avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa radio
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa radio

Buna seara,
Am o mica firma a carei sediu este la mine acasa. Am primit o factura de la studioul teritorial de radio sa platesc o taxa pentru serviciul public de radiodifuziune. La fima nu am aparat de radio, de fapt nici eu nu am aparat de radio, dar platesc prin factura de curent. Ce este de facut in aceasta situatie ?
Va multumesc
ancaRo a scris:

Pt Marius_es72 si TheAce,
Sunt "fericita" ca am primit si eu instiintarea de plata...... nu am studii juridice, dar am gasit ceva interesant ref la ac subiect:
În cazul în care un client casnic are consum mixt (atât consum casnic, cât si consum de agent economic) încadrarea sa la plata taxelor radio-TV se va face la categoria ersoanelor juridice (conform categoriei din care face parte firma).”
Sursa: [ link extern ]
in josul paginii la ALTE MENTIUNI - fara sa specifice temeiul legal.

In cazul meu cand firma mea se afla la sediul asociatilor (apartamentul parintilor care sunt si asociati) trebuie sa platesc taxa de doua ori pt acelasi tv si radio? O data ca pers fiz pe factura ENEL si o data ca pf? NU ESTE CUMVA DUBLA IMPUNERE? Sau ma insel....

Am primit instiintarea pe 15 dec si nu stiu ce sa fac. Cand va veni citatia, pp ca asta va urma. Sa actionez in instanta? Sa fac intampinare in instanta? E cineva care a castigat in instanta?
Ma puteti ajuta cu detalii legate de intampinarea in instanta si nr de dosar sau cazuri similare in jurisprudenta?
Astept un mesaj pe forum sau privat de la dvs..... un sfat, un ajutor.

Multumesc
Anca

Anca, solutia mea pentru ei a fost extrem de simpla, nu am ajuns la nici un proces, deoarece le-am demonstrat, prin intermediul e-mailurilor, ca e imposibil sa facturezi o persoana juridica dar si fizica (am acelasi caz cu al tau, avand firma inregistrata la domiciuliul mamei, printr-un contract de comodat, numai ca mama nu e asociata pe firma), insa cum la aceeasi adresa mama e deja facturata, ca pensionara, le-am demonstrat ca dubla impunere e ilegala si le-am spus ca sunt de.-acord sa platesc DE LA DATA INFIINTARII FIRMEI si nu de la inceputul anului, cum doreau ei (firma fiind inregistrata in martie, iar factura fiind retroactiva de la inceputul anului, cand nici macar nu exista firma), cu conditia ca dansii sa returneze DE LA DATA INFIINTARII FIRMEI, toate sumele incasate mamei ca utilizator servicii radio-tv, bine-nteles cu dobanzile aferente la data la care firma mea ar emite o factura catre ei si in temeiul legal. Asta se intampla acum multe luni si nici pana azi nu au mai raspuns. Nu de alta, dar daca ar fi facut-o, ajungeam ca TheAce, doar ca nu ma opream la Curtea Constitutionala, ceea ce i-ar fi obligat sa retuneze banii tuturor clientilor carora le-au facut dubla taxare, adica niste milioane de euro destul de frumoase :D. Arata-le ca deja la adresa respectiva s-au platit aceste taxe si nu pot face dubla facturare la aceeasi adresa. Daca nu sunt de-acord, fa ca mine, le ceri banii inapoi cu dobanda pentru toata perioada de cand functioneaza firma parintilor tai.

Marius
Deci am avut dreptate Marius... e dubla impunere. Dar nu stiu cum sa procedez.... firma nu are contract de comodat pt ca mi s-a spus ca nu e nevoie, proprietarii apartamentului (parintii mei) fiind asociatii firmei. Mai concret: suntem 3 asociati - mama, tata (in provincie) si eu cu domiciliul in Bucuresti. Eu sunt adm firmei si mama unicul angajat (casier). In cazul firmei mele (IMM) mai era nevoie de comodat??? Ma gandesc ca daca nu am acest comodat ma vor pune sa platesc ac taxa radio..... dar tot dubla impunere este prin facturarea dubla la aceeasi adresa. Nu stiu, sunt confuza si ma invart intr-un cerc vicios din care nu stiu sa ies....:(... cum sa fac Marius?

Daca actionarul e si proprietar nu mai trebuie comodat. La mine s-a amanat procesul (recursul SRR). Termenul e undeva prin ianuarie.
Interesant subiect,=D>
ancaRo a scris:

Deci am avut dreptate Marius... e dubla impunere. Dar nu stiu cum sa procedez.... firma nu are contract de comodat pt ca mi s-a spus ca nu e nevoie, proprietarii apartamentului (parintii mei) fiind asociatii firmei. Mai concret: suntem 3 asociati - mama, tata (in provincie) si eu cu domiciliul in Bucuresti. Eu sunt adm firmei si mama unicul angajat (casier). In cazul firmei mele (IMM) mai era nevoie de comodat??? Ma gandesc ca daca nu am acest comodat ma vor pune sa platesc ac taxa radio..... dar tot dubla impunere este prin facturarea dubla la aceeasi adresa. Nu stiu, sunt confuza si ma invart intr-un cerc vicios din care nu stiu sa ies....:(... cum sa fac Marius?

Anca, in cazul in care domiciliul fiscal al firmei si cel al proprietarului firmei coincid, nu e nevoie de contract de comodat, dar tot dubla impunere este. In cazul meu e distinct, ti-am spus ca mama mea, la domiciliul careia e inregistrata firma, nu are nici o tangenta cu firma mea, nefiind nici in conducerea firmei, nici angajata acesteia, ea fiind pensionar. Cum insa nu se pot emite legal 2 facturi pentru acelasi serviciu la acelasi domiciliu, e dreptul tau sa le soliciti solutionarea problemei. Daca nu-ti raspund prin e-mail, iti recomand sa le trimiti o scrisoare la sediul lor cu confirmare de primire si recomandata. Fa-ti o copie a ei, ca sa te asiguri ca, in cazul in care nu-ti raspund in 30 de zile de la data primirii, ai poti actiona in instanta sau o vei putea prezenta ca proba in instanta. In plus asigura-te ca factura e facuta asa cum mentioneaza Art. 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991 republicata, publicat în Monitorul Oficial nr. 1056/30.12.2006 Incepand cu data de 1 ianuarie 2007 persoanele impozabile vor emite facturi în temeiul art. 155 din Codul fiscal (aici ai mai multe detalii despre cum trebuie sa arate factura lor: www.facturi.biz/main/legislatie.php - copiaza linkul in explorerul tau)

Alte discuții în legătură

Taxa radio - felicitari! traiasca avocata de la cluj! Dana Marin Dana Marin [b]Felicitari doamnei avocate de la Cluj ca ne-a salvat de cosmarul taxei radio![/b] De-abia azi am aflat, cautind subiectul pe Google. Eu am platit in ... (vezi toată discuția)
Taxa radio-tv - raspuns de la srr rusugaby rusugaby Salut, Am primit de la SRR Iasi o instiintare de plata a taxei radio-tv pentru o perioada de 3 ani. Le-am trimis e-mailul urmator: \\\"Buna ... (vezi toată discuția)
Sa facut dreptate!firmele nu mai sunt obligate sa plateasca taxa radio-tv Marian Turtoi Marian Turtoi I=D>n sfarsit s-a facut dreptate,comerciantii nu mai platesc biruri catre Societatea de stat (si la propriu si la figurat)TVR si RADIO.Sa vedem cine va ... (vezi toată discuția)