartamentul vandut era bun comun. . Urmare a faptului ca beneficiari ai intretinerii sunt cei 2 soti, obligatia de intretinere este una indivizibila, asa incat, existand o pluralitate de creditori, ea nu se considera executata daca nu a fost indeplinita fata de toti creditorii.chiar daca obligatie ar fi fost indeplinita FATA DE CREDITORUL DECEDAT, obligatia de intretinere nu se considera executata daca nu i se mai acorda intretinere creditorului ramas in viata. Executarea obligatiei fata de unul dintre creditori, nu libereaza debitorul fata de ceilalti creditori, iar cel caruia n u i se mai acorda intretinerea ,va putea cere rezolutiunea contractului. ( sunt aplicabile regulile generale din materia obligatiilor art. 1020-1021 C. civil-conditia rezolutorie este intotdeauna subanteleasa daca una din parti nu-su indeplineste angajamentul.
In cazul acestor contracte, vc in care este inserata clauza de intretinere, in situatia in care se ajunge la proces, instantele trebuie sa stabileasca obligatia principala : cea in bani, sau cea de intretinere. Se poate deduce ca exista 2 obligatii, una principala-cea in bani, iar alta subsidiara-obligatia de intretinere.
dar este stiut ca in realitate aceste contracte, incheiate i n special de oameni in varsta sunt contracte de intretinere, chiar daca se stipuleaza si plata unei sume de bani in schimbul imobilului , de fapt neplatindu-se nimic , vanzarea fiind una simulata.Practica judiciara a stabilit ca in privinta calificarii acestor contracte si pentru o delimitare intre vanzare si intretinere, sa se tina cont de prestatia in bani, atunci cand ea reprezinta mai putin de jumatate di n valoarea bunului instrainat , contractul va fi unul de intretinere, iar in caz contrar va fi de vanzare -cumparare.
Contractul de intretinere nu poate fi confundat c u donatia, primul fiind un contract cu titlu oneros , desi are caracter aleatoriu, valoarea prestatiilor uneia dintre parti fiind variabila , in raport c u durata vietii celeilalte parti. deci nu poate fi considerat o liberalitate si ca atare nu poate fi adus la raportul donatiilor si nu se poate cere reductiunea. dreptu l la intretinere este intr-adevar personal si netransmisibil pe calea succcesiunii, dar aici avem 2 creditori beneficiari ai intretinerii si deci, o obligatie indivizibila , creditorul ramas in viata poate cere rezolutinea contractului deoarece obligatia de intretinere subzista face de acesta.
AVLIL a scris:

sau daca acel capital, un imobil, e o contraprestatie unica pentru ambele intretineri...

Da, imobilul vandut este o contraprestatie unica pentru ambele intretineri.
Prin contractul de v-c s-a stabilit pentru debitoare, pe langa pretul vanzarii (achitat inainte de autentificare) si obligatia de intretinere.
Da, intr-adevar, este un contract extrem de simplut si prost dar, la momentul redactarii lui, datorita situatiei foarte bune dintre bunici si nepoata, nimeni nu s-a gandit la clauze mai exprese sau speciale!

Intretinerea a fost executata, exista chitante si facturi pentru diverse prestatii in acest sens dar ..dupa moartea unui creditor (respectiv bunica), desi creditorul ramas in viata a fost notificat de cateva ori prin executor, acesta a refuzat in continuare sa primeasca intretinrea !
Fondul problemelor si supararii creditorului ramas in viata, este de fapt un litigiu intre el si mama debitoarei , care a promovat acum cateva luni actiune pentru partaj succesoral dupa creditoarea decedata.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2009
ContSters40598, utilizator

Alte discuții în legătură

Contractul de intretinere cu drept de uzufruct viager poate fi atacat? elyelena elyelena buna ziua.parintii mei mi-au facut contract de intretinere cu drept de uzufruct viager unei case si unui teren.in tot timpul cat au fost in viata mi-am ... (vezi toată discuția)
Partaj divort ContSters273668 ContSters273668 in timpul casatoriei, bunica sotiei le-a oferit sotilor casa in care locuia prin contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere. in acest contract fata ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere ice age ice age Parintii mei au facut un contract de intretinere cu o familie de batrani. Intre timp unul dintre ei a decedat, parintii mei suportand toate cheltuielile de ... (vezi toată discuția)