avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Ce va place sa gatiti?
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Ce va place sa gatiti?

Ce gatesc azi? Ce e prin frigider sau fac piata? Toti din familia mea au aceleasi gusturi? Cum ii impac?

Azi facut varza calita cu carnati si macrou cu legume la cuptor. Nimic dulce!:(
Tort de piscoturi cu frisca

500 g piscoturi de sampanie
2 fiole cu esenta de vanilie
5 galbenusuri
50 g cacao sau ciocolata rasa
120 g zahar pudra vanilat
150 g nuci pralinate
450 ml smantana dulce (frisca lichida)
100 ml lapte
1 lingura cu zahar pudra
2 linguri cu coniac

Mod de preparare
1. Amesteca galbenusurile cu zaharul vanilat pana obtii o crema spumoasa.
2. Bate smantana pentru frisca si cand incepe sa se intareasca adauga zaharul si esenta de vanilie.

3. Pe un platou rotund, aseaza un strat de piscoturi unul langa altul. Umezeste cu putin lapte amestecat cu coniac.

4. Amesteca bine crema de oua cu trei sferturi din cantitatea de frisca. Restul il pastrezi pentru ornat.

5. Pune un strat de crema peste piscoturi, acopera cu altul de piscoturi, umezeste-le cu lapte si adauga alt strat de crema. Acopera-l si pe acesta cu piscoturi, apoi umezeste-le.

6. In crema ramasa, adauga cacao sau ciocolata si amesteca bina ca sa se omogenizeze. Toarn-o peste piscoturi, doar cat sa le acoperi. Deasupra, orneaza cu frisca.

7. Pe margini, tapeteaza cu praf de nuci pralinate.
Ia te uita, dom'le! De aproape doi ani n-a mai postat nimeni ce gateste. Eee, dupa o astfel de pauza ce-ar fi sa incercam cateva chestii mai neortodoxe? Hmmm?
Unu. Va aduceti aminte de celebrul nutritionist Mecinicopschi care ne infricosa cu pericolele cuptoarelor cu microunde? Da, e acelasi cu cel care a fost condam ... da' aici nu facem politica. Ei, bine, nenea acela scria pe undeva ca nu se poate gati pui la microunde pentru ca iese o chestie fada si uscata. Probabil, eu n-am incercat sa fac niciodata pui la microunde. Ceea ce nu stia insa nenea (afara de notiuni elementare de fizica) este ca se pot gati sanatos o multime de lucruri la microunde iar daca esti student grabit sau burlac nepriceput intr-ale gastonomiei ori daca pur si simplu nu vrei/ nu poti sa manci prajeli cuptorul cu microunde poate sa-ti ofere din cand in cand cate un mic festin. Doar un exemplu:
Omleta la microunde. Dou-trei oua batute cu doua linguri de lapte, una de unt moale si cata branza/cascaval ras doriti se pun intr-un vas si se dau la microunde. Rezultatul? O omleta pufoasa cum nu-ti iese niciodata in tigaie, neimbibata de ulei si fara pic de prajeala. Desigur ca omletei ii poti adauga si bucatele de sunca sau feliute de somon afumat, sau ... ce doriti voi.

Doi. Pui Tikka Masala. Mancarea aceasta indiana/britanica merita un loc de cinste in oricare bucatarie. E una dintre acele retete pe care le gatesti in 30 de minute si sunt absolut delicioase. Acuma, daca va pierdeti timpul citind asta poate ca ziceti: Bine, dom'le ca ne scrii ceva reteta exotica plina de ingrediente ciudate. Da, stiu. Problema romanului este lipsa unor ingredientele. Daca locuiesti in Varfurile sau intr-o alta localitate mica e cam greu sa-ti procuri cele necesare pentru a face acasa garam masala si alte cate multe nazbatii mai sunt necesare pentru a gati ca un asiatic get-beget. Insa puiul tikka masala poate fi gatit destul de simplu.
Ingrediente:
jumatate de kilogram de piept de pui sau pulpe de pui dezosate si fara piele.
400 ml lapte de cocos (alternativ se poate folosi 250 ml smantana pentru gatit)
400 ml rosii pasate (cele de vara decojite si curatate de samburi sunt mortale, dar merg si cele din conserva)
doua cepe medii
patru catei de usturoi
faina alba
doua-trei lingurite de condiment indian garam masala (un supermarket al carui nume incepe cu K si e foarte raspandit vinde o pasta denumita "Tandoori" cu cativa lei un borcan care ajunge cel putin pentru 20-30 de portii)
Puiul taiat cuburi de 2-3 cm se da prin faina si se prajeste in putin ulei pana devine rumen. Se scoate carnea pe servet absorbant si se pune ceapa tocata marunt la calit (daca uleiul s-a ars sau are alte hibe spalati tigaia si puneti altul). Se prajeste ceapa pana se face usor galbuie, un pic mai mult decat pentru tocana si se pune apoi si usturoiul pisat. se adauga carnea de pui si apoi sosul de rosii si laptele de cocos sau smantana impreuna cu 2-3 lingurite de pasta Tandoori sau mai putin (atentie! este foarte iute) si se firbe totul pe foc mic pana cand sosul este gros cat va place d-voastra. Eu il prefer mai gros. Mirosul combinatiei va umple toata casa iar culoarea finala daca e fiert cat trebuie este un portocaliu aprins spre rosu (Tangerine).
Se poate servi cu orez fier in apa cu sofran, risotto cu ciuperci, cu cartofi fierti dati prin unt cu patrunjel sau cu paste (pene sau taietei sau ce doriti) sau cu legume fierte la abur, etc.
Daca nu gasiti Tandoori puteti folosi garam masala si adauga combinatiei boia de ardei si veti pune mai mult usturoi (inca vreo 4-5 catei) iar daca nu gasiti nici garam masala exista zeci de retete pe net.
Daca tot am scris in postarea precedenta despre condimente exotice pentru puiul tikka masala ce ar fi, mi-am zis, daca as scrie si despre condimente exotice (aici exotic inlocuieste adjectivul "neobisnuit") la indemana pe la noi? Ce ziceti de ienupar, cetina de brad, galbiori uscati sau usturoi salbatic?
Boabele de ienupar pot fi culese de pe aproape oricare pajiste din tufele de ienupar care cresc din belsug in zona de deal-munte si pot fi folosite la condimentarea pestelui dar si a carnii de vita sau porc. Le puteti pisa cu sare sau le puteti folosi intregi. Nu-s un condiment pentru incepatori intr-ale bucataritului iar folosirea in exces a unei arome atat de puternice poate dauna insa daca vreti sa va surprindeti musafirii cu un pastrav la gratar cum n-au mai mancat niciodata ar trebui sa va ganditi sa incercati ienuparul fie zdrobind cateva boabe si lasandu-le la macerat in zeama de lamaie cu care stropiti pestele, fie zdrobind boabele cu sarea care urmeaza sa fie folosita pentru peste,
Cetina de brad. Nu, nu se poate folosi in locul patrunjelului dar o puteti folosi tocata si pusa in folie de aluminiu pentru a afuma o friptura la gratar. Puneti carnea pe gratar si langa ea puneti o cana buna de cetina tocata invelita in folie de aluminiu pe care ati gaurit-o ca sa poata iesi fumul. Peste ambele puneti un capac sau o cratita veche. In felul acesta, in incinta aceea secreta formata de oala veche se vor petrece minuni in timp ce friptura/frigaruia se face pe gratar si in acelasi timp se si afuma cu mirosul cetinii. Orice bucata de peste va fi innobilata de un astfel de tratament dar sa stiti ca si ceafa de porc, cat o fi ea de rurala, se va simti mai usoara si mai libera dupa ce inspira aerosolii eliberati de cetina.
Galbiorii uscati Ii puteti gasi in oricare super sau hyper market. Galbiorii uscati sunt mai degraba un condiment decat ciuperci pentru gatit. Cu aroma lor fabuloasa obtinuta pentru un pret modic (o punga costa cam 10 lei dar folosita inteligent ajunge pentru cel putin 12 portii) puteti face minuni mai mari decat Arsenie Boca. O canita de galbiori uscati pusa in banalul orez va duce la o miraculoasa transformare dintr-un fel de mancare inghitit uneori de cei mici doar pentru "c-asa-i regulamentu'" intr-un fel preferat. V-am scris despre omleta cu galbiori uscati? Nu? Ce-ar fi sa incercati? Ah, sa nu uit! Galbiorii, ca oricare alta ciuoerca sau leguma uscata trebuie hidratati inainte de gatire punandu-i in apa calduta.
@u.b.i.k
Scrieti, scrieti,ca eu sunt cu ochii cat cepele.
La microunde prepar mamaliga la canuta (fiecare cu mamaliguta lui cu branza si cu ou) si orez cu lapte la oloi (ca se mananca mintenas)
Unii zic despre cuptorul cu microunde ca ar fi periculos pentru sanatatea utilizatorului. Altii, ceva mai multi, se indoiesc de pericol atata timp cat nu sunt prezentate statistici oficiale.
Am in dotare cuptor cu microunde pe care il folosesc rar, de regula la incalzit preparate, fiind destul de practic pentru asa ceva.
Prefer cuptorul aragazului in care, la iuteala, se pot pregatiti tot felul de minuturi, cu te miri ce ingrediente, care se gasesc de obicei prin camara sau prin frigider.
Paine are toata lumea prin casa. Unt ar trebui sa fie prin frigider. Ouale nu pot lipsi.
In trecere prin market, cu siguranta, iti face cu ochiul niste somon afumat, ceva sunca sarata si uscata - Padurea Neagra sau sunca de Praga, branza cu mucegai sau cascaval afumat.
Pui intr-o tava cateva felii de paine unse cu unt. Deasupra asezi niste somon, facut cuib, iar in respectivul cuib spargi un ou de gaina sau 2 oua prepelita. Dai pe razatoarea mare niste cascaval sau faramitezi niste branza cu mucegai si le presari pe ou. Nu te opreste nimeni sa asezonezi cu ceva piper boabe, proaspat macinat sau cu 2-3 fulgi de ardei iute, uscat.
Bagi la cuptor si in 5-6 minute ai in fata ochilor o minunatie de cina sau un aperitiv cald pentru pranz sau chiar micul dejun (alaturi de o cana de cafea/ ceai/ cacao cu lapte) luat in fuga, inainte de a pleca la serviciu.
Feliile de paine le poti inlocui cu chifle, scobite de miez, somonul cu sunca de Praga sau cu orice alta sunca. Nu te opreste nimeni sa dai pe razatoare telemea de oaie.
Servesti preparatele calde, cu ceapa verde tocata marunt, imprastiata pe deasupra. Merge si cu un castravete murat.
De ce sa nu faci un astfel de preparat si la cuptorul cu microunde ? Nu m-am gandit pana acuma. Poate voi incerca.
Placerea (chiar patima as putea zice) gatitului nu imi piere prea usor. Mi-o alin periodic, pregatind in bucataria mea de la bloc si scriind ulterior pe blogul personal tot felul de retete verificate in propria locatie. Fac si multe poze.
Fara a dori sa-mi fac reclama, se gasesc aici multe exemple din truda mea: [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 24 Februarie 2016
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca

Alte discuții în legătură

Retete pentru baieti ContSters267790 ContSters267790 am un crap de...zic doua kile.. nu-l vreau prajit..mi-ar placea la cuptor! un coleg zice sa-l invelesc/umplu de sare...si apoi curat pielea cu tot cu sare si ... (vezi toată discuția)
Esecuri culinare Ares-3 Ares-3 In asteptarea unei retete in [b]Ce va place sa gatiti?[/b] care sa ma ajute sa transform niste linte ce arata absolut descurajant in ceva comestibil, m-am ... (vezi toată discuția)
Mancati sanatos!!(?) nucu$ nucu$ [b]Concluzie nutritionista[/b] Pentru cei preocupati de o alimentatie sanatoasa, iata ultima noutate in domeniul nutritiei si al sanatatii: (Este o usurare ... (vezi toată discuția)