romascanu a scris:
Eu zic ca sunteti legatar cu TITLU universal, desi ca, pentru motive ce mi-ar lua prea mult sa le scriu si nici nu stiu daca le-ati pricepe, s-ar putea sustine, in extremis ca nici macar legat cu titlu universal nu e, ci un legat cu titlu particular. (si asta din cauza cavoului enumerat special. Daca se oprea exprimarea la "toate bunurile mobile" era sigur legat cu titlu universal, daca mai adaug ceva atunci iese un "orice alt legat" din aliniatul 2 al art 894 si nu unul din alin 1 care contine o enumerare limitativa a legatelor cu titlu universal.)
Daca sunt doi legatari cu TITLU UNIVERSAL (unul pe bunuri mobile si unul pe bunuri imobile) si unul din ei nu accepta legatul celalat NU poate primi tot pentru ca NU are vocatie/chemare la intreg. (ci la o masa de bunuri determinata prin natura ei - MOBILE sau IMOBILE). Daca unul nu accepta legatul, partea sa nu va profita celuilalt legatar, ci mostenitorilor legali pentru ca ei au vocatie la intreaga mostenire.
Daca dvs. aveti vocatie la toate bunurile MOBILE nu va puteti extinde acesta vocatie si la bunurile IMOBILE pe motiv ca nu ar mai exista un alt legatar cu titlu universal pentru bunurle imobile. Lipsa lui nu va da dreptul la ceva in plus decat a data testatorul (toate bunurile mobile). Lipsa lui profita mostenitor legali (si in lipsa lor ... profita statului, pentru ca si el e mostenitor).
In rest sunt de acord cu ce a scria mai sus ovi_dragomir.
Deja cred ca timpul pe care l-as fi alocat contestatiei, i-l voi dedica total lui fiu-meu.Vom merge amandoi la o partida de pescuit, sperand la crapul de 10 kile :). Doar maica-mea cred ca va trece cu greu peste aceasta deziluzie.
Va multumesc tuturor celor care mi-ati raspuns.Am descoperit un loc unde pot fi sigur ca oricand gasesc un sfat competent, rapid si prietenesc.