avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema impreviziunii in noul Cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema impreviziunii in noul Cod civil

Afara de o multime de lucruri criticabile noul cod civil mai contine si lucruri bune. Un exemplu este introducerea teoriei impreviziunii
Art. 1.271. -
(1) Părțile sunt ținute să își execute obligațiile, chiar dacă executarea lor a devenit mai oneroasă, fie datorită creșterii costurilor executării propriei obligații, fie datorită scăderii valorii contraprestației
(2) Cu toate acestea, dacă executarea contractului a devenit excesiv de oneroasă datorită unei schimbări excepționale a împrejurărilor care ar face vădit injustă obligarea debitorului la executarea obligației, instanța poate să dispună:
a) adaptarea contractului, pentru a distribui în mod echitabil între părți pierderile și beneficiile ce rezultă din schimbarea împrejurărilor;
b) încetarea contractului, la momentul și în condițiile pe care le stabilește
(3) Dispozițiile alin. (2) sunt aplicabile numai dacă:
a) schimbarea împrejurărilor a intervenit după încheierea contractului;
b) schimbarea împrejurărilor, precum și întinderea acesteia nu au fost și nici nu puteau fi avute în vedere de către debitor, în mod rezonabil, în momentul încheierii contractului;
c) debitorul nu și-a asumat riscul schimbării împrejurărilor și nici nu putea fi în mod rezonabil considerat că și-ar fi asumat acest risc;
d) debitorul a încercat, într-un termen rezonabil și cu bună-credință, negocierea adaptării rezonabile și echitabile a contractului.

Pe scurt: (voi reveni cu comentarii) exista situatii in care, din cauza schimbarii unor imprejurari, un contract prin care partile se angajeaza la prestatii bine determinate (comutativ) devine de fapt aleator.
O astfel de reglementare, chiar daca va face sa curga destul de multa cerneala (sau tus) e bine ca exista in noul cod.
Cel mai recent răspuns: jeorj , utilizator 10:11, 2 Octombrie 2011
rzvman a scris:

Pipera nu a castigat cu primele 2 grupuri cu teoria impeviziuni suspendarea ratelor ?


nu a castigat, nu a pierdut cu niciun grup "cu teoria impreviziunii".

s-a solicitat suspendarea aplicabilitatii unor clauze contractuale, considerate abuzive.
rzvman a scris:

Pipera nu a castigat cu primele 2 grupuri cu teoria impeviziuni suspendarea ratelor ?

Confunzi teoria impreviziunii cu ordonanta presidentiala. Sunt lucruri total diferite.
Si nu, nu a castigat suspendarea ratelor pentru ca nici nu avea cum.

asta nu inseamna ca teoria impreviziunii nu se poate invoca si aplica...

nu s-a gasit, inca, un "consumator" reclamant curajos...

intrebare (6 nov. 2010):

"Domnule profesor,

Vreau sa va intreb daca, in situatia contractelor de credit de consum incheiate anterior anului 2008, se poate face aplicatia teoriei impreviziunii? Aceasta avand in vedere cresterea cursului EUR/RON, scaderea veniturilor consumatorilor si cresterea dobanzilor efectuata de catre banci. Toate aceste evenimente nu putea fi prevazute in mod obiectiv la data incheierii acestor contracte de credit.
Va multumesc!"


raspuns:

"Cu siguranta ca da, se poate plica teoria impreviziunii. De altfel, eu chiar am spus public la inceptul anului ca, in lipsa legii insolventei particularilor, teoria impreviziunii ar putea fi solutia legala romaneasca pt a se putea obtine protectia tribunalului. Numai ca nimeni nu a acceptat sa fie reclamant intr-o astfel de cauza. Inca. In plus, teoria impreviziunii este un cutit cu 2 taisuri : oate fi invocata si de banca, daca spre exemplu contractul devine prea onerso pt ea. Gh. P."

[ link extern ] /


... mai ales ca banca invoca si aplica deja, in baza unui asa-zis "acord"( "a semnat") al "consumatorului", teoria impreviziunii (numai si numai partea care-i convine a "cutitului cu 2 taisuri")...

"Prin Conditiile Speciale ale fiecarei Conventii, partile au stabilit un anumit tip de rata a dobanzii curente. Chiar si pentru situatiile in care s-a stabilit o anumita rata a dobanzii prin art. 3 lit. a, aceasta nu urma sa fie nemodificata pentru intreaga durata a Contractului de Credit (care este in medie de 25 de ani). Nicio institutie de credit nu poate prevedea care sunt costurile pe care a va avea pentru un termen mediu de 25 de ani, evolutiile costurilor, astfel cum au fost acestea descrise mai sus, fiind imposibil de prevazut uneori chiar pe perioade foarte scurte. "

... despre "costurile" si despre posibilitatile de previziune ale "consumatorului" niciun cuvant!

... n-au importanta!!! (pentru banca):))

[ link extern ] /


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune creanta vasral vasral In data de 26.10.2011,BCR a cesionat creanta unei firme de recuperari creante, fara a mi se notifica faptul ca debitul a fost declarat exigibil. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Intrebare pentru un avocat specializat in probleme bancare Adrian Constantin Adrian Constantin Aveti cunostinta de jurisprudenta in \" teoria impreviziunii\" , sentinte obtinute in Romania si in Comunitatea Europeana ? Nota : teoria impreviziunii , ... (vezi toată discuția)
riscul contractual.criza economica. caz de forta majora flory1 flory1 Buna ziua, In situatia in care banca Creditor, are pretentia sa-si recupereze intreaga suma imprumutata, dar pe fondul crizei imobiliare a scazut ... (vezi toată discuția)