asta nu inseamna ca teoria impreviziunii nu se poate invoca si aplica...
nu s-a gasit, inca, un "consumator" reclamant curajos...
intrebare (6 nov. 2010):
"Domnule profesor,
Vreau sa va intreb daca, in situatia contractelor de credit de consum incheiate anterior anului 2008, se poate face aplicatia teoriei impreviziunii? Aceasta avand in vedere cresterea cursului EUR/RON, scaderea veniturilor consumatorilor si cresterea dobanzilor efectuata de catre banci. Toate aceste evenimente nu putea fi prevazute in mod obiectiv la data incheierii acestor contracte de credit.
Va multumesc!"
raspuns:
"Cu siguranta ca da, se poate plica teoria impreviziunii. De altfel, eu chiar am spus public la inceptul anului ca, in lipsa legii insolventei particularilor, teoria impreviziunii ar putea fi solutia legala romaneasca pt a se putea obtine protectia tribunalului. Numai ca nimeni nu a acceptat sa fie reclamant intr-o astfel de cauza. Inca. In plus, teoria impreviziunii este un cutit cu 2 taisuri : oate fi invocata si de banca, daca spre exemplu contractul devine prea onerso pt ea. Gh. P."
[ link extern ] /
... mai ales ca banca invoca si aplica deja, in baza unui asa-zis "acord"( "a semnat") al "consumatorului", teoria impreviziunii (
numai si numai partea care-i convine a "cutitului cu 2 taisuri")...
"Prin Conditiile Speciale ale fiecarei Conventii, partile au stabilit un anumit tip de rata a dobanzii curente. Chiar si pentru situatiile in care s-a stabilit o anumita rata a dobanzii prin art. 3 lit. a, aceasta nu urma sa fie nemodificata pentru intreaga durata a Contractului de Credit (care este in medie de 25 de ani). Nicio institutie de credit nu poate prevedea care sunt costurile pe care a va avea pentru un termen mediu de 25 de ani, evolutiile costurilor, astfel cum au fost acestea descrise mai sus, fiind imposibil de prevazut uneori chiar pe perioade foarte scurte. "
... despre "costurile" si despre posibilitatile de previziune ale "consumatorului" niciun cuvant!
... n-au importanta!!! (pentru banca):))
[ link extern ] /