u.b.i.k. a scris:
Bâzdâgania nr. 17 “Bâzdâgania virala” Arsenie Boca
Unu. Cateva fotografii vechi Dintr-o fotografie facuta in vremea cand era elev la liceul Avram-Iancu din Brad ne priveste un tanar cu o figura inteligenta, cu parul ondulat pieptanat cu grija si fata luminata de un mic zambet plin de siguranta. O fotografie facuta cativa ani mai tarziu, in timpul studentiei, ne arata un tanar dichisit dupa moda vremii, cu parul aranjat atent si pieptanat pe spate, cu o barba-cioc tunsa artistic. Zambetul sigur al elevului din Brad a disparut si a fost in locuit de o privire enigmatica. O alta fotografie care astazi face parte din brandul \"Arsenie Boca\" ni-l infatisaza cu barba pe vremea cand fusese primit in preotie si calugarie. Apoi vine o alta fotografie, tot cu barba, dar in care are o privire haituita, de om speriat, facuta pe vremea cand era haituit de autoritatile comuniste. Urmeaza fotografiile mai rar vazute din vremea cand fusese dat afara din manastire si purta costume albe cu gulerul camasii rasfrant peste reverul vestonului, ochelari de soare tip \"Roy Orbison\", mustata tunsa scurt gen \"Clark Gable\", si parul pieptanat ingrijit. Apoi vin fotografiile de la sfarsit, omul cu boneta alba si barba de aceeasi culoare.
Nu-s psiholog, nici ghicitor, nici oracol, insa scriu aici ca n-am vazut niciun tanar sau vreun adult care sa se ingrijeasca intr-atat de felul cum arata incat sa ajunga la dichisire si sa nu-i pese cum il vad posibilii parteneri sexuali.
Doi. Cteva fapte. Zian (Arsenie) Boca s-a nascut pe 29 septembrie 1910. Daca socotiti 283 de zile inapoi (perioada normala a unei sarcini) ar rezulta ca a fost conceput in data de 20 decembrie 1909, de Ignat. Pentru mine data conceptiei unui copil n-are nicio importanta ezoterica, dar pentru Arsenie, care dupa ce audiase cateva cursuri de mecicina la Bucuresti si aflase probabil cand au facut parintii lui sex avea pentru ca predica atat de vehement impotriva sexului in timpul posturilor si in timpul sarcinii incat, in umila si neavizata mea opinie, isi semnaliza problema ca un far in noapte. In tinerete picteaza cu talent, intre altele o fresca la Ateneul Roman, dar la batranete ajunge sa faca benzi desenate absolut ridicole si total lipsite de simt artistic pe petetii unei biserci de tara, la Draganescu, unde vreme de 16 ani :O intre 1968 si 1984 este tinut (nimeni nu ne spune de ce sta atat de mult <era lenes?> si de ce picteaza atat de fara legatura cu ortodoxia din care zice-se ca face parte) sa picteze biserica. (Michelangelo a pictat in 4 ani 1508-1512 bolta capelei sixtine). In aceeasi perioada sperie suficient de multi analfabeti cu sentintele pe care le emite pe banda rulanta si fara nici o retinere despre sex, pacat, sex, pacat, sex, pacat, sex ... ma repet, nu-i asa? :blush2: In inteleciunea lui Arsenie sexul in timpul sarcinii face sa rezulte copii obsedati de sex care pe la 7 ani se joaca cu sora de-a \"mirele si mireasa\", apoi curvesc cu mana si mai tarziu cu animale, sfarsind prin a innebuni (Pravila alba). Arsenie le spune mamelor care vin se se planga ca au probleme cu copiii ca problemele sunt cauzate, afara de sexul in timpul sarcinii (obsesia lui Arsenie), de avorturile (cealalta obsesie) care au precedat sau succedat sarcina care a adus fiul/fiica cu probleme de comportament. Sentintele acestea sunt pronuntate grosolan, fara urma de politete sau empatie, folosind exprimari ca \"ma, tu sa stii ca ...\" sau \"ma, tu ai pacatuit cand i-ai omorat (avortat) pe aia buni ...\" etc.
Trei. Viral. Pana prin 2009-2010 romanii care auzisera de Arsenie Boca erau de ordinul sutelor. Apoi fara nicio noima, an, dupa an, Arsenie ajunge viral. Internetul se umple de citate, youtube de filmulete moralizatoare iar librariile de cartile scrise despre el sau despre sfaturile lui. Din neant apar nepoatele lui Arsenie (de fapt, nepoatele de var de-al patrulea ale unchilor lui Arsenie Boca), apar si enoriasii din anii 1940-1950, apar credinciosii si chiar martorii la minunile lui Arsenie Boca. Incetul cu incetul, pas cu pas, Arsenie Boca devine o industrie care produce carti, icoane, minuni, websiteuri, povesti emotionante dar mai ales bani, bani, bani, bani. bani (iarasi ma repet, nu-i asa?) pentru portofelul mereu flamand al BOR.
Patru. Concluzii Nu l-am cunoscut personal insa din ceea ce se scrie despre el si din ceea ce a scris Arsenie Boca se poate trage concluzia ca avea puternice si constante obsesii legate de sexualitate si un complex mesianic care-l faceau sa creada ca este ales sa le spuna altora ce sa faca. Pe mine faptul ca unul care a pictat benzi desenate cu Iisus si Satan vreme de 16 ani intr-o biserica de tara si a spus carute de prostii in legatura cu sexul si sarcina a devenit viral si ar putea sa fie sanctificat ma deranjeaza desi n-am nicio treaba cu religia. Pe d-voastra nu va deranjeaza?
Referitor la canonizare eu cred ca principala problema o constituie faptul ca parintele Arsenie Boca a cerut cu limba de moarte sa fie lasat ingropat la Manastirea Prislop.
Pentru a fi canonizat trebuie scoase moastele.
Pe mine m-ar deranja sa fie canonizat datorita faptului ca a cerut sa fie lasat la Prislop ingropat si nu s-ar proceda asa cum a zis.
Se zice ca cei care merg acolo au avut parte de minuni si de aceea el a cerut sa fie lasat acolo.
Eu nu am fost la Manastirea Prislop.
UBIK, incercati sa mergeti acolo la manastire daca nu ati fost.
Poate ne veti impartasi experienta traita.
Chiar as fi curios sa ne-o spuneti.
Daca mergeti dvs., voi merge si eu la scurt timp dupa dvs. acolo.
Am fost la Draganescu si nu imi par benzi desenate acele picturi.
Oamenii par putin socati dar mai ales pentru ceea ce scrie pe peretii bisericii...si nicidecum pentru ca ar fi vazut benzi desenate.
Michelangelo a fost un pictor de neegalat si nu era nici preot nici calugar.
Nu inteleg de ce ar fi trebuit sa aiba talentul lui Michelangelo.Este o ironie gratuita...
Cat priveste aspectele legate de sex ma abtin sa comentez in acest moment deoarece si eu am fost putin nedumerit si oarecum neincrezator dar nu pot afirma cu certitudine ca parintele Arsenie Boca nu ar avea dreptate.
Oricum, biserica ortodoxa sustine ca in post este pacat sa se faca sex.
Cartile sunt publicate de biserica ortodoxa si este posibil ca cei care au lasat publicarea sa cunoasca unele lucruri mai bine decat noi amandoi la un loc...si decat multi altii care si-ar da cu presupusul...
Cat priveste momentul de cand este cunoscut, va pot spune ca am auzit de el in 89 ( era cel mult in octombrie daca nu prin septembrie).
Am auzit ca un parinte a spus ca va cadea Ceausescu in 89,dar nu am luat in seama deoarece va spun sincer ca nu puteam sa cred ca ar putea sa cada Ceausescu...
Pana nu a fost impuscat nu am crezut ca s-a terminat cu regimul...
Apoi am uitat...
Cartile despre Arsenie Boca contin marturiile unor martori si sunt acceptate de biserica ortodoxa si nu cred ca ar veni biserica cu minciuni si scorneli...
Se spune ca atunci cand a fost inmormantata mama lui desi el era in temnita comunista a disparut de la raport si se afla la inmormantare ( distanta era de cateva sute de kilomentri intre inchisoare si locul inmormantarii).La scurt timp dupa raportul de dimineata si dupa ce s-a dat alarma a aparut la inchisoare.
Securitatea a vrut sa il aresteze la inmormantare dar era deja la penitenciar inapoi.
Sunt niste lucruri care pot da de gandit oricui la modul serios...cred eu...