avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Ce va place sa gatiti?
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Ce va place sa gatiti?

Ce gatesc azi? Ce e prin frigider sau fac piata? Toti din familia mea au aceleasi gusturi? Cum ii impac?

Azi facut varza calita cu carnati si macrou cu legume la cuptor. Nimic dulce!:(
Povestea Tartei Tatin

Istoria Tartei Tatin incepe prin anul 1851 si este legata oarecum si de numele lui Napoleon III. Acesta a cumparat in regiunea Lamotte-Beuvron din Sologne, un domeniu urias in care dorea sa investeasca mult. Adaptandu-se din mers schimbarilor, un localnic, Jean Tatin, si-a transformat propria casa in hotel, pentru a putea primi pe cei interesati de dezvoltarea regiunii. Hotel Tatin este asadar locul in care s-a nascut tarta care a devenit in scurt timp celebra. Iar autoarea ei este una dintre cele doua fiice ale lui Jean Tatin, care au preluat hotelul dupa moartea tatalui lor. Cea mai mica dintre ele, Caroline (1847 – 1911), avea in sarcina primirea oaspetilor. Se spune despre ea ca parea foarte serioasa si ca stia sa se poarte cu clientii in asa fel, incat fiecare dintre ei pleca multumit si incantat, mai ales pentru faptul ca severa Caroline stia sa dea sfaturile cele mai bune in orice imprejurare. Niciodata Caroline nu era singura, tot timpul in jurul ei erau oameni care-i admirau atat frumusetea, cat si intelepciunea. Unii dintre ei au numit-o chiar “micuta printesa din Sologne”.
Cea mai mare dintre surorile Tatin, Stephanie (1838 – 1917), avea in grija bucataria hotelului. De dimineata si pana seara era tot in jurul sobei uriase pe care fierbea, frigea si cocea mancaruri foarte gustoase, despre care se vorbea in intreaga regiune. La Hotel Tatin se cazau adesea grupuri de vanatori care veneau ocazional sa vaneze prin padurile din regiune. Acesti gurmanzi apreciau in mod deosebit tarta cu mere in care era specialista Stephanie.
Dar intr-o buna, zi harnica si priceputa Stephanie, s-a luat cu vorba cu unul din oaspetii hotelului si n-a bagat de seama ca timpul trece si ca nu are nici un desert preparat. Oaspetii care au umplut restaurantul asteptau deja tarta cu mere binecunoscuta, dar realitatea era ca merele asteptau pe masa din bucatarie, langa aluatul pregatit de dimineata. Ce era de facut? Stephanie a uns rapid tava cu un strat gros de unt, a taiat merele si le-a pus in tava si tava a pus-o la cuptor. Abia cand bucataria s-a umplut de aroma merelor coapte si-a dat seama ca a uitat sa puna sub mere si foaia de aluat. Nu mai putea da inapoi, pentru ca parfumul merelor gadila deja narile clientilor pofticiosi, si-atunci a scos tava din cuptor si a intins foaia de aluat deasupra merelor. A lasat tava in continuare la cuptor si cand aluatul a fost rumenit, a scos-o. Dar cum s-o prezinte asa, pentru ca nu era deloc imbietoare la infatisare? Nu semana nici pe departe cu tarta care-o facuse cunoscuta in tot tinutul. Acela a fost momentul in care geniul ei de buna gospodina a facut-o sa ia cea mai inteleapta hotarare: a luat un platou mai mare si a rasturnat tarta fierbinte, cu merele in sus, printr-o miscare rapida. Si pentru ca nu mai putea intarzia, a prezentat-o clientilor nerabdatori, aburind. Succesul a fost imens, iar primul care a gustat-o, Curnonsky, i-a dat “pasaport gastronomic mondial”. Restaurantul Maxim’s din Paris a preluat imediat reteta si a facut din Tarta Tatin punctul principal de atractie.
Sursa:
[ link extern ] /

Tarta cu mere (unul din desrturile mele preferate):

Ingrediente:
Aluatul: 250 gr faina,125 gr unt,1 ou,un praf de sare.
Crema: 300 gr smantana (preferabil "de tara"),3 galbenusuri,2 linguri faina,150 gr zahar,1 esenta de vanilie,6-8 mere (depinde cat sunt de mari)

Preparare:

Aluatul
-se amesteca faina cu untul,oul,un praf de sare si 2-3 linguri de apa. Se framanta aluatul pana devine omogen,dupa care se pune intr-o folie de plastic si se da la frigider pentru aprox. 1 h.
Umplutura
-Se amesteca smantana cu galbenusurile,faina,zaharul si esenta. Se intinde aluatul intr-o tava de tarta,imbracand si peretii acesteia si se pune crema de smantana. Cureti merele,le tai felii subtiri (sau cubulete) si le asezi peste crema. Tarta se da la cuptor pentru 45 de minute. Se lasa sa se raceasca in tava.
:)
Luiza, bine ai venit in clubul bucatarilor de pe AvN. Iti multumesc pentru postare si te mai asteptam si cu alte preparate din zona Bucovinei...eu una testez tot ceea ce e postat pe aici. Cred ca pana la anul putem edita o "Carte de bucate" virtuala. :)
Bine v-am gasit!
Buna ideea cu cartea de bucate virtuala. =D>
Inca nu am testat nimic din ceea ce s-a postat. Insa in acest week-end, cred ca voi face branzoici,dupa reteta doamnei Iulia.

Cat de curand,voi reveni cu retetele unor specialitati din Bucovina. :)

Sa va spun ca sambata, in loc de cartofii gratinati care erau in meniul meu, copiii m-au rugat sa pregatesc iarasi reteta lui @u.b.i.k. de roschti, insa de data aceasta am adaugat mai multe oua decat cele care erau in reteta scrisa de dansul, am amestecat compozitia astfel pegatita, am uns o tava cu unt si am introdus-o la cuptor, cca. 30 de minute, pana cand suprafata a devenit putin aurie. A iesit mai delicioasa decat prima data. Puteti incerca si Dvs., domnule avocat!

Sa va spun ce pregatesc eu azi. :)

Fusilli cu somon

Ingrediente:
- paste fusilli - 500gr.(1 cutie)
- broccoli - 150 gr.
- somon fume - 150 gr
- parmezam - 50 gr.
- ulei de masline - 50 ml.
- 4 catei de usturoi
- sare si piper alb

Intr-o oala cu apa clocotita in care s-a pus sare si putin ulei de masline se pun la fiert pastele. Se fierb aproximativ 10 min, apoi se scurg de apa si se lasa acoperite. Broccoli se fierbe si el in apa cu putina sare, se scurge si se toaca marunt. Se opresc cateva buchetele pentru ornat. Intr-o tigaie din teflon cu peretii mai inalti calim usturoiul taiat marunt in ulei de masline, se adauga somonul rupt in bucati si apoi broccoli, se condimenteaza dupa gust cu sare si piper. Cand sunt calite adaugam si pastele. Mai tinem pe foc 3 min. amestecand usor cu o paleta sau o spatula din lemn. Se servesc calde, ornate cu broccoli si parmezan deasupra.

O zi buna va doresc si pofta buna!
Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Ma inscriu si eu in clubul bucatarilor AvN, insa recunosc ca gatesc ceea ce imi place sa mananc si nu ceea ce imi place sa gatesc. Datorita faptului ca am doi pretentiosi la masa (fiica si sotul) gatesc zilnic uneori ma intreb ce legatura are dreptul cu bucataria insa... desi nu este cariera este indeletnicirea care imi ocupa timpul in egala masura.
Salata de paste
Ingrediente:
250 g paste colorate (se gasesc in comert)
50 g sunca presata (praga sau piept de pui)
50 g muschi file
50 g cascaval chedar
50 g cascaval mozzarela (sau un alt tip mai usor care sa intre in contrast cu chedar)
75 g parmezan sau grana
1 ceapa mica
2 foi de salata verde
1 rosie
1 cutie conseva ton in ulei (sau daca preferati proaspat 100 g fiert si dezosat)
50 g prumb fiert boabe
20 ml ulei masline.
- sare si otet dupa gust
Mod de preparare:
Se pune apa la fiert impreuna cu sarea si o lingurita de ulei de masline. Cand incepe sa fiarba apa se adauga pastele si se lasa la fiert (secret ;) - intotdeauna las pastele cu 1 min mai putin decat este indicat ca timp de fierbere astfel pastele isi pastreaza forma si sunt asa cum le numesc italienii ''al dente'').Dupa fierbere pastele se scot si se clatesc sub jet de apa rece. Se pun intr-un vas sau salatiera astfel incat sa cuprinda toate ingredientele.
Cascavalul, sunca, muschiul si salata se taie in fasii de 2mm grosime (nu e neaparata nevoie sa le masurati evident fiecare dupa ochi :O) rosia si ceapa se taie in rondele. Toate acestea se adauga peste paste impreuna cu celelate ingrediente, parmezanul si porumbul, se asezoneaza dupa gust si .... Pofta buna!
Este o reteta care nu necesita timp si dedicatie, foarte usoara si pe care eu o gatesc foarte des in perioada calduroasa a anului.

Tortilla de patata sau o alta varianta a roschti de la @ubik :

Ingrediente
8 oua
1 ceapa potrivita ca marime
4 cartofi mijlocii
- sare si piper dupa gust

Cartofii si ceapa se taie rondele mici nu foarte fin 2-3 mm. Intr-o tigaie se pun cartofii la prajit, separat intr-un castron se bat oualele pana devin spumoase (albus+galbenus impreuna). Cand cartofii sunt aurii se adauga ceapa si se rumeneste impreuna cu cartofii. Cand sunt gata se adauga peste oualele batute impreuna cu sarea si piperul. Atentie ceapa si cartofii se scurg de ulei, uleiul ramas de la prajit se indeparteaza din tigaie astfel incat sa ramana doar unsa cu ulei. Amestecul format (oua+cartofi +cepa) se pun la prajit in tigaie, cand incepe sa formeze margini cu o lingura de lemn faceti din loc in loc cate un spatiu pentru a se scurge oul crud astfel dati volum tortillei insa nu rupeti marginile asa incat sa isi pastreze forma rotunda. Dupa cca 10 min acoperiti tigaia cu un capac sau o farfurie intinsa si rasturnati tigaia cu grija ca ceea ce se rastoarna din tigaie sa nu ajunga pe maini, intoarceti preparatul astfel obtinut in tigaie pentru a se praji si pe cealalta parte. Dupa aproximativ 5 min se scoate pe o farfurie.
Pofta buna!
Asa ar trebui sa arate.
[ link extern ]

Dupa ce capatati experienta in pregatirea celei din cartofi puteti inlocui cartoful cu legume de sezon - dovlecei, rosii, ardei, vinete, fasole verde, ciuperci, spanac....
Pentru mine cea mai buna este cea de dovlecei verzi ... hmmm o bunatate.
Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2011
Vasile Mihaela, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Retete pentru baieti ContSters267790 ContSters267790 am un crap de...zic doua kile.. nu-l vreau prajit..mi-ar placea la cuptor! un coleg zice sa-l invelesc/umplu de sare...si apoi curat pielea cu tot cu sare si ... (vezi toată discuția)
Esecuri culinare Ares-3 Ares-3 In asteptarea unei retete in [b]Ce va place sa gatiti?[/b] care sa ma ajute sa transform niste linte ce arata absolut descurajant in ceva comestibil, m-am ... (vezi toată discuția)
Mancati sanatos!!(?) nucu$ nucu$ [b]Concluzie nutritionista[/b] Pentru cei preocupati de o alimentatie sanatoasa, iata ultima noutate in domeniul nutritiei si al sanatatii: (Este o usurare ... (vezi toată discuția)