avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Ce va place sa gatiti?
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Ce va place sa gatiti?

Ce gatesc azi? Ce e prin frigider sau fac piata? Toti din familia mea au aceleasi gusturi? Cum ii impac?

Azi facut varza calita cu carnati si macrou cu legume la cuptor. Nimic dulce!:(
@iulia53 :bow:
@hanselline...meniu de post? :)
Super tare! =D> @Manole Dumitru, dar reteta de placintele "Poale-n brau" nu vreti sa ne-o impartasiti si noua? Eu nu am facut, dar imi plac mult.
De sezon: ciupercile de padure
Daca tot am ajuns pe la Brad cu o cauza si a trebuit sa-mi astept colegul am reusit sa cumpar ciperci de padure ... mmmmmm ... galbiori porecliti pe latineste "Cantharellus cibarius" la "uriasul" pret de 5 lei/punga cu cca 1 kg ciperci. Dap, ati ghicit, motii au pretentii destul de modeste.
Pseudodivagatie: Nu-mi aduc aminte exact cand si cum am invatat sa stiu care ciuperci sunt comestibile si care nu. Bunicii din partea mamei aveau casa principala la 10 m de o portiune de padure in care cresteau ciuperci. Casuta-de-din-sus (asa era poreclita) era la doar 1 m de paduricea aceea si era minunat sa dorm dupa-amiaza in racoarea ei de bisericuta, pazit de o fotografie a strabunicului in uniforma austro-ungara de tunar din Primul Razboi Mondial.
Cu bunica incheiasem o conventie prin care eu ma obligam SA NU bag pe sub nas nici o ciuperca inainte de "viza conform" a bunicii iar dansa se obliga sa-mi sorteze si sa-mi vizeze recolta imediat ce i-o prezentam la control in cosuletul impletit din fasii de carpen (specialitatea motilor). De pe la 8 ani aveam deja oarecare independenta si consumam, alaturi de impresionante cantitati de capsuni salbatice si fragute (sunt specii diferite) destul de multe ciuperci din care unele in stare cruda (lactarius deliciosus , zise laptuci, si boletus edulis, zise pitoance, copitoance sau manatarci).
La subiect: Cateva informatii folositoare despre ciupercile de padure si retetele de mancare cu aceste ciuperci.
1. Ciupercile de padure se altereaza EXTREM de repede. In functie de specie, durata pana la alterare poate varia de la o zi la cateva ore. Multe din cazurile de "intoxicatie cu ciuperci"se datoreaza nu unor ciuperci mutante - adica idiotenia vehiculata la televiziune ca ciupercile au suferit mutatii si ca specii care erau comestibile "s-au corcit" cu specii toxice, ci unor oameni care au inlocuit cosul de cules ciuperci, incomod si greu cu punga de polietilena, comoda dar in care ciupercile se altereaza urgent. Nota bene, privitor la corceala: Cand o sa vedeti o salcie corcita cu un mar sa ma anuntati si pe mine. Alt argument: Italienii, naivi cum sunt, cumpara masiv ciuperci din Romania fara grija mutatiilor sau a intoxicatiilor, de parca ciupercile ar fi sovine si ar intoxica numai romani.
2. Cu toate ca statistic vorbind este mult mai probabil sa muriti intr-un accident de masina decat dupa o masa copioasa cu ciuperci de padure, nu mancati decat ciupercile pe care le recunoasteti cat se poate de clar ca sunt comestibile si nealterate. Daca aveti cel mai mic dubiu nu va apucati sa faceti sondaje de opinie printre vecini si rude ci aplicati principiul potrivit caruia orice dubiu se interpreteaza impotriva ciupercii care se preface comestibila. . Daca nu va pricepeti deloc la ciupercile de padure fie nu mancati, fie mergeti pe mana unei persoane in care aveti absoluta incredere (adica cineva fara vocatie la mostenirea d-voastra).
3. NU mancati ciuperci de padure din zone poluate. Padurea nu inseamna aer curat, natura, liniste decat in zonele nepoluate. In zonele poluate ciupercile de padure au prostul obicei de a colecta metale grele in cantitati de speriat. Multe din speciile de ciuperci comestibile sunt EXTREM de rezistente la continut ridicat de metale grele. Daca nu stiti de unde au fost culese ciupercile, nu le mancati.
4. Ciupercile de padure (cele din zonele nepoluate) sunt nu numai un aliment gustos ci datorita faptului ca acestea contin antioxidanti, substante care inhiba activitatea virala, substante antimicrobiene, substante antiinflamatoare si o multime de alte lucruri pe care NU le veti gasi in alte alimente, pot fi o forma de terapie. Boletus edulis, de exemplu, contine citotoxice naturale pentru o multime de tipuri de tumori.
5. Mancarurile in care ciupercile de padure primeaza NU au nevoie de condimente. Ciupercile de padure au un gust minunat care face ca o mancare sa fie cu atat mai gustoasa cu cat e gatita mai primitiv si fara adaosuri de condimente. Una din erorile frecvente este tratarea culinara a ciupercilor de padure in acelasi mod culinar in care este tratat champignonul care creste pe compost din paie si balega de cal. Ciupercile de padure sunt simbioti ai unor specii de arbori, si infasoara dragastos cu hifele lor radacinile arborelui caruia ii dau apa cu sarurile minerale extrase din pamant, obtinand in schimb produsul minunat numit seva elaborata (adica produsul final al fotosintezei). Ciupercile de padure cresc din seva elaborata a arborelui (de aceea cresc atat de repede si numai dupa ce arborele "stie" ca si-a dezvoltat rodul si isi poate permite sa dea o parte din seva catre partenerul de simbioza. Avand in vedere acest fapt, ca sunt crescute cu seva elaborata de arbore, fiecare specie de ciuperca are un gust pregnant si placut care nu trebuie mascat cu condimente, usturoi, sau alte artificii.
6. Ciupercile de padure pot fi puse intr-o mancare fie pentru gust, caz in care trebuie echilibrat gustul si aroma lor cu gustul si aroma principala, fie pentru textura, deoarece majoritatea speciilor, chiar fierte/fripte bine de tot, au o textura care opune o usoara si delicata rezistent la masticatie, chestiune susceptibila de a produce placere suplimentara daca se afla in contextul potrivit (oamenilor, ca primate mancacioase, le place sa rontzaie, roada, mestece, etc).
7. Ciupercile de padure care au o textura fina si putina celuloza pot fi consumate in stare cruda fara probleme. Gustul si aroma lor in stare cruda difera foarte mult de gustul si aroma ciupercilor gatite. Boletus edulis, de exemplu, cand este tanara si proaspat culeasa are in stare cruda gustul miezului de nuca verde. Taiata fin si combinata cu sunca de pui taiata fin, cartofi fierti, morcov ras si maioneza + ce mai doriti d-voastra sa puneti DACA are un gust relativ neutru ... mmmm, ce bunatate.
8. Ciupercile de padure nu se tin in apa, doar se spala cu apa si se scurg imediat. Ciupercile propriu-zise, nu buretii, se spala DUPA ce s-au curatat de pielite, frunze si pamant, NU inainte, daca nu doriti sa deveniti lipicios/lipicioasa de la mucusul lor inmuiat.
9. Inchei cu doua retete de o simplitate jenanta dar care au un gust si o textura "a la grande cuisine".
10. Tocana de galbiori: 1 kg galbiori, 4-5 cepe maricele, cratita, ulei, o lingurita de boia sau pasta de ardei. Se taie ceapa ca pentru tocana se pune la calit in ulei, cand se face sticloasa se pun galbiorii curatati, spalati si taiati in bucati maricele. Se pune putina sare pentru ca galbiorii scad cam la 1/2 din volumul initial si e greu de ghicit cata sare trebuie pusa daca nu aveti experienta cu acea cantitate de galbiori. Se lasa la foc mic sa fiarba - vor lasa la caldura apa in care au fost spalati + suc propriu - cand scade tocana incat in cratita galbiorii plutesc intr-un sos de grosimea smantanii se pune boiaua sau pasta de ardei. Focul se opreste atunci cand galbiorii sunt inconjurati de un sos in care nu plutesc, ci se invelesc. Tocana de galbiori merge mancata ca fel principal cu salata de rosii cu telina rasa si ulei de masline (daca n-ati incercat salata "Adalbert" din rosii si telina rasa, ar fi timpul sa o incercati) sau ca garnitura langa un gratar din aproape oricare vietate comestibila. O puteti pune langa o gramajoara de fasole pastai fiarta in abur si un gratar de pangasius la fel de bine ca si langa cartofii noi, copti in cuptor, feliati si unsi cu unt.
10.1. Ciuperci prajite in ulei/ciuperci la gratar. Specia care este cea mai buna pentru asa ceva este russula virescens. O ciuperca cunoscuta sub diferite denumiri populare: poruimbe, porumbite, hulubite, roinite, etc care are un aspect inconfundabil, pentru ca verdele intens din centru devine pete verzi pe un fond alb catre margini. Ciupercile proaspat culese se curata cu un cutit cu varf rotund, indepartandu-le pielita verde incepand de la margini spre centru. In centrul palariei pielita nu se poate decoji asa ca se va razui usurel. Se indeparteaza si piciorul (care in general e infestat de larve minuscule) si, eventual, zona din palarie care a fost invadata de larve. Ciupercile astfel curatate se spala cu grija pentru a evita ruperea palariei. Se pune la incins intr-o tigaie larga ulei de calitate ca pentru cartofi pai si se prajesc in tigaie ciupercile pana se inmoaie si primesc o culoare maroniu-deschis. Se servesc cu o salata de rosii sau salata combinata, fara alte farfastlacuri pentru ca porumbele astfel gatite sunt PUR-SI-SIMPLU-DELICIOASE. Atentie! Consumul de ciuperci de padure bine gatite conduce la dependenta!
Adalbert Gabriel
mushroomoholic
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Reteta mea...? In nici un caz de sezon, de post sau regim alimentar. ;)

Muschi de porc in aluat de clatite

1. muschi de porc - 700 gr.
2. oua - 4 buc.
3. faina - 200 gr.
4. lapte - 400 gr.
5. cascaval - 50 gr.
6. 2 cepe
7. ciuperci - 200 gr.
8. ulei, sare. piper
9. o legatura de marar

Mod de preparare:
Carnea se taie felii, se bate si se prajeste. Ceapa si ciupercile se taie marunt si se calesc. Cand se mai racesc se adauga mararul tocat foarte fin sarea si piperul..
Se pregateste aluatul pentru caltite din 2 oua, 300 ml. lapte si faina. Se prepara clatitele, apoi pe fiecare clatita se aseaza cate o bucata de carne. Deasupra acesteia se pun ciupercile si se impaturesc in patru. Intr-o tava unsa cu unt se aseaza clatitele umplute astfel. Cele doua oua ramase se amesteca cu laptele si faina, se bat bine si se toarna peste clatite.Se presara cascavalul ras si se dau la cuptor 25 min.
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Gabrielle Monique...:kissing: Da, post!
Astazi mananc "in deplasare" ghiveci cu multe legume. De ce o mama gateste cea mai buna mancare?
@hanselline :D mama pune multa dragoste cind face mincarea indiferent pentru cine..:love:
Azi avem mincare de post..
-cartofi natur cu patrunjel si peste la gratar
Toate lumea stie sa faca un peste..:D
Ca si desert m-am gindit sa faca niste pateuri cu gem si cu nuca.
Foi de placinte din comert pe care le umplu cu gem si nuca.
Pofta mare..!!
Miine vine mincare mai multa si gustoasa..

Alte discuții în legătură

Retete pentru baieti ContSters267790 ContSters267790 am un crap de...zic doua kile.. nu-l vreau prajit..mi-ar placea la cuptor! un coleg zice sa-l invelesc/umplu de sare...si apoi curat pielea cu tot cu sare si ... (vezi toată discuția)
Esecuri culinare Ares-3 Ares-3 In asteptarea unei retete in [b]Ce va place sa gatiti?[/b] care sa ma ajute sa transform niste linte ce arata absolut descurajant in ceva comestibil, m-am ... (vezi toată discuția)
Mancati sanatos!!(?) nucu$ nucu$ [b]Concluzie nutritionista[/b] Pentru cei preocupati de o alimentatie sanatoasa, iata ultima noutate in domeniul nutritiei si al sanatatii: (Este o usurare ... (vezi toată discuția)