avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1148 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament cu prevederi interpretabile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament cu prevederi interpretabile

Am depus o cerere de despagubire conform legii 10, in anul 2001.Dupa 7 ani in care dosarul a trecut prin mainile multor comisii si era pregatit spre a fi trimis la Bucuresti, primesc raspuns ca se respinge cererea mea deoarece nu fac dovada de persoana indreptatita in intelesul art. 3 alin. (1) din legea 10/2001, " fiind vorba de un mostenitor testamentar cu titlu universal in baza caruia mostenitorul dobandeste doar bunurile mobile ce se vor gasi la data decesului in patrimoniul persoanei ce a testat." Testamentul prevede ca suntem mostenitori ai tuturor bunurilor mobile si ai unui cavou.

Despagubirea ceruta era pentru o casa demolata in 1973 plus terenul aferent, pe care acum exista un bloc, si pentru care s-au acordat despagubiri modice la acea data.

Stau si ma intreb de ce unii juristi au interpretat acest testament in favoarea mea iar altii nu? Aceste despagubiri nu sunt considerate a fi bunuri mobile ? La data incheierii testamentului (1984) acele bunuri (casa si teren) nu mai existau in patrimoniul persoanei care a testat, deci nu puteau fi incluse in testament.As vrea sa depun o contestatie dar nu stiu ce sanse mai exista.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2008
marius_cerbu, utilizator
Cel mai recent răspuns: marius_cerbu , utilizator 18:24, 19 Septembrie 2010
Nu conteaza ca ati dat importanta sau nu...
Daca citeati mesajul meu se intelegea clar ca e important si ce spune acolo, ca sunt doua chestiuni diferite si ca va puteti folosi de actul mai avantajos...
Daca citeati...
Oricum, foooooarte rar nu se omit detalii de catre useri. Foarte-foarte.
sdianaviolina a scris:

Chiar daca exista pareri si pro si contra, sustin ca pers. in cauza ar trebui sa formuleze contestatie si sa convinga instanta asupra vointei reale a testatorului si nu a redactarii defectuoase a actului.


Imi doresc ca toti cititorii acestui topic sa traga cea mai importanta concluzie; daca vreti sa evitati necazuri ulterioare, apelati la cei mai buni notari sau avocati.Pe acest site aveti de unde alege.

Va doresc o saptamana linistita si racoroasa !
Parerea mea este ca ar trebui sa depuneti contestatia, din simplul motiv ca nu aveti nimic de pierdut si vorba romanului: incercarea moarte n-are!;)
Este clar, din punctul meu de vedere, ca testatorul a avut intentia de testa intrega avere, dar testamentul a fost redactat intr-un mod defectuos.
Greseala dvs. a fost ca ati prezentat testamentul la intocmirea dosarului de rertrocedare. Trebuia sa va prezentati doar cu certificatul de mostenitor. In acest caz nu ati mai fi fost nevoit sa intampinati aceste dificultati.


Cu siguranta testamentul a fost intocmit in mod defectuos. Nu este posibil ca o persoana sa dispuna prin testament de bunurile mobile dar totodata sa il instituie legatar cu titlu universal pe mostenitor.
Depuneti contestatia cat mai repede sa nu depasiti termenul. O zi buna
Nu am inteles de ce anume nu se pot face, concomitent, cele doua lucruri.
:-/
Ultima modificare: Luni, 23 Iunie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Testament raul89 raul89 Buna seara. Supun atentiei dumneavoastra urmatorul text existent intr-un testament: \"testez lui x, totalitatea bunurilor mobile SAU imobile ce ... (vezi toată discuția)
Testamentar decedat xyz-xyz xyz-xyz O persoana care nu a fost casatorita niciodata, nu are copii dar are 4 frati a decedat. A lasat prin testament incheiat la notar toate bunurile unei nepoate si ... (vezi toată discuția)
Testamente succesive raul89 raul89 Buna seara Supun atentiei dumneavoastra urmatoarea situatie: Exista doua testamente, unul particular, strict asupra unui imobil, intocmit in ... (vezi toată discuția)