avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament cu prevederi interpretabile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament cu prevederi interpretabile

Am depus o cerere de despagubire conform legii 10, in anul 2001.Dupa 7 ani in care dosarul a trecut prin mainile multor comisii si era pregatit spre a fi trimis la Bucuresti, primesc raspuns ca se respinge cererea mea deoarece nu fac dovada de persoana indreptatita in intelesul art. 3 alin. (1) din legea 10/2001, " fiind vorba de un mostenitor testamentar cu titlu universal in baza caruia mostenitorul dobandeste doar bunurile mobile ce se vor gasi la data decesului in patrimoniul persoanei ce a testat." Testamentul prevede ca suntem mostenitori ai tuturor bunurilor mobile si ai unui cavou.

Despagubirea ceruta era pentru o casa demolata in 1973 plus terenul aferent, pe care acum exista un bloc, si pentru care s-au acordat despagubiri modice la acea data.

Stau si ma intreb de ce unii juristi au interpretat acest testament in favoarea mea iar altii nu? Aceste despagubiri nu sunt considerate a fi bunuri mobile ? La data incheierii testamentului (1984) acele bunuri (casa si teren) nu mai existau in patrimoniul persoanei care a testat, deci nu puteau fi incluse in testament.As vrea sa depun o contestatie dar nu stiu ce sanse mai exista.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2008
marius_cerbu, utilizator
Cel mai recent răspuns: marius_cerbu , utilizator 18:24, 19 Septembrie 2010
AVLIL a scris:

Nu am inteles de ce anume nu se pot face, concomitent, cele doua lucruri.
:-/



Sarut mana/Buna seara,

Care sunt cele doua lucruri pe care ar trebui sa le fac concomitent?
Din cei doi neuroni ai mei unul doarme iar celalalt casca........

stimate domn, si eu sunt de parere ca trebuie sa formulati o contestatie, deoarece eu am avut si cazuri ca acesta in care cel care a avut testament a revendicat bunuri ce i-ar fi revenit testatorului, fara nici o problema si acum am in derulare un proces de genul acesta la trib. buc. sectia 4 civila.
am nevoie de mai multe date si va scriu pe mesaj privat.

av. vasilescu
teo_dobrean a scris:

Nu este posibil ca o persoana sa dispuna prin testament de bunurile mobile dar totodata sa il instituie legatar cu titlu universal pe mostenitor.


Pai legatul luturor bunurilor mobile = legat cu titlu universal. Ce sa nu fie posibil??
Tocmai ce scrisesem mai sus (pe pg. 2 parca) dispozitiile din codul civil referitoare la legatul unei fractiuni de mostenire = legat cu titlu universal.

Astea erau cele "doua lucruri" despre care AVLIL isi exprima nedumeririea mai sus, dle marius_cerbu. Am vrut sa comentez de mai demult mesajul lui teo_dobrean, dar si neuronii mei au intrat in vacanta... mai am un pic si plec spre aeroport.
Ultima modificare: Marți, 24 Iunie 2008
romascanu, moderator
romascanu a scris:


Pai legatul luturor bunurilor mobile = legat cu titlu universal. Ce sa nu fie posibil??
Tocmai ce scrisesem mai sus (pe pg. 2 parca) dispozitiile din codul civil referitoare la legatul unei fractiuni de mostenire = legat cu titlu universal.

Astea erau cele "doua lucruri" despre care AVLIL isi exprima nedumeririea mai sus, dle marius_cerbu. Am vrut sa comentez de mai demult mesajul lui teo_dobrean, dar si neuronii mei au intrat in vacanta... mai am un pic si plec spre aeroport.


Va multumesc si vacanta placuta ! Voi apela la serviciile unui avocat foarte bun si sper ca va avea castig de cauza.Imi doresc ca si judecatorii sa priveasca problema asa cum au sugerat majoritatea participantilor la topic; vointa testatorului a fost de a-si lasa intreaga avere dar redactarea testamentului a fost defectuoasa.
avokitten a scris:

stimate domn, si eu sunt de parere ca trebuie sa formulati o contestatie, deoarece eu am avut si cazuri ca acesta in care cel care a avut testament a revendicat bunuri ce i-ar fi revenit testatorului, fara nici o problema .
av. vasilescu


Din pacate azi am aflat ca sansele de a demonstra ca vointa testatorului a fost sa fim legatari universali si nu legatari cu titlu universal, tind spre zero.....Instantele au norme clare de judecare a acestor procese; nu interpreteaza decat litera legii si nu principii juridice.Ca un Don Quijote ce sunt voi depune o contestatie dar fara reprezentare pt ca nu dispun de suma necesara pt angajarea unui avocat pe o problema asa de complexa.Deznodamantul va fi acelasi ca-n roman........

Alte discuții în legătură

Testament raul89 raul89 Buna seara. Supun atentiei dumneavoastra urmatorul text existent intr-un testament: \"testez lui x, totalitatea bunurilor mobile SAU imobile ce ... (vezi toată discuția)
Testamentar decedat xyz-xyz xyz-xyz O persoana care nu a fost casatorita niciodata, nu are copii dar are 4 frati a decedat. A lasat prin testament incheiat la notar toate bunurile unei nepoate si ... (vezi toată discuția)
Testamente succesive raul89 raul89 Buna seara Supun atentiei dumneavoastra urmatoarea situatie: Exista doua testamente, unul particular, strict asupra unui imobil, intocmit in ... (vezi toată discuția)