Va reamintesc, doamnelor si domnilor, ca doar postam, nu dezbatem :bow: Intrebarea (incitanta, trebuie sa recunosc) din finalul articolului este a Flaviei Stoian.
Bărbatul Alpha Vs. Bărbatul Beta
Zilele trecute citeam un articol pe cotidianul britanic The Sunday Times despre evoluţia femeilor în societate şi a prototipurilor de masculi
alpha şi
beta, iar ceea ce am descoperit a fost suficient de intrigant, încât m-am hotărât să scriu un articol şi să aştern în câteva rânduri accepţiunea mea a acestor două tipologii masculine şi a fenomenului care are loc în societatea noastră. ªi fiindcă tematica acestui blog este de a explica şi releva cât mai multe aspecte ale relaţiilor moderne, m-am gândit că acest subiect este de interes.
Termenul de alpha provine de la ierarhizarea comunităţii necuvântătoarelor şi se referă la un individ care, prin anumite calităţi, dobândeşte cel mai înalt rang în interiorul acestei comunităţi. Animalele alpha (sau perechile alpha) sunt un fel de şefi de trib, care domină restul haitei prin putere şi agresivitate. Termenul de mascul alpha a fost apoi atribuit şi unui prototip uman, şi anume bărbatului cu calităţi de lider, care preia imediat controlul şi se deosebeşte de restul grupului prin carismă, personalitate şi prezenţă de spirit.
Masculul beta este, pe de altă parte, succesorul masculului alpha. Mai liniştit şi împăciuitor, acest mascul aşteaptă cu demnitate să ia locul masculului meta, şi chiar de multe ori se întâmplă ca anumiţi beta să intre în competiţie şi să-l detroneneze pe alpha, beneficiind de întâietate la hrană şi de atenţia femelelor din comunitate.
Această terminologie a fost preluată şi adaptată şi societăţii noastre, tocmai pentru că modelele mamiferelor se pliază atât de bine pe comportamentul uman. În acest sens, bănuiesc că aţi observat masculi alpha şi beta şi în viaţa reală sau în mass-media. Câteva exemple care îmi vin acum în minte ar fi: Brad Pitt, George Clooney, Collin Farrell sau James Dean.
Bărbaţii alpha ajung populari, respectaţi şi faimoşi prin faptul că se impun cu mai mult sau mai puţină solemnitate în faţa celorlalţi, atrăgând bani, succes, faimă. Încă de la începutul vremurilor, tendiţa femeilor a fost de a se „afilia” (prin subordonare) acestui prototip de mascul, deoarece acesta răspundea foarte bine nevoilor de protecţie şi susţinere financiară, pe care o femeie nu şi le putea îndeplini fără sprijin exterior.
Odată cu procesul de emancipare şi cu câştigarea anumitor drepturi în societate, femeile au avut libertatea de a profesa în orice domeniu, înregistrând uneori rezultate mai bune decât bărbaţii. Aceste femei, neînrobite de stigmatul casnic şi desprinse de vechile prejudecăţi morale, au început să-şi facă loc în lume, să-şi găsească vocaţia, să lupte pentru fericirea lor. Treptat, au început să-şi procure lucrurile esenţiale pentru supravieţuire fără ajutorul unui alpha. Cumpărarea unei case, a unei maşini sau a altor lucruri materiale au ajuns să nu mai depindă de un bărbat, iar masculii alpha au început să fie înlocuiţi de masculii beta – liniştiţi, grijulii, fideli, family-friendly.
ªi aici vine partea interesantă. Conform cercetărilor din Statele Unite, prezentate în articolul din The Sunday Times, unele femei îşi minimalizează realizările, de frica faptului că bărbaţii se simt ameninţaţi de succesul lor. Alte studii realizate la universităţile din Aberdeen, Bristol, Edinburgh şi Glasgow arată faptul că şansele de căsătorie ale unei femei scad direct proporţional cu creşterea coeficientului de inteligenţă. Studiul a fost tratat cu seriozitate, întrucât am putut afla şi nişte procentaje concludente: La fiecare creştere de 16 puncte din coeficientul de inteligenţă, şansele matrimoniale scad cu 40 de procente la o femeie. La bărbaţi situaţia stă invers: pe măsură ce coeficientul de inteligenţă creşte, şansele de căsătorie cresc cu 35 %.
Concluzia ar putea fi una singură: Dacă eşti inteligentă, mai bine-ţi pui fermoar la gură, şi poate te măriţi şi tu într-un final. Iar dacă ai curajul de a deschide totuşi guriţa în faţa unui bărbat care se simte ameninţat de cunoştiinţele tale, rişti să rămâi fată bătrână.
Iată versiunea mea a acestei poveşti:
Din moment ce această schimbare în puterea economică îţi oferă posibilitatea de a-ţi câştiga singură existenţa, de ce să nu alegi un mascul beta, care, ce-i drept, nu are carisma lu’ Brad, dar are coloană vertebrală, te respectă şi în plus e şi familist?
Trebuie să recunoaştem, iar eu cel puţin subscriu la această idee: Cei care se simt ameninţaţi sunt de fapt masculii alpha, speriaţi că le ocupăm teritoriul specific masculin şi că invadăm cu nonşalanţă aspecte ale unor lumi care până nu demult nu puteau fi explorate de minţi feminine.
Tot aşa-zişii masculi alpha sunt cei care spun că femeia îşi pierde din feminitate şi delicateţe dacă face aceleaşi lucruri ca bărbatul. Nu sunt feministă, nu voi ajunge niciodată la această extremă, dar consider că această răzvrătire a bărbaţilor vis-a-vis de procesul (chiar) firesc de evoluţie al femeii nu este decât o rămăşită a unei mentalităţi mai vechi, conform căreia femeia are un rol prestabilit.
De asemenea, expresiile care le aud foarte des: “Unei femei nu-i stă bine să…”, “Femeia nu mai e feminină dacă…”, sunt o altă formă de manipulare, pentru ca noi să încetăm ceea ce am început, altfel ei nu vor mai fi atraşi de noi. E un fel de temperare a avântului, însă consider că cele care aleg să-şi astupe gura nu au vrut de fapt niciodată să iasă din cuvântul şi validarea unui bărbat, şi atunci adoptă atitudinea de the-girl-next-door – simpatică, dar docilă şi nesigură pe ea.
Doresc să închei articolul cu câteva cuvinte despre masculii beta. Nu sunt eu singura care crede, chiar şi studiile o confirmă: femeile moderne au început să se orienteze către acest prototip masculin deoarece acesta oferă siguranţă, fidelitate, şi în plus se simte confortabil cu inteligenţa unei femei. ªi ca să fac şi o scurtă referire la un articol mai vechi, tot ce pot să vă spun este că majoritatea masculilor alpha sunt bărbaţi indisponibili emoţional. Nu mai e nevoie să-i descriu… probabil îi cunoaşteţi deja.
Dar voi, cititoarele mele? Pe cine preferaţi? Alpha sau Beta?
[ link extern ]