avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Ce va place sa gatiti?
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Ce va place sa gatiti?

Ce gatesc azi? Ce e prin frigider sau fac piata? Toti din familia mea au aceleasi gusturi? Cum ii impac?

Azi facut varza calita cu carnati si macrou cu legume la cuptor. Nimic dulce!:(
Daca se spune despre "Adi Hădean e vinovat de 20% dintre divorţurile din România" pentru ca le da idei barbatilor sa stea la cratite, Jamie Oliver imi face mie zile grele...

Cu ceva timp in urma, intr-o dupaamiaza, imi gasesc sotul urmarind atent un episod difuzat tocmai atunci la tv, il stiti cu siguranta, episodul in care Jamie participa la un concurs de facut paste in Italia si unde se intrece in maiestrie cu doamne profesioniste in a intinde o foaie de taitei in cateva minute. In toata splendoarea aceea de paste nascute la minut apar si sosuri asortate cu garnituri de carne si alte delicii.

Se termina episodul, sotul meu pleaca nu stiu pe unde, eu raman la indeletnicirile mele tarzii...cand ma trezesc sunata si cu un glas de copil suparat, care stie ca cere ceva ce s-ar putea sa nu primeasca, ma intreaba: mi-ai facut paste? Imi dau seama ca uneori linistea in casa depinde de satisfacerea unui moft din acesta si ma apuc sa fac paste de casa si ...reteta lui Jamie...

Dar azi am facut lasagnette ....reteta simpla, usoara, de vara.

Ingrediente pentru 4 persoane:

-o cutie de lasagnette fierte cum scrie pe cutie, scurse si perpelite in ulei,
-500 g sunculita afumata de porc, tocata marunt,
-2-3 castraveti proaspeti tocati marunt,
-un sos picant facut din 2 cepe mijlocii tocate fin, faina, suc de rosii, sare, piper, vegeta si doar cand s-a racorit condimentat cu 5-6 catei de usturoi.

Nu am amestecat ingredientele. Am pus in farfurii pastele, am presarat deasupra sunculita, castravetii si peste ele am "stropit" cu sos din belsug.

Sper sa nu descumpanesc prin...simplitate.



Ultima modificare: Vineri, 8 Iulie 2011
Dori_, utilizator
Absolut deloc Dori_ ! Reteta este delicioasa...mie imi plac mult pastele si mancarea pregatita in stil italian. :) Te mai asteptam printre noi, daca tot ti-ai facut curaj. :vishenka:
Uii @Ares 2.500 ml vin alb - imi iesea puiul din cuptor si mai cerea o sticla :sticktongue:

...mie imi plac mult pastele si mancarea pregatita in stil italian.



Si eu sunt o...fana a bucatariei italiene. :)

Desi nu este o reteta "de sezon",totusi va "povestesc" cum se prepara

Tochitura bucovineana cu mamaliguta de cartofi

Ingrediente:
-pentru tochitura: cate 1/2 kg de pulpa,muschi,scarita (sau coasta de porc) si carnati de porc afumate,300 g. slanina afumata,100 g branza de burduf 100 g iaurt,piper.
-pentru mamaliguta de cartofi: 750 ml apa,4 cartofi,1 cana malai,sare.

Se taoe carnatii si scarita in bucati de vreo 4-5 cm. Se fierb pulpa,muschiul,slanina si scarita,cu apa cat sa le acopere si putin piper. Dupa cateva clocote,adaugam si carnatii. Le fierbem la foc mic,intr-un vas neacoperit,pana cand scade apa,apoi se lasa sa se rumeneasca,amestecand ca sa nu se prinda de vas.
Apoi,se curata cartofii,se spala si se taie cubulete,pe care lw punem la fiert intr-un tuci (ceaun) cu apa usor sarata. Cand cartofii sunt aproape fierti,turnam malaiul "in ploaie",amestecand continuu si lasam mamaliguta sa fiarba la foc mic,timp de 20-25 minute.
Tochitura se serveste presarata cu branza de burduf,alaturi de mamaliguta de cartofi si iaurt.
.........................................................................................................................
Tochitura, numită uneori – din motive pe care le vom vedea ulterior – măcelărească, moldovenească, dobrogeană, ardelenească sau cum ne mai vine la gură, este una dintre cele mai iubite mâncăruri româneşti şi cap de listă pe meniurile restaurantelor cu specialităţi tradiţionale.

Povestea iniţială a tochiturii e simplă. ªi s-a complicat ulterior. Numele său este, de fapt, regionalismul moldovenesc (din tochit) pentru termenul “topitură” şi face referire la slănina pentru topit din ziua tăierii porcului. Ţăranii culegeau jumările cu fâşii de grăsime şi le mâncau cu mămăligă. Ulterior reţeta a evoluat: se frigeau bucăţile de carne mai grase – în grăsimea proprie – cu ceapă.

Cu timpul, reţeta s-a dezvoltat şi s-a transformat într-o “pomană a porcului”, şi, în cratiţa de tochitură, au picat câte un pic din toate din toate cele aflate pe masa cu porcul tăiat şi pregătit pentru umplut cârnaţii şi caltaboşii: bucăţi de carne, măruntaie, usturoi, dafin, cimbru, boia de ardei, etc.).

Apetitul pentru tochitură a românului nu a putut fi limitat doar la o zi pe an, astfel încât a trecut pe meniul restaurantelor. Însă, aşa cum nu poţi să faci bradul de Crăciun în ziua de Paşte, tot aşa nu poţi să faci tochitura/pomana porcului în luna august, astfel încât reţetarele au împrumutat diverse denumiri pentru a da onorabilitate tochiturii şi adaosurilor sale ulterioare: cărnuri de vită sau pui, cârnaţi (cruzi sau afumaţi), vin, ardei, roşii, brânză, ouă ochiuri, etc.

Rezumând: tochitura, în înţelesul ei primordial, constă exclusiv în carne de porc, friptă relativ simplu şi consumată cu mămăligă.

Sursa: [ link extern ] /
Luiza, daca prajitura am facut-o "cu noaptea-n cap", aceasta reteta am pregatit-o dupa amiaza. Apropo de bucataria italiana. ;)

Fettucini cu pui

Ingrediente:
- piept de pui - 2 buc.
- paste Fettucini - 400 gr.
- vin alb - 300 ml.
- smantana - 400 gr.
- ulei de masline - 100 ml.
- busuioc prospat
- patrunjel
- sare, piper
- mustar Dijon iute

Piepul se pui se curata de pielite, se taie cubulete si se aseaza intr-un bol unde in prealabil s-au amestecat mustarul Dijon, sarea si piperul. Se lasa la macerat cel putin 2 ore, pentru se se aroma bucatile de carne.
Intr-o tigaie se pune putin ulei de masline, se incinge bine si se adauga bucatile din piptul de pui. Acestea nu trebuie sa fie foarte rumenite. In aceeasi tigaie punem vinul, smantana si lasam sa fiarba acest sos. Cand este aproape gata, adaugam patrunjelul si busuiocul tocate foarte fin.
Fettucini se fierb, apoi se scot si se lasa sa se raceasca.Se amesteca cu bucatile de carne si sosul preparat. Se mai adauga putin ulei de masline deasupra. Se servesc calde, cu busuioc presarat deasupra.

Alte discuții în legătură

Retete pentru baieti ContSters267790 ContSters267790 am un crap de...zic doua kile.. nu-l vreau prajit..mi-ar placea la cuptor! un coleg zice sa-l invelesc/umplu de sare...si apoi curat pielea cu tot cu sare si ... (vezi toată discuția)
Esecuri culinare Ares-3 Ares-3 In asteptarea unei retete in [b]Ce va place sa gatiti?[/b] care sa ma ajute sa transform niste linte ce arata absolut descurajant in ceva comestibil, m-am ... (vezi toată discuția)
Mancati sanatos!!(?) nucu$ nucu$ [b]Concluzie nutritionista[/b] Pentru cei preocupati de o alimentatie sanatoasa, iata ultima noutate in domeniul nutritiei si al sanatatii: (Este o usurare ... (vezi toată discuția)