avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Ce va place sa gatiti?
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Ce va place sa gatiti?

Ce gatesc azi? Ce e prin frigider sau fac piata? Toti din familia mea au aceleasi gusturi? Cum ii impac?

Azi facut varza calita cu carnati si macrou cu legume la cuptor. Nimic dulce!:(
:)
Gratar... l-ati terminat de facut si mai aveti jar:

5-6 rosii potrivite, 2-3 ardei capia rosii, 4 dovlecei, 2 - 3 vinete, ciuperci ...

Coaceti rosiile, ardeii, ciupercile, dovleceii taiati la 1 cm si vinetele taiate la 1 cm, in prealabil date cu sare si scurse.
Pisati 2 capatani de usurioi si amestecati cu rosiile si ardeii copti, curatate de pielita - in blender, robot sau mixer - veti obtine o pasta la care mai puteti adauga, dupa gust, piper, ardei iute si lamaie.
Puteti servi carnea la gratar si legumele fripte cu aceasta minunata pasta picanta.
Pofta buna!
Ultima modificare: Vineri, 8 Iunie 2012
ContSters214874, utilizator
Astazi am descoperit aceasta discutie si cu multa placere am constatat ca nu sunt singurul dintre utilizatorii avocatnet carora le place sa gateasca.
Daca initial am plecat de la mandria de nu te lasa coplesit de "greutatile culinare" (mai pe scurt mi-am zis ca daca iti dai seama ce mesteci, nu poate fi atat de greu sa si prepari ce ti-a placut), in timp am descoperit diverse caiete/ foi intregi/ bucati de hartie, cu retete de la parinti, bunici, rude apropiate, amici si curiozitatea m-a indemnat sa trec la cratita si la tigaie.
Bucataresc cu placere, ori de cate ori am ocazia, retete de-ale noastre, romanesti. Incerc uneori si sofisticanii, de curiozitate si pentru a-mi pune la incercare viziunea despre gatit.
Am indraznit, in urma cu 6 ani, sa-mi expun retetele in public aici [ link extern ] .
Cum blogul are o anume cautare, am continuat sa ma perfectionez si in ale scrisului.
Fara a incerca sa-mi fac reclama, sunt bine veniti pe blog toti curiosii, gurmanzi adevarati sau in devenire, pofticiosi profesionisti sau de ocazie.
Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2012
VladP, administrator
Mai, mai, mai. Nimeni nu mai gateste p'aci? :((

Muschiulet de pui cu sos si galuste.

Bunicile voastre faceau galuste de faina cu care sa garniseasca papricasul de pui? Bunica din partea tatalui le facea mititele si delicioase. Stiu ca ingrasa :sorry: dar o sa va vand un pont pentru ca sa evitati ingrasarea. Mancati orice, dar mancati putin. ;) Capisci?
Boon. Acum sa vedem cum se gateste minunatia de mai sus care e o reteta facuta de mine.
Unu. E nevoie de jumatate de kilogram de piept de pui sau de curcan taiat in fasii cam de 10 cm de lungi, 4-5 cm de late si batute ca pentru snitel. Daca va e lene puteti cumpara muschiulet de pui la caserola (orice supermarket vinde asa ceva si sunt de fapt bucati de piept de pui ramase de la transare care au exact forma potrivita). Daca folositi muschiulet de pui nu-l mai bateti pentru ca se face harca-parcea. Pieptul de curcan fiind mai tarisor se bate neaparat. Puteti folosi orice fel de carne insa cea de pui e cea mai buna pentru reteta.
Pont: Oricare carne din care se fac snitele trebuie sa poata fi batuta usor cu pumnul (adica fara sa apelati la unul dintre fratii Klitschko pentru asta). Daca carnea din fata voastra nu se poate bate decat cu un ciocan mare si rau NU o folositi pentru snitel.

Doi. Necesarul.Inafara de carne, mai trebuie sa aveti pe aproape 700 g rosii coapte de la piata (din acelea crete si cu multa pulpa) vreo 4-7 rosii deshidratate (se gasesc de cumparat la caserola) un pahar de suc de rosii, faina, o ramurica mica de cimbru, 3 oua, smantana, 3 catei de usturoi, o jumatate de lamaie, ulei, sare piper, tigaie, rabdare, bunatate (Legea lui Mordechai: nici un om rau nu poate sa gateasca bine) etc.
Trei Sosul. Pieptul de pui se sareaza si se pune la frigider 20 de minute cu zeama de la o jumatate de lamaie. Ca sa nu pierdeti vremea degeaba, in timpul acesta opariti rosiile, le curatati de coaja si seminte si le taiati in cubulete de aprox 1 cm/latura. Scurgeti rosiile de excesul de apa strangandu-le usurel in pumni inaite de a le pune la fiert. In timpul in care zeama de lamaie fragezeste carnea si o face suculenta puneti in tigaia sau cratita pentru sosuri (tigaile cu peretii mai inalti si perpendiculari fata de fund sunt foarte bune pentru facut sosuri) trei-patru linguri de ulei iar cand acesta se incinge usurel puneti o lingura rasa de faina si lasati sa se prajeasca usurel pana primeste o culoare putin mai deschisa decat coaja de aluna (nu va luati dupa mituri: faina prajita nu o sa va omoare daca nu mancati zilnic asa ceva si nu e prea deosebita de coaja de paine care e tot faina prajita chiar daca nu cu atata ulei). Faina de calitate prajita are un miros de paine scoasa din cuptor, si va da sosului gust si consistenta. Adaugati imediat sucul de rosii si rosiile taiate cubulete si rosiile deshidratate tocate marunt si amestecati cu grija ca sa nu se faca cocoloase de faina. Eu las sosul la fiert foarte putin pentru ca-mi place sa simt bucatele de rosii intregi, daca nu va place asa puteti folosi blenderul ca sa faceti sosul cat de fin doriti. Cu un minut inainte de a opri focul la sos puneti usturoiul pisat marunt si putin cimbru si piper alb cat dori sa fie de iute.
Patru. Galustele Daca va miscati repejor, in cele douazeci de minute in care carnita sta la frigider puteti amesteca 3 oua cu vreo 8-9 linguri de faina si un pic de sare si o lingura de ulei. Subtiati compozitia cu apa sau lapte pana pare o smantana consistenta si puneti la fiert intr-o cratita cu apa care clocoteste galuste cat mai mici.
Pont. Ca sa iasa bine galustele exista reguli simple: Apa in care se pun trebuie sa clocoteasca iar lingura cu care le faceti trebuie bagata in apa clocotita mai intai si apoi in aluat iar cand bagati galusca in cratita loviti cu lingura usurel fundul cratitei. Voilla! Galusca se despride fara probleme.

Superpont. Daca sunteti lenesi sau grabiti fierbeti niste pene rigatte si lasati galustele

Galustele se fierb cateva minute, se scurg se spala si se amesteca cu un pic de ulei ca sa nu se lipeasca unele de altele.si patrunjel verde tocat pentru gust miros si aspect.
Cinci. Carnea Carnea de pui se strange usurel in mana pentru a indeparta un pic din excesul de zeama, se da prin faina alba si se prajeste pana se rumeneste bine.
Sase. Finalul Intr-un vas termorezistent se pun bucatile de carne si se toarna sosul fierbinte peste ele cu vreo 10 de minute inainte de a servi. Pe farfurie se pun intr-o parte galustele care arata minunat impestritate cu verdele patrunjelului tocat iar langa se pune carnea si sosul. Peste carne eu pun o lingura de smantana dar se poate foarte bine si fara ea.

Foarte des fac chec aperitiv :yes: .

"INGREDIENTE:
8 oua;
200 gr. faina;
2 lingurite praf de copt;
6 linguri ulei (de preferat de masline);
sare;
piper;
400 gr. sunca presata (sau alte mezeluri);
300 gr. cascaval ras;
masline fara samburi (cate dorim);
2 gogosari in otet (scursi bine de zeama si tocati marunt)

MOD DE PREPARARE RETETA CHEC APERITIV

Amestecam ouale cu faina si praful de copt. Adaugam uleiul.
Taiem marunt sunca presata, maslinele, gogosarii, radem cascavalul si le adaugam peste compozitia anterioara. Potrivim de sare, piper si amestecam.
Tapetam o tava mare de chec/cozonac cu hartie de copt sau cu ulei si faina si turnam compozitia obtinuta. Punem totul la cuptor, la 180 grade pentru 30-40 minute pana s-a rumenit frumos. Primele 20 minute nu deschidem usa cuptorului!
Lasam sa se raceasca pe un grilaj si taiem felii."

Pofta buna!
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
gmancila, utilizator
Rosii coapte

Rosiile (mari si zemoase) se spala si se taie in 2 (pe orizontala). Rosiile se aseaza cu partea taiata in sus pe gratar cu apa si se presara sare .
Se taie usturoi si patrunjel foarte fin apoi se presara din abundenta peste rosii . Se lasa pe gratar pana se innegreste coaja . Cand sunt gata, ajutandu-ne de o lingura si o furculita se scoate continutul din coaja intr-o farfurie adanca . Se adauga un pic de ulei de masline, piper si sare dupa gust ...
Iese un sos fff bun pe un gratar cu apa , la foc mic (pt. a nu seca rosiile ) .:)

Alte discuții în legătură

Retete pentru baieti ContSters267790 ContSters267790 am un crap de...zic doua kile.. nu-l vreau prajit..mi-ar placea la cuptor! un coleg zice sa-l invelesc/umplu de sare...si apoi curat pielea cu tot cu sare si ... (vezi toată discuția)
Esecuri culinare Ares-3 Ares-3 In asteptarea unei retete in [b]Ce va place sa gatiti?[/b] care sa ma ajute sa transform niste linte ce arata absolut descurajant in ceva comestibil, m-am ... (vezi toată discuția)
Mancati sanatos!!(?) nucu$ nucu$ [b]Concluzie nutritionista[/b] Pentru cei preocupati de o alimentatie sanatoasa, iata ultima noutate in domeniul nutritiei si al sanatatii: (Este o usurare ... (vezi toată discuția)