avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Ce va place sa gatiti?
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Ce va place sa gatiti?

Ce gatesc azi? Ce e prin frigider sau fac piata? Toti din familia mea au aceleasi gusturi? Cum ii impac?

Azi facut varza calita cu carnati si macrou cu legume la cuptor. Nimic dulce!:(
Ne apropiem cu pasi marunti dar siguri :hm: de campania electorala de anul viitor. Eu, cum sunt impartial dar mancacios, ca tot romanul, ma gandesc la viitorii catindati pentru posturile de primar si la adunarile electorale aromind a gratare inundate de mici. Desigur ca trebuie sa fii naiv ca sa-ti inchipui ca electoratul nostru rafinat poate fi corupt cu mititei ... mai ales daca acestia sunt gresit condimentati, rau prajiti si nu prea proaspeti. Tocmai de aceea, pentru a veni in intampinarea celor care doresc sa-si faca o campanie electorala de prestigiu (si valoare, desigur) am regasit acesta minunata reteta de mititei.
Stiu, e mai simplu sa cumperi de la super-hyper-market caserole cu pasta gata preparata. O fi mai simplu insa gustul ACESTOR mititei nu se compara cu aproape nimic din ce ati incercat inainte. Oamenii vor intra in cabine cu gandul la gustul si aroma lor inconfundabile iar restul preparatelor gratargiilor electorali se vor pierde in oceanul de gusturi anonime.

Reţeta de mititei de la Restaurantul CARUL CU BERE din Bucureşti
Bucureşti, la 16 Iunie 1920
Onorate Domnule Ofiţer!
Pentru căci fiecare vizită a Domniei voastre, ca şi cu 20 ani în urmă cele
ale tatălui Domniei voastre, dimpreună cu cinstitul Conu Iancu Caragiale
este, pe lângă onoare, şi un deosebit eveniment pentru localul nostru, vroiesc să dau la rându-mi dovadă de cavalerism, împărtăşindu-vă la dorinţa onoratei
Dumneavoastră soţii, Doamna Măriuţa Baciu, reţetarul de preparare ai mititeilor
noştri, care, după cum bine ştiţi sunt cei mai lăudaţi din tot Bucureştiul. Astfel dau
dovadă de încredere în Domnia voastră spre a nu trăda nicidecum secretul delicioşilor noştri mititei, secret pe care la rândul meu l-am primit de la marele Maestru Gastronom D-l Tică Preoteanu, antemergătoriul meu la conducerea bucătăriei Carului. Adresez aceieaşi rugăciune şi onoratei Dumneavoastră soţii, DoamneiMăriuţa, celei mai desăvârşite amfitrioane pe care sunt bucuros să o fi cunoscut.
Perfecţiunea seratelor de cină din casa Domniilor voastre, la care, mulţumesc lui
Dumnezeu, am fost poftit, mi-au determinat hotărârea să va divulg taina celui mai de preţ preparat culinar care ne cinsteşte numele în capitală, în ţara întreagă şi în
străinătate.
Mititeii sunt un produs culinar din carne de vită, în stare finită de şapte până la opt centimetri şi la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare între mese la o halbă de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mâncare de sine stătătoru. Ei îşi au originea în Balkan, provenind din Serbia, dar se întâlnesc şi în Grecia şi Turcia, de unde au fost preluaţi de bucătăria românească. Cum le spune şi numele, sunt nişte rulouri mici, fiind şi numiţi astfel: mici, în Regat, din carne cu mirodenii, având menirea să încânte gustul mesenilor. Se servesc numai proaspăt prăjiţi pe grătar de jar, fie cu tacâm, ori la scobitoare sub formă de gustare.
Se ia cărniţă de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea şi se dă de două ori prin maşină, pentru a se mărunţi cât mai bine şi cât mai uniform. Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga ceva seu de vacă sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 până la 150 de grame pe fiecare kilogram cântărit de carne. Nu se va lua în nici un caz slăninuţă, costiţă sau carne de porc, care nu fac decât să strice gustul şi să ia din minunata savoarelor a mititeilor.
Se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne.
Se pregătesc pentru fiecare kilogram de carne mirodenii şi condimente după cum
urmează:
• 8 grame de piper proaspăt pisat mărunt
• 12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt
• 4 grame de enibahar pisat mărunt
• 2 grame de coriandru pisat mărunt
• 2 grame de chimion turcesc pisat mărunt
• 1 gram de anis stelat pisat mărunt
• 8 grame de bicarbonat de sodiu
• 1 linguriţă de zeamă de lămâie
• 1 lingură de untdelemn
• 1 căpăţână bună de usturoi aromat şi nu din cel iute
La cantităţi mai mari de cinci kilograme, se va adăuga pentru fiecare alte cinci
kilograme de carne, câte o măsură mai mult din mirodeniile pomenite. Se frământă carnea într-un vas pe măsură timp de un ceas, adăugând la început
bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lămâie. Jumătate din zeama de oase şi toate celelalte condimente, afară de usturoi, se adaugă treptat, uniform şi puţin câte puţin. Amestecul se acoperă şi se dă la gheţar o zi şi o noapte, după care se scoate, se lasă câteva ceasuri la dezmorţit şi se mai frământă o dată preţ de o jumătate de ceas cu restul de zeamă de oase dezmorţită. Se face un mujdei de usturoi cu apă călduţă dintr-o căpăţână pentru fiecare kilogram de carne, care se lasă la tras o jumătate de ceas. Se stoarce mujdeiul de usturoi într-un tifon, se adaugă sucul de mujdei şi se mai frământă odată amestecul preţ de un sfert de ceas.
Se dă din nou la gheţar până a doua zi. Preţ de trei ceasuri înainte de a fi prăjiţi şi
serviţi mititeii, se scoate amestecul de la gheţar, pentru a se încălzi şi muia; după trei ceasuri sau când s-a dezmorţit amestecul, se formează mititeii ca de un deget mare lungime şi ca de două degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate părţile şi la capete şi se lasă sa stea la zvântat un ceas. Se prăjesc pe jar iute de lemne sau cărbune, ungându-se din când în când cu mujdei, aşa ca sa prindă o crusta rumenă de jur împrejur. Gratargii noştri întorc fiecare mititel doar de trei ori până este prăjit. La prăjit mititeii vor scădea puţin, de unde şi denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasă să se pătrundă, ca să nu se usuce sucul care conţine savoarea condimentelor. Daca se prăjesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usucă, lapădă tot sucul aromat şi devin seci.
Se servesc alături de chifle proaspete ori felii de franzelă, cu Mutard de Dijon
sau muştar picant şi aromat, după preferinţă şi cu sare şi ciuşca.
Doar şi numai aşa veţi obţine mititei savuroşi cum se zice ca numai la noi sunt.
Cunosc mulţi din aşa numiţii gastronomi prin birturi şi bodegi mai ales prin mahalale, care din neştiinţă ori din spirit de falsă economie înmulţesc aluatul de mititei cu alte soiuri de carne de porc, cal ori oaie. Afară că scad mai puţin la prăjit decât ca cei de carne de vacă, nu au pe departe gustul şi savoarea mititeilor adevăraţi. O greşeală mare mai este şi zgârcenia la condimente, mai ales la usturoiu şi piperu. Mai cu seama usturoiul este partea dominantă a gustului atât de specific al mititeilor.
Sunt fericit sa dezvălui Doamnei Măriuţa acest mic secret, pe care ştiu ca nu îl va da mai departe, aşa cum nici eu nu-l voi dezvălui decât urmaşului meu Maitre Cuisiner când îmi va lua locul la Caru cu Bere!
Mititeii preparaţi de Dânsa sunt extrem de gustoşi, dar simţul meu gustativ mi-a
dezvăluit imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat şi al chimionului turcesc. Cu
aceste mirodenii, mititeii Doamnei Măriuţa vor fi inegalabili!
=D>buni..buni mititei...
Azi eu am gatit urmatoarele:
-ciorba de fasole pastai cu scarita de porc
-pui la cuptor
-prajitura cu mere si biscuiti.
si acum reteta la ..

CIORBA DE FASOLE PASTAI
-1kg de fasole pastai galbena
-250g de scarita de porc
-2morcovi,1patrunjel ,o felie de telina si frunze de telina si marar,2-3ling. de pasta de bulion,sare si alte condimente daca va plac(oregano,ghimbir,leustean)

Intr-o oala de 5litri se puna la fiert scarita de porc,portionata ,apoi fasolea spalata si curatata dupa ce fierbe 15 min se i cu supierea spuna formata si apoi se pun legumele taiate tondele si se continua fierberea circa 30 min.
apoi se gusta de sare si restul condimentelor ,bulionul si ceine doreste la servire 1ling de smintaina.

Prajitura cu mere si biscuiti


Ingrediente
-1,5 kg mere curatate si date prin razatoarea mare, 1 lingura de amidon sau 3 linguiri gris,
-300 gr biscuiti,
-5 oua,
-4 lg ulei,
-150 gr faina,
-200 gr unt/margarina,
-200 gr zahar pentru blat + aprox. 5 linguri pentru mere,
-10 gr nuci(optional),
zahar vanilat,coaja de lamaie,
sare,

Mod de preparare:

- Prajitura se face in tava mare de aragaz. Se pun 50 gr. unt/margarina la topit, apoi se adauga merele si zaharul (mie la 1,5 kg mere rase mi-a ajuns 5 lg de zahar, dar asta depinde de cat de acre sunt merele si de gustul fiecaruia.
-Merele se calesc cam 4-5 minute, pana se inmoaie usor, apoi se adauga 2 lingurite rase scortisoara si daca doriti putin ghimbir ras si un zahar vanilat. Se amesteca bine si se mai lasa pe foc 3-4 minute. . Cand se stinge focul se adauga amidonul sau grisul si se amesteca. Se lasa merele la racit.
Cu restul de unt/margarina(150 gr) se unge tava.
- Biscuitii se zdrobesc, si se pun in tava. Peste biscuiti se pun nucile si ciocolata bucatele(care doresc).
- Se face pandispanul, eu fac un pandispan din 5 oua cu sirop de zahar...e mai stabil . Pentru siropul se pun pe foc 200 gr zahar amestecat cu 8 linguri de apa. Albusurile se bat spuma tare cu putina sare, iar cand siropul fierbe se adauga in continuu, batandu-se tare. Se adauga apoi galbenusurile, 4 linguri de ulei, faina si la urma daca dorim coaja de lamaie.
-Merele se pun in tava peste biscuiti, nuci si ciocolata, iar deasupra se pune pandispanul.
- Se da la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 30 minute (se face proba cu scobitoarea in pandispan). Prajitura se scoate apoi din cuptor, se lasa sa se racoreasca si se intoarce pe un platou. Se taie rece.

pofta mare
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2011
iulia53, utilizator
Imi plac micii si-mi place sa-i privesc pe cei care-i mananca. Ce face clientu' infometat? Isi ia o bere rece pe care o bea din sticla, nu din pahar, face o comanda de 5 mici "nici prea, prea, nici foarte, foarte", pipaie feliile de paine sa vada daca sunt proaspete si daca n-au mai stat in cosul altui client la fel de infometat. Dupa ce a golit prima sticla, o comanda pe a doua, pentru ca au venit micii: fierbinti, rumeniti bine pe toate partile, cu o lingura de mustar alaturi si cu zeama care se prelinge pana la granita cu pasta galbuie. Si scobitori! Doar doua, una pe post de furculita si cealalta pentru scobitul intre dinti, de la final, cand e cam greu de hotarat: o mai merge o sticla? 5 mici x 3 imbucaturi din fiecare= 15 tavaleli/tranteli ale micilor prin mustar. O-bli-ga-to-riu: se musca cu pofta si cu grija, ca sa nu se pateze, se tamponeaza tacticos cu miezul de paine pe la gura si cand imbucatura e in gat, se grabeste drumul acesteia spre stomac cu inca (a cata?)o gura de bere, un pic mai calda, dar la fel de acidulata...In 5 minute, hai, 6, se termina totul din farfurie! Ce e mai gustos decat coltul de paine din cos ( pe care l-a evitat tot timpul) care sterge farfuria? Si ce daca il vede cineva? Omul mananca cum poate atunci cand ii e foame, da-le-n colo de bune maniere, ca cu astea mori de foame! Plateste, lasa 1 leu ciubuc si se grabeste sa prinda autobuzul...A uitat sa cumpere paine! Nu mai are timp, trebuie sa alerge ca sa se poata urca, oricum, de la statia asta nu mai prinde loc liber... E buna si mamaliga, a mancat destula cand era copil si n-a murit, nici ai lui n-or sa moara...
Röschti sau rösti sau latke sau ... cum doriti sa-i ziceti

Cartofii razuiti, amestecati cu diferite ingrediente si prajiti in tigaie ca un fel de clatite sunt un fel de mancare pe care il gasiti in diverse bucatarii sub diferite denumiri. Evreii ii spun latke si era un fel traditional de Hanukka (da, stiu ca mai e mult pana la Hanukka, mi-a zis Mordechai); elvetienii l-au transformat in mancare nationala si ii spun röschti sau rösti, americanii ii zic hash brown iar spaniolii si mexicanii ii tortilla de patatas dupa ce-i adauga si ou.
Se poate servi ca mic dejun, masa principala sau garnitura si se poate amesteca cu branza, sunca, ceapa, usturoi, verdeturi in functie de imaginatie, gust si buget. Cand e bine preparata are o coaja aurie crocanta si un miez de consistenta piureului de cartofi.
Se pune la fiert intr-o oala de 2 litri apa cu sare iar cand aceasta clocoteste se pun 5-6 cartofi (pentru doua portii) cu tot cu coaja si se lasa sa fiarba astfel incat cartofii sa ramana mai mult nefierti. Timpul de (ne)fierbere difera in functie de marimea cartofilor si de starea lor de maturare (cei de iarna fierb mai greu decat cei noi de acum). In general, timpul de (ne)fierbere este de 6-7 minute dupa ce apa a dat din nou in clocot. Se opreste focul si se lasa cartofii la racit in oala.
Intre timp se pregateste un vas pentru amestec in care cartofii curatati de coaja vor fi dati pe razatoarea mare si se amesteca cu rozmarin proaspat tocat, branzeturi rase sau parmezan ras, se pot pune, dupa gust si dupa mancarea cu care va fi asortat roschti-ul fie doi catei de usturoi tocati cu cutitul si apoi striviti pe tocator cu latul lamei sau ceapa taiata felii subtirele, sunca rasa sau tocata, bucati de ton, etc.
Daca e pentru micul dejun se poate face röschti cu ou si sunca data si ea pe razatoare sau tocata marunt.
Daca doriti o garnitura cu accent gourmet veti folosi la prajitul röschti-ului untura de rata sau de gasca (in Romania e relativ greu de procurat dar de la mine de acasa pana la Bekescsaba sunt doar 145 de km iar maghiarii au un cult pentru decadenta untura de gasca), altfel röschti-ul se poate praji in ulei de floarea soarelui sau in unt.
Puteti pune röschti cu sunca si branza intr-o farfurie sub doua oua gatite ochi si sa-i ziceti mic dejun; puteti sa amestecati röschti cu ou si sa-l prajiti ca pe o omleta, tot pentru prima masa a zilei. Puteti sa puneti un röschti cu rozmarin si fooooarte putin usturoi langa un schnitzel de piept de pui cu crusta de susan sau cu crusta de fulgi de porumb. Puteti pune un röschti cu ceva mai mult usturoi langa un shashlic din piept de curcan facut la gratar alaturi de un bol cu sos rémoulade facut din maioneza, castraveciori cornichon razuiti mai mare si mustar iute (o lingura de mustar iute la 4 de maioneza si una de castraveciori razuiti). Rosti merge si langa un file de pangasius condimentat si gatit pe gratar sau in tigaie sau langa dovlecei sa vinete pane.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Meniul familiei mele, pe care am ales sa-l pregatesc ieri dupa amiaza :

1. Supa cu broccoli si cascaval

Ingrediente:
- broccoli - 500 gr.
- ceapa verde - 5 fire
- unt - 50gr.
- smantana - 150gr.
- cascaval - 150 gr.
- paine - 3 felii
- ulei, sare, piper

Se spala broccoli si se taie marunt. Ceapa se spala, se toaca si se caleste in unt.
2/3 din cantitatea de broccoli se adauga peste ceapa, se calesc in continuare, apoi se acopera cu apa, se adauga sarea, si se fierb aproximativ 20 min. Se rade cascavalul, care se adauga peste broccoli fiert, si se mai fierb impreuna inca 5 min. Cu ajutorul mixerului se paseaza toate acestea, apoi se adauga cantitatea de broccoli ramasa, se condimenteaza cu sare si piper.Se mai fierb 10 min., se iau de pe foc. Se adauga smantana. Cu putin inainte de a fi servita, in uleiul incins se prajeste painea taiata cubulete. Se serveste alaturi de supa.

2. Crap cu susan

Ingrediente:
- crap - 1kg
- ceapa verde- 2 fire
- ardei gras rosu, galbe si verde - 100 gr.
- 50 gr. unt
- usturoi
- oua 2 buc.
- unt - 50 gr.
- lapte 200 m.l.
- smantana 100 gr.
- susan - 100 gr.
- faina- 200 gr.
- patrunjel o lrgatura
- lamaie - 1 buc
- sare, piper

Crapul se curata, se spala, se portioneaza , se condimenteaza cu sare si piper, se trece prin faina si ouale batute. Se prajeste in ulei.
Ceapa se toaca fin, se caleste in unt . Se amesteca cu 50 gr. de faina, se rumeneste, apoi se adauga laptele si se mai fierb in continuare. Peste acestea se adauga ardeiul si usturoiul taiat cubulete. Cand sunt fierte, se adauga smantana, patrunjelul tocat foarte fin si semintele de susan, sare si piper . Se adauga zema de la lamaie in functie de preferinte.
Pestele se serveste alaturi cartofi natur si sosul dulce acrisor , peste care se presara patrunjel si seminte de susan.

3. Piersici umplute cu nuci

Ingrediente:
- piersici - 1 kg.
- nuca - 100 gr.
- alune - 100 gr.
- miere de albne - 50 gr.
- zahar - 50 gr.
- frisca - 100 gr.
- lichior de visine( sau de piersici)- 100 mkl.
- scortisoara

Intr-o cratita se pun la fiert 100 ml. apa si zaharul pana se formeaza un sirop. Se adauga apoi lichiorul. Se spala piersicile, se scot samburii si se oparesc in siropul preparat. Nucile si alunele se trec prin masina, se pun intr-un vas peste care se adauga mierea si scortisoara. Se amesteca bine. Din aceasta cpmpozitie se formeaza bilute care se aseaza pe jumatatile de piersici in locul samburilor. Fiecare piersica se orneaza cu feliute de piersica si frisca, apoi se toarna deasupra siropul obtinut din zahar si lichior. Se introduc la rece in frigider.

@u.b.i.k. in aceasta dimineata ii voi pregati Andreei micul dejun sugerat de Dvs.: röschti cu sunca, branza si oua . Sper sa-mi iasa! ;)

Edit later:
:offtopic:
Am pregatit reteta respectiva...fiica mea a fost incantata, spunand-mi ca este delicioasa. :bow:
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Retete pentru baieti ContSters267790 ContSters267790 am un crap de...zic doua kile.. nu-l vreau prajit..mi-ar placea la cuptor! un coleg zice sa-l invelesc/umplu de sare...si apoi curat pielea cu tot cu sare si ... (vezi toată discuția)
Esecuri culinare Ares-3 Ares-3 In asteptarea unei retete in [b]Ce va place sa gatiti?[/b] care sa ma ajute sa transform niste linte ce arata absolut descurajant in ceva comestibil, m-am ... (vezi toată discuția)
Mancati sanatos!!(?) nucu$ nucu$ [b]Concluzie nutritionista[/b] Pentru cei preocupati de o alimentatie sanatoasa, iata ultima noutate in domeniul nutritiei si al sanatatii: (Este o usurare ... (vezi toată discuția)