gigelin a scris:
eumarian a scris:
Si clientii care au avut incredere pana acum in asemenea afirmatii au pierdut in instanta.
... nu aveti niciun exemplu.
Meh, quod licet Iovi ... V-am dat acum cateva luni exemplul in care respectivul avocat a pierdut clientilor cheltuieli de judecata considerabile dupa a 4a incercare de proces. Se gaseste usor.
solutie in argentina anilor 2000...
Cum nu vi s-a corectat analogia cu drepturile
ofertantului sub Codul comercial american (din prima pagina) pentru ca ia prea mult timp si nu suntem specialisti, nu pot sa explic aici nici de pesoizarea e cu totul altceva decat criza economica din Europa. Din cate stiu, nici n-a existat vreo conversie monetara fortata de acest fel in toata istoria Romaniei.
Pe scurt, in pesoizare valuta depozitelor este schimbata prin lege peste noapte in moneda nationala. In plus, statul argentinian falimentar a renominat contractele populatiei in noua moneda mai "slaba". Din cate inteleg din articolul pe care-l citati, norma argentiniana care a facut aceasta convertire a depozitelor si contractelor a permis instantei sa umble la rata de conversie in contractele cu ipoteca (adica daca depozitele din banci s-au renominat la 60%, a dat o marja in jurul acestei cifre la aprecierea instantei). In tot cazul, eu consider ca poate fi neconstitutionala / contrara CEDO o asemenea renominare. Dar poate vom afla asta din Grecia, care are sanse sa abandoneze euro si va trebui in acest caz sa o faca brusc convertind contractele si depozitele in pierdere.
Oricum, cazul din Argentina inteleg a avut un temei legal, precizat explicit "
The Court based its decision on the interpretation guideline provided by Article 15 which provides that “in case of doubt regarding the application (…) of this law, judges will decide in the most favorable sense for the subsistence and conservation of decent home and the integral protection of the family, in the terms of Article 14 bis of the Argentine Constitution”"
Iata ca am scris "pe scurt" jumatate de pagina si probabil de rasul specialistilor in domeniu.
Pe scurt, dumneavoastra ce doriti de fapt?
- art 1271 NCC nu se va aplica contractelor de creditare existente (cf art. 107 Legea /2011)
- dupa parerea mea contractele de creditare catre populatie din octombrie ale bancilor vor avea o clauza de risc valutar cum scriam mai sus, ceea ce inseamna ca si in viitor sunt putine sanse pentru situatii asemanatoare CHF. Sunt curios de alte pareri.