avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament cu prevederi interpretabile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament cu prevederi interpretabile

Am depus o cerere de despagubire conform legii 10, in anul 2001.Dupa 7 ani in care dosarul a trecut prin mainile multor comisii si era pregatit spre a fi trimis la Bucuresti, primesc raspuns ca se respinge cererea mea deoarece nu fac dovada de persoana indreptatita in intelesul art. 3 alin. (1) din legea 10/2001, " fiind vorba de un mostenitor testamentar cu titlu universal in baza caruia mostenitorul dobandeste doar bunurile mobile ce se vor gasi la data decesului in patrimoniul persoanei ce a testat." Testamentul prevede ca suntem mostenitori ai tuturor bunurilor mobile si ai unui cavou.

Despagubirea ceruta era pentru o casa demolata in 1973 plus terenul aferent, pe care acum exista un bloc, si pentru care s-au acordat despagubiri modice la acea data.

Stau si ma intreb de ce unii juristi au interpretat acest testament in favoarea mea iar altii nu? Aceste despagubiri nu sunt considerate a fi bunuri mobile ? La data incheierii testamentului (1984) acele bunuri (casa si teren) nu mai existau in patrimoniul persoanei care a testat, deci nu puteau fi incluse in testament.As vrea sa depun o contestatie dar nu stiu ce sanse mai exista.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2008
marius_cerbu, utilizator
Cel mai recent răspuns: marius_cerbu , utilizator 18:24, 19 Septembrie 2010
Chiar daca exista pareri si pro si contra, sustin ca pers. in cauza ar trebui sa formuleze contestatie si sa convinga instanta asupra vointei reale a testatorului si nu a redactarii defectuoase a actului. Si, sa nu uitam un lucru extrem de important: s-a vorbit mult in ambele directii, dar nimeni nu a vazut actul cu pricina!
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iunie 2008
Doinita Stingaciu, Avocat
sdianaviolina a scris:

Chiar daca exista pareri si pro si contra, sustin ca pers. in cauza ar trebui sa formuleze contestatie si sa convinga instanta asupra vointei reale a testatorului si nu a redactarii defectuoase a actului. Si, sa nu uitam un lucru extrem de important: s-a vorbit mult in ambele directii, dar nimeni nu a vazut actul cu pricina!

Sarut mana / Buna seara,

Certificatul de mostenitor a fost facut la 2 ani dupa testament.In el se constata ca nu exista bunuri mobile iar la capitolul bunuri imobile este trecut cavoul.Intr-adevar testatoarea a dorit sa-si lase intreaga avere alor mei, dar era absolut inimaginabil in acea perioada, ca peste 17 ani va aparea celebra lege 10..... In afara de asta nici notarul nu a fost foarte inspirat.

Voi mai intarzia cu raspunsurile pt ca ziua stau cu maica-mea la spital.Daca mai continui lupta o fac doar pentru ea.O zi in plus in care pot s-o mai imbratisez si sa-i spun Sarut mana inseamna mai mult decat o despagubire pt toata tara asta....

P.S. Cum Dumnezeu nici un jurist al Prefecturii, Consiliului Judetean , Primariei, sau pe unde s-a mai plimbat dosarul, nu a sesizat aceasta problema mai devreme ci abia in stadiul final? Intrebare retorica...
marius_cerbu, utilizator
marius_cerbu a scris:

Certificatul de mostenitor a fost facut la 2 ani dupa testament.In el se constata ca nu exista bunuri mobile iar la capitolul bunuri imobile este trecut cavoul.

Domnul meu .. pai vorbim ca sa ne aflam in treaba.
De ce ne povestiti despre un testament trecand sub tacere faptul ca exista un certificat de mostenitor?

Si de ce ati prezentat testamentul in dosarul de retrocedare daca exista un CM??
Acolo ar trebui sa apara si calitatea dvs? "Caruia in calitate de .... ii revine....".

Mergeti si aratati actele acestea cuiva care stie sa le citeasca... in termenul de contestatie.
romascanu, moderator
Mda, nu e prima data cand noi povestim pe pagini intregi si vine autorul topicului si rastoarna situatia.
De aceea imi place mie sa pun intrebari, chiar daca mi s-a mai reprosat de catre unii utilizatori ca "nu e treaba mea", sau pur si simplu nu vor sa raspunda. Parca le scoti cu clestele cuvintele alea din degetele care tasteaza...
Insa daca expun o situatie incompleta, este riscul lor de a primi raspunsuri pe masura...:-/
Si am mai intrebat mai sus daca exista ati mostenitori...
avTodincaVeronica a scris:

Mda, nu e prima data cand noi povestim pe pagini intregi si vine autorul topicului si rastoarna situatia.
De aceea imi place mie sa pun intrebari, chiar daca mi s-a mai reprosat de catre unii utilizatori ca "nu e treaba mea", sau pur si simplu nu vor sa raspunda. Parca le scoti cu clestele cuvintele alea din degetele care tasteaza...
Insa daca expun o situatie incompleta, este riscul lor de a primi raspunsuri pe masura...:-/
Si am mai intrebat mai sus daca exista ati mostenitori...

Mea culpa... N-am dat importanta decat testamentului si am crezut despre cert. de mostenitor ca este doar un act auxiliar care repeta continutul celui dintai.Mostenitori legali sau testamentari in afara de noi nu mai exista.Imi doresc sa nu mai fi omis nici un alt detaliu esential.
marius_cerbu, utilizator

Alte discuții în legătură

Testament raul89 raul89 Buna seara. Supun atentiei dumneavoastra urmatorul text existent intr-un testament: \"testez lui x, totalitatea bunurilor mobile SAU imobile ce ... (vezi toată discuția)
Testamentar decedat xyz-xyz xyz-xyz O persoana care nu a fost casatorita niciodata, nu are copii dar are 4 frati a decedat. A lasat prin testament incheiat la notar toate bunurile unei nepoate si ... (vezi toată discuția)
Testamente succesive raul89 raul89 Buna seara Supun atentiei dumneavoastra urmatoarea situatie: Exista doua testamente, unul particular, strict asupra unui imobil, intocmit in ... (vezi toată discuția)