avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Lumea în care trăim Tara bâzdâgãniilor
Discuție deschisă în Lumea în care trăim

Tara bâzdâgãniilor

Traim intr-o tara in care exista multi oameni care platesc vrajitori despre care-si inchipuie ca le vor rezolva problemele, exista si oameni care platesc pentru "tratamente" prin reflexoterapie, acupunctura, leacuri homeopate, s.a.m.d.
In noiembrie 2010 un grup de parlamentari au incercat sa promoveze un proiect de lege prin care sa oblige Ministerul Muncii sa stabileasca standarde ocupationale pentru ghicitori si vrajitori si sa ii incadreze in nomenclatorul profesiunilor liberale. :O Oy-Gevalt!
Proiectul de lege definea termeni precum:
Ghicitor - persoana care se ocupa cu prezicerea viitorului
Vrajitorie - ritualuri prin care se invoca realitati demonice #-o cu scopul de a se inlatura boli, de a reface sau destrama legaturi intre oameni ... etc.
De asemenea, proiectul mai obliga fiecare organizatie din domeniul ocult sa tina evidenta "practicienilor in vrajitorie si ghicitorie.
Sigur ca proiectul a fost respins insa asta nu inseamna decat ca vrajitorii, ghicitorii si ceilalti isi vad linistiti de activitatile lor fara grija impozitelor, taxelor, etc.
Alaturi de vrajitori si ghicitori mai exista insa o intreaga gama de "profesionisti" in vanzarea de vise desarte din care unii chiar reusesc sa obtina protectia legii.
Topicul are un dublu scop
- indexarea si definirea ca fraude a activitatilor care au in comun faptul ca transforma in venituri naivitatea umana prin prezentarea unor falsuri ca adevaruri
- fabricarea unei truse (normative) pentru detectat bâzdâgăniile.
Nu voi incepe cu vrajitoria sau ghicitul pentru ca nu-mi inchipui ca exista cititori ai forumului avocatnet care sa creada ca vrajitoria functioneaza ori ca o baba analfabeta vede in viitor gratie unor "unelte" de genul zatului de cafea, bobilor, globului de cristal sau ce or mai folosi ele.
Fiecare activitate aratata ca fiind de fapt o bâzdâgănie va primi un numar in "Index bazdaganorum" =D>, o descriere si un "DE CE NU FUNCTIONEAZA?" cat se poate de rational. Haideti, scepticilor, curaj!
Bâzdâgania nr. 1 Homeopatia
Internetul e plin de promisiuni grandioase iar in farmaciile romanesti puteti cumpara diferite leacuri homeopate. Scepticul de serviciu, Umar ben Ibrahim, a facut urmatorul experiment in farmaciile aradene: a intrebat daca vand leacuri homeopate iar dupa ce a aflat ca vindeau a inceput sa chestioneze farmacistii daca aceste leacuri au efect stiintific dovedit :weg: Raspunsurile au variat de la: "Nu, sunt o prostie, dar sunteti primul care pune problema asa" la "multa lume le lauda" si chiar la "daca nu credeti in ele luati altceva". :O Dumnezeule mare si bun! Trebuie sa credem si in sfanta aspirina? E un fel de religie?
DE CE NU FUNCTIONEAZA Homeopatia?
1. Homeopatia a fost inventata de un medic german, Samuel Hahnemann, si se intemeiaza pe asa numita lege a similariilor "[similia similibus curentur" care n-are nimic in comun insa cu o lege a naturii, fiind pur si simplu opera imaginatiei d-lui Hahnemann care isi inchipuia pe la 1796 ca asa functioneaza lumea.
2.
De ce nu este legea similariilor o lege naturala cum sunt legea gravitatiei sau legile termodinamicii? Pentru ca oricare din legile naturale veritabile pot fi verificate cu ajutorul unor experimente pe care orice persoana ce detine echipamentul necesar le poate reproduce. Acesta era scopul intrebarii scepticului Umar referitor la "rezultatele verificate stiintific".
3. Nu voi explica aici ce este efectul placebo, pentru ca presupun ca forumistii avocatnet stiu asta iar pentru ceilalti exista ... nu, nu mastercard ci wikipedia B-) . Scriu insa ca in domeniul medicamentelor, pentru a stabili efectele reale ale unui anumit medicament fara sa implicam efectul placebo se face un test dublu orb, adica se formeaza doua loturi de pacienti fara sa se stie dinainte caruia dintre aceste loturi i s-a administrat intr-adevar medicamentul si caruia doar ceva fara efect.
4. Nici un tratament homeopat nu a trecut un test dublu orb iar legea similariilor formulata de Hahnemann s-a dovedit a fi doar o ... bâzdâgănie.
5. Afara de legea similariilor, homeopatia se bazeaza si pe ideea ca dilutiile repetate fac ca un produs sa contina un fel de "parte discreta" a substantei supuse dilutiei. Dilutia se face astfel: se amesteca o parte din substanta supusa dilutiei cu 100 parti apa; apoi o parte din aceasta dilutie se amesteca din nou cu 100 de parti de apa ... s.a.m.d. Pe orice produs homeopat se poate citi dilutia la care a fost supusa substanta initiala, C200 insemnand ca procedeul de mai sus s-a repetat de 200 de ori, de fiecare data o parte fiind amestecata cu 100 de parti de apa.
6. Daca dilutia este C200 cate molecule de substanta activa contine o pastila? NICI UNA. De fapt ar trebui consumate cateva garnituri de tren pline cu pastile pentru ca sa existe pe undeva o molecula de substanta activa. De unde stiu asta? Domnul Avogadro a stabilit in 1811 o constanta cu ajutorul careia putem sa aflam cu usurinta acest lucru. Orice copil de clasa a VIII-a poate sa va calculeze asta!
7. Mai nou, pentru ca au observat ca era greu sa se bata cu teoriile simple, eficiente si adevarate ale domnului Avogadro, practicantii homeopatiei au inventat altceva, sustinand ca apa in care se face dilutia are o memorie si ca tine minte informatia provenita la substanta initial diluata. :rtfm: Desigur ca nici aceasta lege a memoriei apei chioare nu poate fi testata iar homeopatii n-au conceput un experiment care sa poata fi reprodus de orice experimentator independent care sa o testeze. Stiti de ce? Pentru ca moleculele de apa nu stau o clipa locului! Se misca de colo, colo, fara rost dupa cum a observat dl Brown asa ca nici vorba sa existe o configuratie moleculara stabila care sa memoreze ceva.
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
lasco...avocatura e cladita/construita pe neincredere...contadictorialitate

treaba lui ubik e sa nu aiba incredere in nimeni...si el asa se comporta
daca tu te lasi prostit..e treaba ta
Aici nu e vorba de avocatura ca sa discutam de contradictorialitate si alte principii de drept.
Eu nici in judecatori nu am incredere de fel...cand e vorba de judecati...

Parintele Aresenie Boca pare sa fie foarte apreciat de biserica si a fost un om mult mai onest decat multi altii care sunt onesti...

Nu am inteles la ce va referiti ca ma las prostit...
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Am cautat si eu pe net dupa cum ati zis.
Pana acum nu am cautat pe net acest subiect.

[ link extern ] /

La paragraful ,,Mormantul viu\" scrie ca florile nu se ofilesc nici iarna ( link-ul de mai jos):

[ link extern ] /#

La paragraful ,,Mormantul minune\"scrie ca iarba nu se oficileste niciodata ( link-ul de mai jos):

[ link extern ] /

Eu stiam ca sunteti ateu si cel mai bine ar fi sa verificati personal si sa nu va luati dupa altii.
De aceea v-am sugerat sa mergeti.

Ati avea ceva palpabil cand veti sustine ca nu este adevarat sau nu, daca sunt sau nu flori iarna sau este doar iarba verde...sau nu este nici iarba verde...
Si atunci...nu voi mai putea sa va contrazic...
Daca ar fi flori sau iarba in toiul iernii cu siguranta ca ati gasi si o explicatie stiintifica...
Sau nu ati gasi?

Oricum, sub aspect constitutional fiecare are dreptul sau de a crede sau a nu crede in ceva fiind vorba de drepturi si libertati fundamentale.

Exista zeci de mii de oameni care cred ca Elvis Presley n-a murit.
[ link extern ] /
Exista zecii de mii de oameni care neaga ca nazistii ar fi ucis milioane de oameni in lagarele de concentare.
[ link extern ]
Exista milioane de oameni care sustin ca un tamplar evreu crucificat de romani ar fi inviat. (nu mai dau link).
Milioane de mormoni (biserica sfintilor zilelor din urma) isi intemeiaza credinta pe declaratiile a 11 martori care sustin ca au vazut placutele inapoiate de Joseph Smith ingerului Moroni (in mod ciudat, nu adeptii bazaconiei se numesc "moroni", ci ingerul caruia i-au fost returnate presupusele placute).

etc.
Ar trebui sa verific toate astea ca sa vad daca sunt adevarate? Sa merg sa vad daca se ofilesc florile de la mormantul lui Arsenie? :O Eventual sa-l caut pe ingerul Moroni? :innocent: Nu cumva as parea si eu moron daca l-as cauta pe Moroni sau daca m-as apuca sa ma iau dupa declaratiile membrilor sectei "Martorii lui Arsenie"?
Fundatia James Randi ofera un premiu de 1 milion de dolari americani oricarei persoane care poate face dovada unui fenomen paranormal.
[ link extern ]
Oricare dintre adeptii lui Boca poate incasa milionul de dolari (inclusiv d-voastra) daca face dovada unui eveniment paranormal. Insa trebuie sa stiti ca dl. Randi nu accepta dovada cu martori care jura ca au vazut ingeri zburand cu viteza luminii in timp ce purtau tricoruri cu chipul lui Boca si inscriptia "Who's your daddy?" Dl. Randi plateste milionul de dolari dar vrea dovezi care sa poata fi testate intr-un mod stiintific si agreeat de ambele parti (Randi si cel care pretinde paranormalitatea).
Premiul ii asteapta pe adeptii lui Arsenie din 1964 (la inceput nu era de 1 milion, ci mai putin). Va doresc succes!
Ah, sa nu uit! Daca totusi luati premiul nu inseamna ca Arsenie are sau avea puteri paranormale, ci doar ca l-ati pacalit pe dl. Randi, ceea ce este, desigur, foarte, foarte, foarte tare!
PS. Acum 414 ani Giordano Bruno din Nola a fost ars in rug la Roma pentru ca, printre alte lucruri, sustinea ca Iisus n-avea nici un fel de puteri paranormale ci ca era doar un iluzionist iscusit.
Ati omis varianta cu extraterestrii.
Unii sustin ca Isus era extraterestru.Adica ca a venit cu nava spatiala...
Si nu a fost inviere ci a fost o clona.

Invierea nu poate fi scamatorie.
Au fost inviati anterior 3 oameni de Isus.Nu a fost numai Lazar.

Logica care pare ilogica pentru unii, consta tocmai in intrebarea, de ce a trebui sa fie rastignit Isus?
Ca sa invie...tocmai de aceea...
Daca nu exista rastignirea si Invierea nu mai exista Noul Testament.Acesta a fost planul divin.

Credeti ca apostolii erau bolnavi psihic?
Mie asa imi pare ca incercati sa sugerati.
Au murit pentru credinta...doar ca ei stiau...si au fost alesi...

Adica vreti sa inoculati ideea ca Isus, un scamator foarte bun, a acceptat sa fie crucificat fara sa fie cine a sustinut ca este?
Si le-a spus ca va invia.

Sigur ca, stiintific nu se poate dovedi...Invierea...
Dar, daca religia se baza pe stiinta nu mai era credinta ci stiinta...( adica nu se mai numea credinta )
In fine...Vanghelie ar zice ca e grele...

Apoi, Petre si Pavel au acceptat si ei moartea ca s-au plictisit sa mai traiasca.
Petre scapase din Roma dar s-a intors...ca sa fie crucificat...

Giordano Bruno a fost ars pe rug de biserica catolica si nu de cea ortodoxa.
Este bine de precizat.
Am inteles ca biserica catolica si-a exprimat regretul in mod public.

Mihai Viteazu a fost ucis pentru ca nu a acceptat sa treaca la catolicism.Nu acesta a fost motivul determinant dar acest lucru i-a decis soarta.
Nu Papa l-a ucis...dar daca accepta sa treaca la catolici si nu ar fi fost ucis miseleste, probabil ca ar fi cucerit Constantinopolul si alta era istoria astazi...
Imperiul austro-ungar si Papa s-au temut ca Mihai Viteazu va cuceri Constantinopolul...daca ii dau trupe.

Constantin Brancoveanu a acceptat sa ii fie taiat capul decat sa isi schimbe religia.

Parintele Arsenie Boca a zis ca biserica catolica este o capusa in sanul bisericii crestine ( sau cam asa ceva, nu retin exact).
Insa, nu comentez.

Fenomenele paranormale cum le numiti sau minunile cum sunt numite de biserica nu se fac ca la concurs.
Adica nu va veni nimeni la TV si in direct sa faca minuni ca asa vrea unul sau altul...
Nimeni din sanul bisericii nu va veni vreodata sa faca minuni in direct la TV...

Si...daca am presupune, prin reducere la absurd, ca ar face...dvs. tot ati nega...foarte probabil pentru ca nu ati facut parte din acea comisie...a lui James Randi...

Banuiesc ca stiti ce ar zice parintele Arsenie Boca de James Randi...

Ultima modificare: Joi, 11 Septembrie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Banuiesc ca stiti ce ar zice parintele Arsenie Boca de James Randi...

Habar n-am! Stiu insa ce zice dl Randi despre Arsenie Boca si adeptii lui: Un fatatic sau un escroc urmat de o turma de naivi.

Există în societate o clasă foarte specială de persoane careia întotdeauna i-am zis: cei credincioşi. Credinciosii sunt cei care au ales să accepte o anumită religie, filosofie, teorie, idee sau noţiune şi se agaţă de aceasta credinţă indiferent de dovezile care pe oricare altul l-ar face să aibă îndoieli. Ei sunt cei care îi încurajează şi îi susţin pe fanaticii şi şarlatanii oricărei perioade istorice. Nicio cantitate de dovezi nu contează pentru ei si oricât sunt de puternice dovezile acestea nu le aduc nici un pic de cunoaştere raţională. Ei sunt oile care imploră să fie tunse şi măcelărite şi care se vor lupta cu îndârjire pentru a-şi păstra dreptul de a fi victimizate ...

tot domnul Randi zice ca, spre deosebire de cei care-l popularizeaza si vand pe bietul Arsenie Boca

Magicienii si iluzionistii sunt cei mai oneşti oameni din lume; ei îţi spun că te vor păcăli, şi după aceea o fac.

P.S. Domnule Lascoschi, am obosit. Ma dau batut si va scriu aici, in public, si d-voastra si celorlalti din echipa ca ati castigat disputa
Fiecare om are o limita iar limita mea s-a subtiat mult de tot in ultimii ani dupa ce am aflat ca se poate sustine in public, fara sa fii pedepsit, ca:
- ortodocsii aprind la Ierusalim in mod miraculos lumina sfanta de paste (iertare, dar tastatura mea nu are majuscule decat pentru substantivele importante)
- minunile chiar se petrec
- religia predata in scoli desi pare a fi catehizare si indoctrinare este doar un act de educatie
- educatia in Arabia Saudita se intemeiaza pe valori morale traditionale (am ras cu lacrimi pentru ca articolul, in mod absolut ridicol si incredibil, era scris de o femeie care n-ar fi avut voie sa scrie asa ceva daca era in Arabia Saudita!!!).
- interdictia intrarii femeilor in zona Athos nu este un act de discriminare pe criterii de sex, categoric interzis in Uninunea Europeana, ci o sfanta traditie ortodoxa :P
etc. etc. etc.

Ca urmare a celor de mai sus imi dau demisia din functiile de: sceptic de serviciu, ateu de luat in serios, povestitor, consilier pe probleme juridice si orice altfel de functii voi fi exercitat pe acest forum.
Pa!

Alte discuții în legătură

Interzicerea unui mit?: publicitatea subliminala Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Legea nr. 296/2004 republicata in 2008, Codul consumului art. 70 lit. b interzice [b]publicitatea subliminala[/b]. :strambatura: Cateva observatii: 1. Nu ... (vezi toată discuția)
Nebun periculos tgeorgescu tgeorgescu Vreau sa va intreb daca un individ promite ca vindeca cancerul prin dieta si lumea il crede si se trateaza la el poate fi internat psihiatric in mod ... (vezi toată discuția)
Despagubiri morale pentru participarea fara voie la testarea unor medicamente Gabriela138 Gabriela138 Buna seara! In anul 2009 am fost diagnosticat cu atrofie cerebeloasa si luat in evidenta spitalului Socola Iasi, urmand tratamentul prescris de medic. In anul ... (vezi toată discuția)