avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament cu prevederi interpretabile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament cu prevederi interpretabile

Am depus o cerere de despagubire conform legii 10, in anul 2001.Dupa 7 ani in care dosarul a trecut prin mainile multor comisii si era pregatit spre a fi trimis la Bucuresti, primesc raspuns ca se respinge cererea mea deoarece nu fac dovada de persoana indreptatita in intelesul art. 3 alin. (1) din legea 10/2001, " fiind vorba de un mostenitor testamentar cu titlu universal in baza caruia mostenitorul dobandeste doar bunurile mobile ce se vor gasi la data decesului in patrimoniul persoanei ce a testat." Testamentul prevede ca suntem mostenitori ai tuturor bunurilor mobile si ai unui cavou.

Despagubirea ceruta era pentru o casa demolata in 1973 plus terenul aferent, pe care acum exista un bloc, si pentru care s-au acordat despagubiri modice la acea data.

Stau si ma intreb de ce unii juristi au interpretat acest testament in favoarea mea iar altii nu? Aceste despagubiri nu sunt considerate a fi bunuri mobile ? La data incheierii testamentului (1984) acele bunuri (casa si teren) nu mai existau in patrimoniul persoanei care a testat, deci nu puteau fi incluse in testament.As vrea sa depun o contestatie dar nu stiu ce sanse mai exista.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2008
marius_cerbu, utilizator
Cel mai recent răspuns: marius_cerbu , utilizator 18:24, 19 Septembrie 2010
Dupa numarul mare de mesaje private primite cred ca subiectul va naste un brainstorming interesant.Am vazut ca sunt destule persoane in situatii similare, ceea ce ma duce la gandul ca autoritatile locale au misiunea de a trimite spre solutionarea finala cat mai putine dosare.. .
OK, ne-ati tot spus ce a zis reprezentantul Primariei, dar nu ne spuneti ce anume spune, exact, testamentul si/sau certificatul de mostenitor...
Nu imi pot da seama in ce masura se poate interpreta ca fiind bun mobil o suma de bani acordata ca despagubire pentru faptul ca nu se poate retroceda imobilul in natura... In esenta despagubirea o primeste cel care are dreptul la imobil...

Astfel, ce se intampla daca eu sunt legatar cu privire la toate mobilele si sora mea legatar cu privire la imobilele lasate de defunct... In acest caz, cererile noastre ar trebui sa se formuleze astfel: prima in sensul de a se acorda despagubiri care mi se cuvin mie, cea de-a doua sa i se acorde surorii imobilul, ca i se cuvine ei...
:-/
Trebuie vazuta exact clauza testamentara si, in masura in care exista, certificatul de mostenitor. Daca in certificat sunteti trecut ca legatar universal cu privire la toate bunurile... notarul interpretand clauza testamentara in favoarea dv., atunci mai discutam.
In esenta, eu nu vad lucrurile ca cei de aici pentru ca, in virtutea unui drept la un imobil, daca acesta nu se poate retroceda, se primesc despagubiri. Or, dv. nu aveti dreptul la acel imobil.

:offtopic: Va rog sa nu mai editati mesaje consecutive, devine greu de urmarit subiectul; daca aveti ceva de adaugat, puteti completa mesajul anterior prin apasarea lui "edit". Multumesc.
...parerea mea e ca despagubirile inlocuiesc valoarea bunului...conform mecanismului subrogatiei reale cu titlu particular despagubirile au regimul bunului pe care il inlocuiesc... despagubirile nu se pot acorda decit fie unui legatar universal fie unui legatar cu titlu universal al bunurilor imobile...
Cum este formularea exacta din testament?
"Mostenitor al tuturor bunurilor mobile si a unui cavou"? Cine este mostenitorul imobilelor? (legal, sau testamentar?)

Pe baza legii 10/2001 solicitati cladire si teren. Chiar daca acea cladire nu mai exista, terenul trebuie sa existe. Terenul este un bun imobil.In primul rand, trebuie sa aveti calitatea de mostenitor al imobilelor defunctului, sa puteti cere un imobil al defunctului pentru a putea fi considerata persona indreptatita. Abia dupa ce vi s-ar recunoaste calitatea de mostenitor al imobilului si, implicit calitatea de persoana indreptatita la restituirea acestuia, se pune problema despagubirilor.

Insa, ce puteti pierde daca mergeti pe ideea celalta, ca despagubirile cuvenite in locul imobilului sunt bunuri mobile?

Am intrebat cine este mostenitor al imobilelor pentru ca, s-ar putea ca, in situatia in care, nu mai exista astfel de mostenitori si nu mai exista alte persoane interesate la dobandirea imobilului, decat sa ramana succesiune vacanta, s-ar putea ca instanta sa va dea castig de cauza...
Insa, vointa defunctului a fost aceea de a va lasa toate bunurile mobile...
avTodincaVeronica a scris:
Insa, ce puteti pierde daca mergeti pe ideea celalta, ca despagubirile cuvenite in locul imobilului sunt bunuri mobile?

Bani, nervi si timp...
Cred ca e destul de important, mai ales nervii si timpul, caci trasim intr-o societate in care nici nu avem timp sa petrecem cu pruncii...
Ce succesiune vacanta, imobilul e al statului si e un bloc pe el... ce vacanta? A cui?
Ca omul nu poate lua decat despagubiri, ca imobilul e ocupat... si ce sa fie vacant, banii de despagubiri?

Alte discuții în legătură

Testament raul89 raul89 Buna seara. Supun atentiei dumneavoastra urmatorul text existent intr-un testament: \"testez lui x, totalitatea bunurilor mobile SAU imobile ce ... (vezi toată discuția)
Testamentar decedat xyz-xyz xyz-xyz O persoana care nu a fost casatorita niciodata, nu are copii dar are 4 frati a decedat. A lasat prin testament incheiat la notar toate bunurile unei nepoate si ... (vezi toată discuția)
Testamente succesive raul89 raul89 Buna seara Supun atentiei dumneavoastra urmatoarea situatie: Exista doua testamente, unul particular, strict asupra unui imobil, intocmit in ... (vezi toată discuția)