Mai, mai, mai. Nimeni nu mai gateste p'aci? :((
Muschiulet de pui cu sos si galuste.
Bunicile voastre faceau galuste de faina cu care sa garniseasca papricasul de pui? Bunica din partea tatalui le facea mititele si delicioase. Stiu ca ingrasa :sorry: dar o sa va vand un pont pentru ca sa evitati ingrasarea. Mancati orice, dar mancati putin. ;) Capisci?
Boon. Acum sa vedem cum se gateste minunatia de mai sus care e o reteta facuta de mine.
Unu. E nevoie de jumatate de kilogram de piept de pui sau de curcan taiat in fasii cam de 10 cm de lungi, 4-5 cm de late si batute ca pentru snitel. Daca va e lene puteti cumpara muschiulet de pui la caserola (orice supermarket vinde asa ceva si sunt de fapt bucati de piept de pui ramase de la transare care au exact forma potrivita). Daca folositi muschiulet de pui nu-l mai bateti pentru ca se face harca-parcea. Pieptul de curcan fiind mai tarisor se bate neaparat. Puteti folosi orice fel de carne insa cea de pui e cea mai buna pentru reteta.
Pont: Oricare carne din care se fac snitele trebuie sa poata fi batuta usor cu pumnul (adica fara sa apelati la unul dintre fratii Klitschko pentru asta). Daca carnea din fata voastra nu se poate bate decat cu un ciocan mare si rau NU o folositi pentru snitel.
Doi. Necesarul.Inafara de carne, mai trebuie sa aveti pe aproape 700 g rosii coapte de la piata (din acelea crete si cu multa pulpa) vreo 4-7 rosii deshidratate (se gasesc de cumparat la caserola) un pahar de suc de rosii, faina, o ramurica mica de cimbru, 3 oua, smantana, 3 catei de usturoi, o jumatate de lamaie, ulei, sare piper, tigaie, rabdare, bunatate (Legea lui Mordechai: nici un om rau nu poate sa gateasca bine) etc.
Trei Sosul. Pieptul de pui se sareaza si se pune la frigider 20 de minute cu zeama de la o jumatate de lamaie. Ca sa nu pierdeti vremea degeaba, in timpul acesta opariti rosiile, le curatati de coaja si seminte si le taiati in cubulete de aprox 1 cm/latura. Scurgeti rosiile de excesul de apa strangandu-le usurel in pumni inaite de a le pune la fiert. In timpul in care zeama de lamaie fragezeste carnea si o face suculenta puneti in tigaia sau cratita pentru sosuri (tigaile cu peretii mai inalti si perpendiculari fata de fund sunt foarte bune pentru facut sosuri) trei-patru linguri de ulei iar cand acesta se incinge usurel puneti o lingura rasa de faina si lasati sa se prajeasca usurel pana primeste o culoare putin mai deschisa decat coaja de aluna (nu va luati dupa mituri: faina prajita nu o sa va omoare daca nu mancati zilnic asa ceva si nu e prea deosebita de coaja de paine care e tot faina prajita chiar daca nu cu atata ulei). Faina de calitate prajita are un miros de paine scoasa din cuptor, si va da sosului gust si consistenta. Adaugati imediat sucul de rosii si rosiile taiate cubulete si rosiile deshidratate tocate marunt si amestecati cu grija ca sa nu se faca cocoloase de faina. Eu las sosul la fiert foarte putin pentru ca-mi place sa simt bucatele de rosii intregi, daca nu va place asa puteti folosi blenderul ca sa faceti sosul cat de fin doriti. Cu un minut inainte de a opri focul la sos puneti usturoiul pisat marunt si putin cimbru si piper alb cat dori sa fie de iute.
Patru. Galustele Daca va miscati repejor, in cele douazeci de minute in care carnita sta la frigider puteti amesteca 3 oua cu vreo 8-9 linguri de faina si un pic de sare si o lingura de ulei. Subtiati compozitia cu apa sau lapte pana pare o smantana consistenta si puneti la fiert intr-o cratita cu apa care clocoteste galuste cat mai mici.
Pont. Ca sa iasa bine galustele exista reguli simple: Apa in care se pun trebuie sa clocoteasca iar lingura cu care le faceti trebuie bagata in apa clocotita mai intai si apoi in aluat iar cand bagati galusca in cratita loviti cu lingura usurel fundul cratitei. Voilla! Galusca se despride fara probleme.
Superpont. Daca sunteti lenesi sau grabiti fierbeti niste pene rigatte si lasati galustele
Galustele se fierb cateva minute, se scurg se spala si se amesteca cu un pic de ulei ca sa nu se lipeasca unele de altele.si patrunjel verde tocat pentru gust miros si aspect.
Cinci. Carnea Carnea de pui se strange usurel in mana pentru a indeparta un pic din excesul de zeama, se da prin faina alba si se prajeste pana se rumeneste bine.
Sase. Finalul Intr-un vas termorezistent se pun bucatile de carne si se toarna sosul fierbinte peste ele cu vreo 10 de minute inainte de a servi. Pe farfurie se pun intr-o parte galustele care arata minunat impestritate cu verdele patrunjelului tocat iar langa se pune carnea si sosul. Peste carne eu pun o lingura de smantana dar se poate foarte bine si fara ea.