Terapia BOWEN
Site-urile dedicate nu sunt prea ‘’unite’’ in a explica procedurile si tintele terapiei. Nu am studiat decat 3 insa erau diferente destul de mari de prezentare, asa ca am incercat sa fac o (cat am putut de) scurta sinteza.
Unul insista pe
fascii si importanta pe care o au ele in structura corpului uman (ma scuzati ca am copiat asa de mult, dar daca tai si un singur cuvant, nu mai intelegeti nimic):
Aproape toate structurile sunt înconjurate de fascie (material fibros) care crează un spatiu între fiecare grup de muschi (muschi individuali si fibre individuale) si permite miscarea liberă si glisarea structurilor pe care le înconjoară si este inevitabil ca prin activarea unui muschi să nu fie activată si fascia corespunzătoare care face parte din aceasta, desi are efecte fiziologice diferite.
Întinderea usoară ajută la orientarea fibrelor de colagen (colagen! cuvantul magic!) din compozitia fasciei si crează un spatiu pentru fluide în jurul si în interiorul celulelor. Intinderea în directii opuse crează un curent piezoelectric mai puternic decât simpla apăsare sau trecerea de-a lungul fibrelor.
Wikipedia spune (ca doar nu eu din cunostintele mele de fizica):
Efectul piezoelectric direct constă în proprietatea unor cristale de a se încărca cu sarcină electrică pe unele dintre fețele acestora atunci când sunt supuse la solicitări de întindere sau de compresiune după o anumita direcție.
Ma gandesc ca a fost greseala de tehnoredactare: au scris efect piezoelectric in loc pieloelectric.
Iar partea cu intinderea mi-a pus creierul pe bigudiuri in asteptarea colagenului, drept care am cautat pe alt site si am gasit o explicatie mai pe intelesul meu:
Este o tehnica terapeutica extrem de profunda si are la baza teoria conform careia organsimul in stare de relaxare totala, isi activeaza abilitatea de a rezolva orice problema a corpului sau a mintii, prin readucerea acestora in echilibru si armonie.
Ceva de genul Dormi linistit, FNI vegheaza, si insista pe efectele asupra articulatiilor bolnave:
Deplasarile osoase se re-aliniaza - desi nu se executa nici o manipulare a articulatiilor sau oaselor.
Sa nu spuneti ca nu credeti –si planetele se mai aliniaza, d-apoi oasele... ce, pe planete le manipuleaza cineva cand se insira una dupa alta? Si sa aiba rezultate aceasta terapie atat de des cat se aliniaza planetele, si tot se cheama ca are, nu? Sunteti rai :acute:
Meridianele energetice se restabilesc imediat - desi practica nu se bazeaza pe meridiane si nu seamana nici cu acupunctura, nici cu presopunctura.
Am mai vorbit de meridianele energetice. Atata timp cat nu sunteti in stare sa vi le determinati singuri, nu puteti contrazice terapeutul ca vi le-a restabilit, sper ca va este clar :foottap:
Aproape in toate cazurile, pacientii raporteaza o stare placuta de relaxare si o senzatie de bine, de usurare (cel putin a portofelului, este cert).
Multumita dar nu satisfacuta, am mai cautat si am gasit pe al treilea site acest nou beneficiu:
Echilibrul psihic se normalizeaza - desi nu este necesara invocarea unui raspuns emotional, ca in cazul terapiilor ce se adreseaza mintii si corpului deopotriva.
Rien ne va plus.
Daca va hotarati sa alegeti terapia Bowen si nu se vad rezultatele enumerate mai sus plus celelalte pe care nu le-am insirat ca nu imi ajungea o pagina de forum, voi si numai voi sunteti de vina:
Există si situatii în care această tehnică nu poate avea rezultate: în cazul în care bolnavul îsi cauzează singur recăderea, deoarece nu respectă perioada de repaus. Din moment ce s-a declansat mecanismul de autovindecare, dacă el începe să lucreze, atunci orice actiune în fortă sau orice soc care se induce organismului are rolul de a opri aceste reactii.