eumarian a scris:
Hmm, nu doar ca opinia curtii din Danemarca NU privea un consumator, ci in respectiva speta citata de @gigelin, banca solicitase aplicarea doctrinei asumptiilor (un echivalent danez al fortei majore) si instanta a respins-o.
Thus it was not possible on behalf of the bank to invoke the doctrine of assumptions.
(astfel nu a fost posibil ca banca sa invoce doctrina asumptiilor).
Altfel spus, instanta daneza a considerat ca o parte si-a asumat niste riscuri si cealalta nu si le-a asumat, ceea ce dupa cum precizeaza si art. 1271 (3) c) NCC face imposibila modificarea intelegerii.
...
De altfel nici nu exista impreviziune propriu-zis sub legea daneza, vezi paginile 1-3 din document. Linkul (pe care gigelin nu binevoieste sa-l indice) este acesta: [ link extern ]
in romania, fata de danemarca, este insa posibila modificarea pe parcursul derularii contractelor pe termen lung a intelegerii initiale (se aplica "teoria asumptiilor", echivalent al impreviunii):
"
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs in termenul legal recurenta [BANCA...] solicitand admiterea acestuia si pe cale de consecinta modificarea hotararii atacate.
...Astfel, in pronuntarea sentintei instanta de fond a nesocotit:
Principiul rolului activ (consacrat de dispozitiile art. 129 alin. 5 C.pr.civ.).
Precizeaza ca manifestarea rolului activ implica cercetarea cu atentie si in detaliu precum si coroborarea de catre instanta a tuturor probelor aflate la dosarul cauzei. Or, dupa cum se poate observa din cuprinsul dispozitivului sentintei recurate, instanta:
a. porneste de la o premisa gresita in sensul ca aceasta retine ca dobanda de 5,95% ar fi o dobanda fixa pe toata perioada de derulare a contractului, or niciunde in cuprinsul Conventiei de credit nu se precizeaza ca dobanda este fixa pe toata perioada de derulare a creditului: este o dobanda fixa, dar nu pe toata perioada contractuala:)), care spre deosebire de dobanda variabila, nu se modifica lunar/trimestrial, ci se procedeaza la majorarea ratei dobanzii fixe :))atunci cand nivelul dobanzii stabilit in cuprinsul Conventiei ajunge sa fie inferior limitelor acceptabile: mai mult decat atat, ar fi contrar oricaror principii de functionare a unei institutii bancare de a stabili in cadrul unui contract de imprumut o dobanda fixa pe toata durata de derulare a contractului avand in vedere durata lunga pentru care s-a incheiat conventia de credit (20 de ani);"
... problema in romania e ca astfel de
modificari, ajustari, revizuiri (aplicare a teoriei impreviziunii) ale intelegerilor initiale se fac de catre banci, asa, de capu' lor, cu de la ele putere, fara sa mai intrebe pe nimeni (nu solicita asa ceva niciunei instante):O
... noroc ca mai sunt astfel de judecatori:
"IN NUMELE LEGII
DECIDE:
Respinge recursul declarat de recurenta [BANCA...]"B-)
(Dosar nr. 3439/296/2010- ROMANIA TRIBUNALUL SATU MARE)
[ link extern ] /