avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Imi place acest blog...
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Imi place acest blog...

Sunt cateva bloguri pe care le citesc cu placere. Unul dintre acestea este al lui Vlad Petreanu (Amar de Zi), un jurnalist inteligent, fost ‘’antenist’’ care si-a dat demisia de curand de la trustul autointitulatului cool mogul – de care de asemenea imi place, e dreptul meu :)
Poate aveti si voi bloguri pe care le urmariti, spuneti aici...

Acesta este textul in care a descris ''procesul'' de lichidare dupa ce si-a dat demisia.

Lichidarea
- Cleşte sertizor.
- Ce-i aia?
- Cleşte sertizor. Pentru papuci d-ăia, la cable.
- N-am luat niciodată aşa ceva. La ce mi-ar fi trebuit?
- Aşa figuraţi.
- Nu cred. Aş vrea să văd şi eu unde am semnat pentru asta.
- E o situaţie mai veche, de prin 2007. Eu sunt nou, n-o am.
- Păi şi-atunci?
- Nu ştiu, aşa figuraţi.
Administratorul se uită la ceas. Curând se termină programul. În faţa lui, catastife, caiete, dosare, foi prinse cu agrafe şi capse. Creioane, pixuri aliniate pe masă. Un monitor de calculator, stins. O tastatură pusă deoparte, nefolosită. Un calendar prismatic din carton lucios. Ordine, disciplină, alinieri, spaţiu atribuit după un regulament misterios.
Eu, în picioare.
- Mai aveţi un brother touch.
- Asta chiar nu ştiu ce e.
- Nici eu, dar e la dumneavoastră.
Lichidarea e momentul ultimei clarificări între tine şi firmă, un partaj în avantajul unuia singur. Compania vrea totul înapoi, chiar şi ce n-a avut. Erorile sunt numai ale tale.
- ªi un generator.
- Generator? Cum, generator?
- Ton generator.
- Adică generator de ton? Nu de curent?
- Aşa scrie. Nu ştiu de care e.
Imposibil să-nţelegi ceva.
Sfârşitul unui contract e aici o epopee cu încleştări de voinţe, învinuiri, trădări şi acte de eroism. Într-un birou, cineva îţi semnează, cu un zâmbet complice, fără a mai verifica (“doar ne ştim, dom’ Petreanu”). În altul, omul îţi împărtăşeşte anecdote:
- Ce-aveţi dumneavoastră e mizilic. ªtiţi că sunt şi flotoare pe unele inventare.
- Ce fel de flotoare?
- D-alea de veceu.
- ªi vine cineva să le verifice vreodată?
- Comisia.
Comisia. Sunt oameni plătiţi să numere flotoarele de wc. Câte facultăţi îţi trebuie pentru asta? Cu cât poţi plăti aşa o specializare?
- ªi să vă zic una tare.
- Ia zi.
- ªapa de beton din platoul ăsta din stânga?
- Nu cred.
- Ba da. E şi aia pe inventarul cuiva. Nu vă spun cine, dar e pe inventarul cuiva.
O şapă de beton de 400 mp, pe un inventar. Absolut autentic.
În alt birou, întâlnesc un păţit.
- Mie mi-au cerut să iau în inventar nişte role de scotch.
La videotecă, sistemul mă dă în fapt. “Figurez” cu 5 casete beta, luate acum vreo 10 ani.
- Păi cum, doamnă, astea nu se casează? După 10 ani?
- Ba da, dar trebuie să le aduceţi ca să dea comisia cu ciocanu-n ele.
Comisia. Oare ciocanul de casat al comisiei e pe inventarul comisiei? Dacă se rupe de la atâtea casări, se întocmeşte referat de casare pentru ciocanul de casat? Se face altă comisie ca s-o verifice pe prima? Dacă membrii comisiei au vrut să-şi însuşească ilegal obiectul şi doar au pretextat că s-a rupt?
Dileme.
În alt birou:
- Măi, la mine au stat 3 zile să numere elemenţii pilonului de emisie.
- Cum?
- Da, cică avea 16 elemenţi, dar la vedere nu erau decât vreo 5, restul erau alte piese şi nu pricepeau unde e tot pilonul.
Televizoarele atârnate pe pereţi; o cafetieră; 4 birouri; un calculator; 4 monitoare; un fierbător, un cuptor cu microunde, un frigider; măsuţe, scaune, sertare pe role, parchet, un UPS, 4 cămăşi, alte obiecte cu indicative misterioase, imposibil de identificat, boxe de calculator, fibra optică.
Fibra optică?
- Păi şi ce fac acum?
- Acum le predaţi.
- Cui?
- Găsiţi dumneavoastră pe cineva.
Administratorul priveşte prin mine, fără expresie.
- Păi eu ce treabă mai am? Cum să decid eu cine va folosi aceste obiecte? E treaba companiei, nu a mea. Eu nici nu mai lucrez aici.
- Nici a mea nu e.
Suntem blocaţi. Ar trebui, deci, să lansez un concurs prin redacţie – care vreţi obiecte? Ar trebui să umblu de la unul la altul, împingând oamenilor sub pixuri procese verbale pentru lucrurile Antenei.
- Prietene, uite care-i treaba… Ia-le dumneata, că eşti administrator, şi dup-aia le atribui cui va lucra cu ele.
- Păi şi ce, să mă duc eu în fiecare zi să verific că mai sunt acolo? Găsiţi dumneavoastră.
Nici o şansă. Omul e-nţelegător ca o stâncă prăvălită-n drum.
Pe listă, o ultimă aberaţie: licenţa de muzică Antena 3.
Carevasăzică, muzica de post e pe numele meu în inventarul acestui administrator. Muzica de generice, de promo, de post, de aşteptare, semnalele de comutare, ilustraţiile audio, toată identitatea sonoră a Antenei 3.
E şi normal – a fost una din deciziile pe care a trebuit să le semnez în 2005, când Antena 3 era doar o idee.
Ca atare, dacă nu pot scăpa de cleştele sertizor, de generatorul de ton, de cafetieră şi de sertarele cu role şi de toate celelalte nr.crt.-uri din catastifele administratorului, poate că ar trebui să păstrez şi muzica postului.
Să mă caute comisia dup-aia. Sau poate vreun colecţionar.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:47, 14 Iunie 2017
:coffee:
Un text minunat al domnului Plesu , din Dilema ; cred ca merita citit ...

Noutăţi

Cîtă noutate suportă omul? De-a lungul unei vieţi obişnuite te adaptezi, vrînd-nevrînd, la o mulţime de performanţe ale inventivităţii umane: apar instituţii noi, unelte noi, proceduri noi, sau forme înnoite ale celor deja existente. Ca să nu mai vorbim de insolitul pe care îl implică, pentru fiecare parcurs individual, trecerea de la o vîrstă la alta, de la un statut la altul, de la o anumită înţelegere a lumii la una îmbogăţită, sau radical diferită. Acomodarea cu împrejurări, idei, fapte şi obiecte noi face parte din regia curentă a oricărei vieţi.

Pe de altă parte, dincolo de un anumit dozaj, inflaţia noului poate deveni grav alienantă. Ea se converteşte rapid în şoc şi nevroză. Nu sîntem pregătiţi să traversăm senini experienţe de transfer în alt timp. Pînă şi cea mai ingenioasă şi flexibilă minte a secolului al XV-lea s-ar sminti prompt, dacă s-ar trezi dinaintea unui televizor, a unui telefon mobil sau a unei rachete spaţiale. Dar să nu mergem prea departe. Smintitoare poate fi, uneori, şi mica noutate, inovaţia de detaliu, practicată ca scop în sine, cu un fel de nelinişte ludică fără utilitate imediată. O mulţime de lucruri se „înnoiesc“ bezmetic, dincolo de orice imperativ al funcţionalităţii. Avem de-a face, în anii din urmă, cu un fel de furie a ingeniozităţii minore, cu o bucurie imatură a fabricării de gadget-uri, de dragul surprizei şi al „progresului“. E efectul unei ideologii a „îmbunătăţirii“ perpetui, de natură să-l aducă pe potenţialul beneficiar într-o stare de neputincioasă perplexitate. Sînt una din victime. Constat, din ce în ce mai des, că sînt depăşit de „unelte“, adică exact de ceea ce ar trebui să-mi fie de folos, „la îndemînă“, gîndit anume ca să-mi uşureze viaţa. Alexandru Dragomir observase cîndva că avansul tehnologiilor sporeşte constant distanţa dintre utilizator şi instrumentul utilizat. Te slujeşti de instrumentul cu pricina, dar înţelegi din ce în ce mai puţin cum funcţionează. Cum funcţionează roata sau un scripete sau chiar un angrenaj „bielă-manivelă“ e încă transparent. Dar cum funcţionează radioul sau liftul sau telefonul nu mai e materie de cunoaştere comună. Le putem însă folosi, chiar dacă nu le pricepem mecanica intimă. Cred însă că ne aflăm într-o etapă nouă. Nu mai sîntem în situaţia de a ne uita la televizor fără să ştim cum funcţionează. Sîntem, ca să zic aşa, în situaţia de a nu mai şti cum se deschide televizorul. Nu aparatul e „obscur“, ci însăşi utilizarea lui. Manipularea devine atît de (inutil) sofisticată, încît „uzul“ iese din uz.

Un exemplu: desfăcătorul de conserve (tradiţional) e o sculă simplă. Îl folosesc de decenii milioane de oameni fără să simtă nevoia unor îmbunătăţiri fundamentale. Se poate schimba design-ul, se pot aduce unele ameliorări simplificatoare, dar produsul în sine e bun aşa cum e şi verificat ca atare prin multiplă folosinţă. Dar au apărut „ameliorări“ care nu simplifică, ci, dimpotrivă, complică utilizarea pînă la enigmă. Am petrecut două seri încercînd să deschid cu o versiune „nouă“ a instrumentului o cutie de compot. O operaţiune în principiu elementară a devenit o taină, un proiect irealizabil. Am traversat toate fazele disperării şi ale ridicolului, am schimbat unghiuri, poziţii, strategii, am înjurat, am rîs ca prostul, am intrat în conflict ideologic cu modernitatea, dar am cedat. Am adormit epuizat, cu nostalgia compotului inaccesibil.

Alt exemplu: hotelurile „serioase“ tind să preia în dotare o nouă specie de duş. Are cinci guri de apă fixe, aşezate paralel cu peretele şi una mobilă. Manevrarea lor se face cu ajutorul a trei butoane groase, care, mişcate cum trebuie (dar cum trebuie?), reglează, în chip misterios, temperatura apei, direcţia jetului şi intrarea în funcţie a unuia sau altuia dintre cele şase „duşuri“ ale dispozitivului. Este exclus să pricepi de la bun început ce ai de făcut pentru a îndeplini banalul ritual al spălatului matinal. Cazi, nud, pe gînduri, tatonezi, experimentezi, te uzi în cap, te opăreşti, îngheţi.

Încropeşti, în cele din urmă, un lavaj aproximativ, penibil, simţindu-te încolţit, ca o fiară rudimentară, de civilizaţii nepămînteşti. Ca şi deschiderea unei conserve, duşul cotidian cere, în prealabil, un studiu temeinic, o competenţă de elită. Eşti urmărit toată ziua de eşecul din zori şi te culci cu angoasa reluării luptei a doua zi. ªi mai sînt şi alte „provocări“: sticle care se deschid „altfel“, bancomate cu şmecherii noi, frîne de mînă care nu se mai declanşează cu mîna, tirbuşoane suprarealiste, deodorante imprevizibile şi cîte şi mai cîte năzdrăvănii ale unor inşi cu incontinenţă de idei. Nu zic: oi fi şi eu de vină. Oi fi neîndemînatic, nătîng, expirat, lipsit de imaginaţie. Dar nici nu mi se poate cere să fiu un monument de inteligenţă ca să mă spăl sau să mănînc conţinutul unei cutii de conserve.

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2011
Magda Staicu, Consultant fiscal
Magda Staicu a scris:

Oi fi neîndemînatic, nătîng, expirat, lipsit de imaginaţie. Dar nici nu mi se poate cere să fiu un monument de inteligenţă ca să mă spăl sau să mănînc conţinutul unei cutii de conserve.


Nu mi-l inchipuiam pe Andrei Plesu complexat de ceva, dar daca si lui i s-a intamplat m-am linistit...
Mi-am adus aminte ca am pe undeva o descriere foarte tare a tehnologiei japoneze in domeniul igienei intime, asa nu m-am lasat pana nu am gasit-o. Daca accesati linkul, o sa vedeti si poze. Spun si eu ca Magda :vishenka: cred ca merita citit...


Mituri in disectie: WC-ul japonez

Unul dintre miturile japoneze care mi-au locuit mintea inainte sa ajung in Japonia era ca la ei usuratul e cu procedura speciala din cauza WC-urilor sofisticate. Nu aveam nimic concret in cap, dar parerea pe care mi-o facusem din ce citisem prin reviste si pe net era ca trebuie sa stii ceva detalii esentiale inainte sa poti merge acolo unde si imparatul lor merge singur. Si aveam si o teama majora: ca o sa intru in vreo procopsita de cuseta si nu o sa mai stiu pe ce sa apas sa ies afara.

Drept care printre treburile pregatitoare de dinainte de plecare le-am convocat impreuna cu Liviu pe colegele mele japoneze de la facultate pentru un interviu despre ce e altfel acolo fata de ce se intampla aici, inclusiv despre mersul la WC. Interviu la propriu, pentru ca l-am si filmat pentru a-l folosi in proiectul lui Liviu (doar ca era pe hard-ul cu toate amintirile pe care l-am stricat eu dupa vacanta si caruia i-am pus si cruce, cu interviu cu tot). Discutia cu ele a fost prima incercare de a diseca mitul WC-ului japonez.

Ni s-a explicat, ni s-a desenat la propriu (si la tabla, pentru ca interviul a fost intr-o sala de clasa la mine la universitate) cum este, cum trebuie sa te asezi si ce trebuie sa faci ca sa-ti fie bine. Am aflat cum sta treaba cu WC-urile „western style” si „japanese style”, ca in unele din ele nu trebuie sa te asezi cum ai fi tentat ci invers, etc., dar adevaratul botez (inclusiv la propriu) l-am trait la fata locului.

Prima intalnire cu sofisticata instalatie a fost in aeroport la coborare, dupa 16 ore continue de zbor si cu doar niste WC-uri de avion meschine si incomode la dispozitie (pe care eu le evit cat pot indiferent cat dureaza drumul). Asadar, minunea vazuta cu ochii in aeroport arata cumva altfel fata de instalatiile sanitare cu acelasi scop stiute.

Elementul cu totul diferit era ca WC-ul din aeroport (ca si cele din Japonia in general) avea un panou de comanda pe un brat lateral (care in alte cazuri e undeva pe perete sau pe o telecomanda detasabila). Si nu e vorba de senzorii care trag apa singuri si care aici, in State, sunt mai peste tot. Panoul de comanda al WC-ului japonez te ajuta in diferite moduri sa iti faci sederea pe „tron” mai placuta decat e prin menirea ei principala. Astfel butoanele iti incalzesc colacul la o temperatura comparabila cu a corpului, produc, la apasare, un sunet permanent asemanator cu cel pe care il auzi cand tragi apa, astfel incat orice alt zgomot sa fie anihilat, te spala la punct ochit – punct lovit intr-un loc sau altul in functie de necesitate si sex iar altele sunt mai complexe de atat dar nu am putut sa le patrund in totalitate complexitatea din cauza explicatiilor in japoneza care insoteau butoanele.

Fara sa faca parte din scopul propriu-zis al excursiei, explorarea WC-ului japonez a fost o provocare la care am reactionat cum ne-a dus capul, intreband in stanga si dreapta sau bazandu-ne pe propriile noastre observatii care veneau ca raspuns la intrebari firesti aparute de cate ori aveam in fata un WC inteligent (iar asta s-a intamplat cam in fiecare hotel unde am stat, plus in majoritatea locurilor pe unde am calcat, institutii publice, mall-uri sau case in care am fost invitati).

Daca pe WC-ul din aeroport l-am tratat, din cauza oboselii si a lipsei de timp pentru observatie, ca pe orice WC banal in ciuda butonaraiei de pe bratul lateral de la nivelul colacului, odata cu prima vizita intr-o casa de japonez in Tokyo am incercat sa intelegem de ce mersul la toaleta la ei este ceva mai altfel.

Si am aflat parerea consumatorului casnic de WC japonez, care isi lasa de fiecare data dosul incalzit, spalat de relativ sofisticata masinarie si in voia zgomotelor naturale. Care zgomote, acoperite sunetul „muzicii” comandate de la butonul special, nu il pun niciodata in situatia jenanta de a da ochii cu ceilalti la iesirea din baie dupa deranjamentele la stomac, spre exemplu, mai ales ca ei sunt pudici peste masura cand vine vorba de orice zgomot specific care vine dinspre WC, fie el si al jetului de pipi lovind apa sau peretii vasului de toaleta.

Problema mea si a lui Liviu a fost sa intelegem cum poate functiona asta intr-un loc public, sau chiar la hotel unde, in ciuda curateniei desavarsite si a faptului ca sunt dezinfectate de la o zi la alta chiar daca stai tot tu acolo (in toata excursia am dat gres doar de doua ori cu hotelul, in rest am avut mana buna) pana la urma sunt folosite de mai multa lume. Drept care am incercat sa pricepem la rece, adica fara a-l folosi direct, mai ales mecanismul prin care WC-ul te spala in locurile intime (cu scopul declarat de a vedea daca la intoarcerea de la zona spalata a corpului tau spre vasul WC-ului apa folosita nu atinge cumva in cadere sursa de unde vine, lasand posibilitatea ca respectiva sursa sa puna in contact mai multi oameni intr-un mod care trimite la spital).

Am facut astfel un plan intr-o seara la unul din hoteluri sa verificam cum merge mecanismul. Iar pentru ca de mers merge numai cand senzorii din capac simt greutate pe WC, Liviu s-a urcat in picioare pe el, urmand ca eu sa actionez butoanele si sa ma uit ce se intampla. Decizia nu a fost cea mai inspirata dar am vazut amandoi asta abia cand jetul de apa din WC care spala de obicei posteriorul dupa treaba numarul 2 s-a oprit, in lipsa unui fund care trebuia sa se afle in imediata apropiere, in fata mea. Desi ce s-a intamplat nu ar fi fost imprevizibil daca ne-am fi gandit putin inainte, tot ne-a luat prin surprindere si am bajbait ceva timp cu apa calda din WC in ochi pana sa apas butonul stop.

Frustranta dar pana la urma educativa experienta ne-a ajutat totusi sa vedem ca jetul de apa curatator vine dintr-o teava de diametru mic care, in momentul cand apesi butonul dorit (cel de dupa treaba nr 2 la toata lumea sau cel pentru numarul 1 la femei), inainteaza din zona posterioara a WC-ului eliberand un jet de apa calduta sub un anumit unghi, astfel ca teoretic apa murdara nu se intoarce spre capatul tevii de unde vine curata. Practic insa, pentru ca zona la dispozitie pentru toate aceste operatiuni in vasul de toaleta e prea mica sa nu existe riscul contaminarii, a ramas pentru mine ca spalatul ala pe fata sa fie singurul spalat pentru care am apelat la un WC japonez si pentru amandoi sa apelam in continuare la toaleta sub dus a tuturor zonelor corpului in toate circumstantele.

Prin urmare, singura afacere pentru tipul asta de WC inteligent, ne-am zis noi, ar fi sa il ai acasa, pentru a-l folosi intr-un mediu controlat. Insa in America nu am vazut (instalarea lui e destul de complexa, cred ca trebuie facuta de la constructia casei, pentru ca presupune legaturi electrice speciale). Si daca ar fi, nu mi se pare suficient de motivant sa dai momentelor petrecute pe el chiar atata valoare daca nu te cheama Bill Gates (la japonezi am vazut ca unul din cele cu panoul de comanda pe perete, intr-un magazin anonim pe o strada dintr-o zona oarecare din Tokyo, costa echivalentul a 2.170 de dolari pret de lista si 1.630 in reducere).

[ link extern ] /
Conspiratia puritana crestina impotriva libertinismului cinstit :)


Libertinul DSK, victima a puritanismului

Inca de cand am aflat stirea arestarii lui Dominique Strauss-Kahn, prima intrebare pe care si-a pus-o conspirationistul din mine a fost: a cui e facatura? A trebuit sa astept trei zile pentru ca un tovaras de partid al acestuia, europarlamentar, sa ma lamureasca: e mana puritanilor protestanti de peste Ocean.

“Toata lumea stie ca Dominique Strauss-Kahn este un libertin, insa ceea ce il distinge de ceilalti este ca nu incearca sa ascunda acest lucru. In America puritana, infiltrata de un protestantism riguros, faradelegile financiare sunt mult mai tolerate decat pacatele carnii”, este concluzia lui Gilles Savary, membru al Parlamentului European si coleg cu DSK in Partidul Socialist, pe blogul sau.

Pana sa descopar blogul europarlamentarului francez, aveam si eu suspectii mei de serviciu. Totusi, ceva nu se lega: anarhistii greci erau prea ocupati cu terorizarea propriului guvern pentru a mai pune la cale si compromiterea celui care tinea in pixul sau un ajutor de miliarde de dolari pentru a evita macar temporar intrarea in incapacitatea de plata a Atenei.

Americanii aveau si ei nevoie de bunavointa FMI pentru a putea exporta inflatie, prin programele de asistenta ale Fondului. Ca sa nu mai vorbim de rezerva de aur a FMI, care poate fi folosita pentru a calma evolutia acestuia si discredita ideea ca inflatia este tiparire de bani si nu un fenomen exogen (dezastru) natural de crestere a preturilor, in afara controlului bancilor centrale. Ramanea Sarkozy, insa pe acesta (si nici pe serviciile sale) nu-l suspectez de atata inteligenta malefica.

Noroc cu Savary! Cum poate fi descrisa mai bine aceasta marsavie decat ca pe o conspiratie puritana crestina impotriva libertinismului cinstit. Pentru ca, vrem sau nu vrem sa recunoastem, libertinismul lui DSK era unul asumat, dupa modelul stramosului sau, machizul de Sade, parintele, alaturi de Rousseau, al stangii moderne.

Comportamentul lui DSK arata o profunda cunoastere a ideologiei de stanga: odata cu atacul asupra individualismului, este atacat si individul, in cazul de fata individa. Umanismului clasic este inlocuit printr-un umanitarism utilitarist si mai ales, in cazul lui DSK, sentimental. Cum altfel se explica faptul ca in urma cu un an, seful FMI aloca, in urma unor calcule utilitariste, un imprumut umanitar de un miliard de dolari Ghanei, pentru ca weekend-ul acesta sa-i arate si fata sentimentala a umanitarismului sau unei emigrante ghaneze, camerista la Sofitel-ul din New York. Camerista care, nerecunoscatoare, il mai si denunta.

Insa aceasta a fost tragedia istorica a stangii, pe care eroii socialisti si-au asumat-o: indivizii niciodata n-au putut sa aprecieze umanitarismul lor, n-au inteles ca intotdeauna scopul scuza mijloacele si mai ales ca vitimele colaterale sunt necesare pentru infaptuirea unui bine abstract.

Dispretul pentru persoanele particulare este chiar recomandat oamenilor de stanga pentru a inlatura obstacolele morale/puritane din drumul lor de construire a unei noi societati.

Marchizul de Sade ar fi mandru de DSK si de colegul sau europarlamentar, care-i apara libertinismul asumat. Parintele stangii si al libertinismului sustinea ca omul nu este cu nimic superior animalelor, si ca in “regatul animal”, la care se adauga si cel vegetal (cel mineral era totusi exceptat), nu exista ierarhii, toti supusii acestui regat fiind egali. Copiii trebuie crescuti de stat si luati din mana familiei, grup individualist iredentist ce incearca sa se separe de stat, ca celula idependenta. Principiu respectat cu sfintenie de Rousseau, care si-a “donat” progeniturile statului.

[ link extern ] /
Voi aveti automate pentru sucuri, dulciuri sau cafea la serviciu? Petreanu are ;)


Rage against the machine

La firma la care lucrez au fost montate, nu demult, două automate: unul dă snack-uri, celălalt băuturi. Când sunt bine dispuse.

Deşi ştiu că riscă să rămână nu doar înfometaţi şi însetaţi, ci şi fără bani, oamenii continuă să manifeste o atracţie irezistibilă faţă de aceste maşinării. De fiecare dată când trec prin hol, unde sunt amplasate automatele, asist la câte o scenă violentă. Colegii îşi julesc bocancii şi îşi scrântesc degetele de la picioare dialogând cu maşinăriile. Colege de un metru juma’ înălţime se atârnă cu toate cele 30 de kile ale lor de aceste cutioaie altfel de neclintit, convulsionându-se pe geamul în spatele căruia se află napolitana arestată – sau sticksurile, sau cutia de cola, sau ciocolăţica rom, senzaţii tari, să-nnebuneşti.

Omu-şi îşi pierde minţile ca la ruletă, vă spun, văzând cât de aproape a fost să câştige biscuiţii ăia nenorociţi. Unii-şi joacă tot măruntul, apoi se umilesc prin regie, prin grupurile de montaj, să mai facă rost de-o fisă, de-o bancnotă.
Maşinăriile acestea au o capacitate aproape supranaturală de a stârni violenţa celor care intră în contact cu ele.

Eu, unul, mă consider un tip paşnic. Încă n-am omorât pe nimeni, şi chiar ţin sub control asta, pentru că nu mă mai uit la talk-show-uri. N-am spart dinţii nici unui mitocan în trafic – asta e, regretele sunt acum tardive. Dar automatele de snackuri şi băuturi de la parter mă transformă. Când m-apropii de ele, încep să fredonez Thriller. Mă mişc sacadat, privesc intens, fix. E de la concentrare, desigur.

Maşinăria mi-a reţinut ieri, abuziv, o ciocolăţică (de când nu mai fumez, ciocolata e vitală). În 5 secunde, eram atârnat de cutioi, convulsionându-mă pe geam, cu toate cele 100 de kile ale mele. Dă-mi ciocolata, mişelule, îţi arăt eu ţie!

Când am obosit, i-am oferit paznicului şansa de a declanşa, împreună, jihadul petrenian, un iureş formidabil, devastator, purificator împotriva tuturor automatelor păcătoase de snackuri şi băuturi.
- Mă, auzi, nu vrei să-i spargem geamul? Aduc eu o bordură de-afară.

Omul s-a uitat la mine şi a zâmbit. A zâmbit, complice, încurajator, solidar, cu o sclipire în priviri. A dat să se ridice de la birou, L-am văzut strângând pumnul, i-am văzut încheietura albindu-se. Apoi, a dat cu ochii de camera de supraveghere de pe tavan – Ochiul Maşinii, urmărind, tăcut, sticlos, umanii de pe podea. Încet, chinuitor de lent, colegul a lăsat privirea-n jos. Încă nu, încă nu.

Încă n-a sosit momentul, dar se-apropie. Pregătiţi-vă pentru eliberarea ciocolatelor, bombonelelor de M&M’s, cutiilor de cola, croissantelor cu vanilie şi conservanţi, ceaiurilor chimice de piersici şi lămâi.

Răzbunarea va fi dulce – la propriu.

[ link extern ]
Nu e chiar blog, dar nici ziar nu-i :)

[ link extern ]


Ziua morţilor de foame, o nouă sărbătoare propusă de guvernanţi

Măsurile de austeritate ale guvernului Boc vor aduce şi o nouă zi liberă pentru români. Mă rog, pentru mulţi dintre români vor aduce multe zile libere, 7 pe săptămână mai exact, însă va fi o zi liberă în plus şi pentru cei care, cu puţin noroc, îşi vor păstra locul de muncă. Asta pentru că românii vor avea o nouă sărbătoare naţională, Ziua Morţilor de Foame. Data la care se va celebra rămâne să se stabilească ulterior, însă nu ar trebui să fie prea greu să se aleagă una, atât timp cât, practic, în România se moare de foame zilnic.

„Ziua morţilor de foame se vrea o zi în care toţi românii se vor opri din muncă pentru a-şi reaminti că sunt morţi de foame. Cât despre specificul acestei sărbători, el va consta în faptul că toată lumea va ţine post negru”, a declarat premierul Emil Boc.

Proiectul include şi ridicarea unui Monument al mortului de foame necunoscut, care să comemoreze românii care vor cădea la datorie din cauza foamei în perioada imediat următoare. Pentru rolul important avut în aducerea românilor în starea „mort de foame”, Adriean Videanu va avea onoarea să ridice monumentul, prin intermediul firmei sale de marmură. Pe foarte mulţi bani, evident.

„Cum mortul de foame de la groapă nu se întoarce, măcar să avem un monument prin care amintirea sa să rămână vie. Ridicarea monumentul nu are însă nici o legătură cu faptul că voi câştiga foarte mulţi bani de pe urma lui, cum am văzut că insinuează anumite persoane răuvoitoare”, a spus câştigătorul proiectului, Adriean Videanu.

“Peste ani, această zi poate deveni chiar Ziua Naţională a Românilor, în locul celei de la 1 Decembrie”, a adăugat preşedintele Traian Băsescu.

Alte discuții în legătură

Epigrama :) ContSters240593 ContSters240593 [i]Recidivistului:[/i] La stalpul infamiei pus Regrete-l chinuiau nespus. Da-n mai putin de-o saptamana, Vandu si stapul pe sub ... (vezi toată discuția)
Blogurile anului 2009 MobilierCafenele MobilierCafenele Deoarece blogurile sunt noul \"trend\" privind informatia pe internet, as dori sa va intreb care sunt, in opinia dvs, cele mai interesante bloguri pe care ... (vezi toată discuția)
Intra aici cu sufletul si esti mai acasa ca oriunde... justitiarul3 justitiarul3 Daca iubesti poezia, daca esti fascinat de frumusetea cuvantului... nu sta pe ganduri, scrie, scrie asa cum stii tu, incepe cu putin si mai ales nu-ti fie ... (vezi toată discuția)