Sefii Jandarmeriei trebuie trimisi la plimbare
Julius Constantinescu
Îmi vine greu să cred că Jandarmeria a asistat pasivă la organizarea huliganilor din Piata Unirii din ordinul expres al Puterii. Potrivit acestui scenariu, fortele de ordine n-au intervenit în nici un fel până ce nu s-a incendiat, spart si vandalizat Piata Unirii tocmai pentru a-i oferi lui Traian Băsescu violentele drept scândură de care să se agate. Răstimp, ar trebui să credem, Traian Băsescu privea Bucurestiul arzând de la fereastrele palatului său bântuit de viziuni artistice, asemeni lui Nero.
Nealimentat, un protest anemic ca cel de vineri seară ar fi avut sanse mari să se stingă de la sine până luni. Or, tocmai aceste violente l-au transformat dintr-o demonstratie nesemnificativă, la care au participat mai putine persoane decât încap într-un club din Centrul Vechi sâmbăta seara, în headline al ziarelor occidentale. De ce să-si fi aprins atunci Traian Băsescu singur paie-n cap? Oricât de viteaz în luptă s-ar fi dovedit până acum, presedintele stie foarte bine că asta e o luptă pe care n-o poate câstiga si că mersul pe burtă e, pentru moment, singura lui variantă.
La ordinul cui a răspuns atunci Jandarmeria, încurajând prin non-actiune violentele din Piata Unirii? Interesele cui le-a servit pe tot parcursul noptii, luând la bătaie cetăteni pasnici, a căror singură vină a fost aceea că se îndreptau spre casă?
Ca suporter de fotbal, am avut ocazia să cunosc această institutie mai mult decât mi-as fi dorit vreodată. Nu am aruncat în viata mea cu vreun obiect în teren, n-am rupt vreun scaun, n-am incitat pe nimeni la violentă, nici măcar nu m-am adresat vreodată vreunui jandarm – si totusi, am fost lovit, îmbrâncit, umilit, tinut împotriva vointei mele pe stadion până în creierii noptii. Si tot gratie Jandarmeriei era să-mi dau viata, la propriu, pentru culorile alb-albastre, când unei minti sufocate de chipiu i-a venit ideea să disperseze galeria aruncând cu gaze lacrimogene într-o tribună acoperită – pret de câteva minute lungi am fost în pericol fie să fiu strivit de către multime de o balustradă, fie ca balustrada să cedeze si să-mi încerc norocul de la o înăltime de 10 metri.
Revenind la evenimentele de azi-noapte, bănuindu-i pe jardarmi de viclenie la ordin, mă tem că îi credităm cu o inteligentă care le lipseste. Luati în parte, jandarmii sunt niste oameni obisnuiti, ca noi toti; si, tot ca noi toti, împreună, de multe ori, actionează ca orice masă – identifică adversarul în ceilalti, reactionează functie de mutarea adversarului, se iau unul după celălalt si, dacă au ocazia, plătesc polite cu bastonul. Desigur, un dispozitiv militar nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu toate astea – formatia militară nu e o masă amorfă purtată încoace si-ncolo de propriile psihoze. Ea nu gândeste singură, ci actionează la ordin. Ordinul superiorului e cel care îi poate conferi fortă, suplete, tact si, drept rezultat, controlul situatiei. Or, din ce am văzut aseară, si din ce am văzut, de-a lungul timpului, pe stadioane, Jandarmeria Română nu are ofiteri capabili să dea astfel de ordine. În lipsa lor, jandarmii din prima linie actionează după cum îi taie capul. Incapabili să-i izoleze pe turbulenti de restul, reactionând disproportionat, provocând ei însisi, de multe ori jandarmii nu fac altceva decât să înrăutătească situatia.
Toată noaptea, facebook-ul a abundat de mesajele unor oameni nevinovati luati la bătaie de jandarmi, la adăpostul întunericului, în statii de tramvai sau în drum spre casă. Fără comandanti capabili să-i strunească si să calmeze lucrurile, jandarmii s-au comportat asemenea ultrasilor incriminati pe toate posturile de televiziune de către sefii Jandarmeriei, care îi pândesc pe suporterii echipei adverse în drum spre gară si sar cu pumnii pe ei, să se-nvete minte să mai vină si altădată în ospitalierul lor oras.
Înaintea odiosului tiran, sefii Jandarmeriei ar trebui să plece.
[ link extern ] /