avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drept vizita minor, mentinere relatii personale cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drept vizita minor, mentinere relatii personale cu copilul

Buna dimineata,
urmaresc de mult timp comentariile de pe forum iar acum indraznesc sa ma adresez si eu cu o problema care se
pare ca nu se vrea rezolvata...
In luna octombrie 2004, din motive personale am decis sa divortez de sotie.In luna ianuarie 2005 Judecatoria hotaraste incredintarea minorului(la acea data in varsta de 1 an si 6 luni) catre mama spre crestere si educare.
Nefiind de acord cu hotararea judecatoreasca(cerusem eu copilul spre crestere si ingrijire) am decis sa fac recurs la Tribunal.Dupa lungi amanari datorate necunoasterii domiciliului fostei sotii(initial locuise 2-3 luni la mama ei dupa care a disparut pur si simplu cu fiul nostru) si citarii acesteia intr-un final printr-un ziar de circulatie nationala, Tibunalul hotaraste in luna martie 2006 sa-mi incredinteze copilul spre crestere si educare.
Hotararea este redactata (din cauza volumului de munca foarte mare) abia in luna iunie 2006 in termenul legal de 30 de zile fiind atacata cu apel de catre fosta sotie.
Dupa alte cateva amanari , in luna martie 2007 Curtea de apel incredinteaza minorul spre crestere si educare fostei sotii , definitiv si irevocabil.
In perioada ianuarie 2005-noiembrie 2006 am fost pus in imposibilitate de a mentine relatii personale cu copilul meu deoarece fosta sotie nu era de gasit iar mama dansei refuza categoric sa-mi dea in vreun fel relatii despre copil ori unde s-ar afla acesta.(sau poate nici ea nu stia...)
In procesul de divort nu am cerut drept de vizita copil deoarece mi se parea a fi un nonsens fiindca in cererea de divort am cerut si dreptul de a primi copilul spre crestere si ingrijire.
Abia in luna noiembrie 2006 in urma medierilor facute de Autoritatea tutelara am reusit sa-mi vad copilul la sediul Primariei.Pana in luna iunie a anului trecutmi-a fost permis regulat sa-mi vizitez fiul la domiciliul inchiriat de fosta sotie , dupa care dintr-o data fosta sotie dispare din nou.
In perioada august 2007-ianuarie 2008 am cerut sprijinul Politiei , Autoritatii tutelare , Directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului pentru a intra din nou in contact cu fiul meu dar raspunsurile au fost similare: nu pot interveni,trebuie sa deschid un proces pentru drept vizita copil.
In luna februarie 2008 am deschis o astfel de actiune la Judecatoria din raza de domiciliu a fostei sotii.
In 26 februarie 2008 , la primul termen s-a amanat pentru neprezentare parata, s-a ordonat ancheta sociala.
La termenul urmator din 1 aprilie 2008 au amanat di nou din cauza neprezentarii paratei si lipsei raportului Autoritatii tutelare din raza de domiciliu a paratei. Am depus la dosar doua documente, de la Politie si Autoritatea tutelara care mentionau ca s-au deplasat la domiciliul ultim cunoscut unde locuieste mama fostei sotii si ca li s-ar fi comunicat precum ca ea nu cunoaste actualul domiciliu al fiicei dar ca mentine legatura telefonic iar ca fiica ei ar fi transmis ca nu doreste sa se afle unde locuieste in prezent.
La termenul din 6 mai 2008 judecatorul a amanat ca de obicei cauza(din motive!?!). Mi-a recomandat insa "parinteste" sa-mi angajez un avocat deoarece citez : "este un caz mai complicat si ar fi mai bine sa-mi angajez un avocat sa ma lumineze".
Va intreb pe dumneavoastra pe aceasta cale este intradevar un caz atat de complicat faptul ca un tata isi cere un drept natural , acela de a ramane in contact cu copilul lui ?
De ce un tata are dreptul sa-si vada copilul abia dupa ce o instanta judecatoreasca hotaraste acest lucru? pe de alta parte stiu ca am obligatia de a veghea la buna crestere si educare a lui !
De cate amanari credeti ca mai pot avea parte pana se va judeca aceasta cauza ?
Va rog din suflet parinti si fosti copii "luminati" drumul unui tata catre copilul lui...
Cel mai recent răspuns: lbanias , utilizator 14:38, 20 Ianuarie 2010
Raman la parerea mea ca gresiti cele doua prezumtia si interesul superior al copilului nu se intersecteaza. Au rol si scop diferit din punct de vedere procesual. Cineva trebuie sa fie parat si cineva trebuie sa fie reclamant. Si asta inainte de demararea procedurilor.

Daca exercitarea in comun a autoritatii parintesti este doctrinar vorbind o idee buna vom vedea dupa ce va intra in vigoare noul cod civil. Eu personal sunt sceptic din motivele pe care le-am expus. Nu consider ca ideea e rea sau ca nu e mai bine asa pentru copil ci ca in absenta unei prealabile educari a populatiei este inutila. Va genera mai multe procese si mai putine rezultate in sensul scontat de dumneavoastra. Nemultumirile vor curge mai ceva ca pana acum.
Eu pentru ca nu sunt in domeniu , nu raman la parerea mea, ci incerc sa imi documentez parerea.
Pentru mine nu mai exista nici un dubiu ca prezumtia respectiva a fost inlocuita cu interesul superior al copilului.
Dar sunt dispus la orice discute cata vreme acceptam ca ne putem si documenta, si ca, ceea ce rezulta din procesul de documentare poate reprezenta o baza mult mai buna de continuare a discutiei.........

Custodia comuna reprezinta trendul general in acest moment. Asta nu inseamna ca este cea mai buna solutie , si ca pe viitor nu vor aparea si alte solutii care o vor putea substitui. Acesta este mersul firesc al omenirii . La un momentdat anumite chestiuni ni se par extrem de firesti normale si potrivite, dar pe masura evoutiei, si privind inapoi, ne dam seama cat de "inapoiati" eram atunci.
Cred ca ati observat ca si eu imi documentez parerile si le motivez. Nu fac doar simple afirmatii. Momentan ati obtinut ceea ce ati dorit sau aprope ce ati dorit prin Noul Cod Civil. Sa vedem daca si functioneaza. Opinia mea este ca NU in conditiile de mentalitate ale parintilor din prezent.
Data post: Luni, 21 Decembrie 2009, 18:12
Forum Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Subiect RE: ordonanta presedintiala program vizitare minor (mergi la mesaj)


Am proces de stabilire program relatii personale cu minorul din mai 2009 si din cauza tergiversarii procesului (greva magistratilor, trucuri avocatesti ale adversarului...) am introdus Ordonanta presedintiala in noiembrie pentru a-mi putea vedea totusi copilul pe care mama refuza sa mi-l dea din martie 2009. Sintem divortati din 2007 si nu am facut atunci un program oficial pentru ca am fost naiv si am crezut ca ne putem intelege omeneste. Dupa ce ca la procesul pentru stabilire program mi s-au cerut martori, stupoare!, si la ordonanta mi s-au cerut martori ! Ce rost are acesta ordonanta cind devine un proces identic cu primul? Mama s-a mutat cu copilul de 3 luni la o adresa necunoscuta si desi i -sa spus de catre instanta sa puna adresa noua la dosar in 3 zile, aceasta nu a aparut. Ca sa nu mai zic ca la dosar nu apare delaratia unui martor al adversarului, judecatoarea ridicind inocenta din umeri("o fi atsata unui alt dosar!"). Nici cererea judecatoarei catre Autoritatea tutelara pentru o noua ancheta la noul domiciliu al minorului nu apare... Neglijenta in serviciu ? Am facut sesizari la Protectia copilului si la Politie , acestia spunindu-mi ca daca nu am un program de vizitare ei nu pot face nimic! Adica eu nu mai stiu nimic de copil si numeni nu ma ajuta... Ce tara e asta, cind tre sa astepti 10 luni pentru un drept elementar? Mi-am intrebat avocata daca ma pot duce la biroul judecatoarei ca sa intreb daca nu a uitat cumva sa puna adresa la dosar, asa ca un tata ce vrea macar de Craciun sa-si vada copilul si cica n-ar fi o idee buna, s-ar putea sa nu ma primeasca. Deci, intrebarea este, cum fac eu sa aflu daca copilul meu EXISTA? Stiu ca suna dur, dar el nu exista acum pentru mine.
Sa inteleg ca nu poate fi sanctionata o judecatoare care pierde o declarartie a unui martor? Acel martor este din nou citat dupa ce judecatoarea a recunoscut ca nu gaseste ! Inca un termen adaugat la cele 10 oluni de la inceperea procesului!

Alte discuții în legătură

Cum pot sa obtin incredintarea copilului petre liviu petre liviu sunt divortat de un an de zile copilul an varsta de 5 ani a fost ancredintat mamei care acum trei zile a parasit tara anpreuna cu copilul si concubinul ei an ... (vezi toată discuția)
Renuntare la pensia alimentara? 2 vasilache-florinache vasilache-florinache Multumesc tuturor celor care mi-au dat solutii la problema mea anterioara. Daca cei doi copii mi-au fost incredintati mie (tatal) in urma divortului, iar fiica ... (vezi toată discuția)
De ce, noi tatii, nu avem dreptul sa ne crestem copii? cristian.dumitru cristian.dumitru Recent, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, custodia fetitei in varsta de 4 ani i s-a acordat mamei. Aceasta locuieste din septembrie 2005 in ... (vezi toată discuția)