avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema impreviziunii in noul Cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema impreviziunii in noul Cod civil

Afara de o multime de lucruri criticabile noul cod civil mai contine si lucruri bune. Un exemplu este introducerea teoriei impreviziunii
Art. 1.271. -
(1) Părțile sunt ținute să își execute obligațiile, chiar dacă executarea lor a devenit mai oneroasă, fie datorită creșterii costurilor executării propriei obligații, fie datorită scăderii valorii contraprestației
(2) Cu toate acestea, dacă executarea contractului a devenit excesiv de oneroasă datorită unei schimbări excepționale a împrejurărilor care ar face vădit injustă obligarea debitorului la executarea obligației, instanța poate să dispună:
a) adaptarea contractului, pentru a distribui în mod echitabil între părți pierderile și beneficiile ce rezultă din schimbarea împrejurărilor;
b) încetarea contractului, la momentul și în condițiile pe care le stabilește
(3) Dispozițiile alin. (2) sunt aplicabile numai dacă:
a) schimbarea împrejurărilor a intervenit după încheierea contractului;
b) schimbarea împrejurărilor, precum și întinderea acesteia nu au fost și nici nu puteau fi avute în vedere de către debitor, în mod rezonabil, în momentul încheierii contractului;
c) debitorul nu și-a asumat riscul schimbării împrejurărilor și nici nu putea fi în mod rezonabil considerat că și-ar fi asumat acest risc;
d) debitorul a încercat, într-un termen rezonabil și cu bună-credință, negocierea adaptării rezonabile și echitabile a contractului.

Pe scurt: (voi reveni cu comentarii) exista situatii in care, din cauza schimbarii unor imprejurari, un contract prin care partile se angajeaza la prestatii bine determinate (comutativ) devine de fapt aleator.
O astfel de reglementare, chiar daca va face sa curga destul de multa cerneala (sau tus) e bine ca exista in noul cod.
Cel mai recent răspuns: jeorj , utilizator 10:11, 2 Octombrie 2011
Nici eu nu am auzit de micsorarea ratelor la CHF, desi Ungaria are 50% din credite in aceasta valuta nefericita. Articolul cu ce va fi peste 6 luni citat de @gigelin e de-a dreptul publicitar . Afirmatiile respectivului avocat contravin art.107 din Legea 71/2011 ("Dispozitiile art. 1.271 din Codul civil privitoare la impreviziune se aplica numai contractelor incheiate dupa intrarea in vigoare a Codului civil"). Si clientii care au avut incredere pana acum in asemenea afirmatii au pierdut in instanta.


In tot cazul, as dori sa va supun atentiei urmatoarea problema. Din formularea art. 1271, alin 3, c) NCC rezulta ca debitorul poate cere modificarea / desfiintarea contractului doar daca "nu si-a asumat riscul schimbarii imprejurarilor".

Ratiunea cred ca este aceea de a nu aplica art. 1271 acolo unde avem un contract explicit asupra riscului (contracte de futures samd).

As intreba daca orice contract (adica inclusiv cu consumatorul) poate fi intarit pana acolo, printr-o clauza care sa includa in garantiile reciproce acoperirea riscurilor exceptionale posibile in ce priveste prestatiile. Formularea poate fi discutata, presupun ca se poate face o lista generica in functie de ce contract vorbim (de exemplu "modificarea pretului materiilor prime pe piata mondiala cu pana la 500%", "riscul unei devalorizari de pana la 800%" samd). Credeti ca se vor practica asemenea clauze care sa lipseasca "de dinti" art. 1271?

Ultima modificare: Joi, 25 August 2011
eumarian, utilizator
grandanat a scris:

Exemplele pot fi din orice tara. Ca n-am inventat noi creditarea si teoria impreviziunii.
Dupa cum am spus, cazuri de posibila aplicabilitate a teoriei impreviziunii sunt cu milioanele, in zeci de tari in care contextul legislativ permite acest lucru. Si totusi ? avem vreun exemplu ?


intr-o tara normala (sau care tinde spre normalitate), in relatia banca - populatie (ca aici sunt "milioanele" de cazuri cu posibila aplicabilitate a teoriei impreviziunii, nu?) nici nu e nevoie de interventia judecatorului sa restabileasca echilibrul contractual!

... intervin guvernele!... aplica ele "teoria impreviziunii" la contractele banci- populatie!

"Familiile indatorate au devenit victimele erei anterioare si se regasesc intr-o lume a speculatiilor impotriva vointei lor", a declarat Orban...

...ele, guvernele, negociaza cu imprumutatorii si legifereaza masuri de adaptare a contractelor populatiei la noile imprejurari...

d-asta nu gasiti "exemple" clasice cu procese, judecatori si hotarari pe teoria impreviziunii!


si ce masuri poate lua un guvern cand populatia devine victima a noilor imprejurari economico-financiare?

... fixeaza temporar cursul de schimb al monedei nationale (cu reducerea ratelor) si suspenda executarile silite!!!

... vezi exemplul ungariei...

[ link extern ]


Ultima modificare: Vineri, 26 August 2011
ContSters123067, utilizator

@gigelin
Forumul "Noul Cod civil..." are o descriere destul de clara: "Discutii cu privire la modificarile din legislatia civila, incepand cu 1 octombrie 2011. Va rugam sa porniti aici doar discutii cu privire la institutiile si conceptele care sunt modificate sau introduse prin intermediul Codului Civil aplicabil din 1 octombrie 2011."

Dvs. insistati intr-o directie gresita. Aici nu discutam despre ce poate face guvernul sau ce se intampla "intr-o tara normala (sau care tinde spre normalitate)", ci strict despre schimbarile aduse de noul Cod civil. Nu va sterg mesajul (ramane ca exemplu de mesaj in afara subiectului), dar va rog sa nu continuati postarea de mesaje care nu respecta regulile acestui forum.
:bow:
Ultima modificare: Vineri, 26 August 2011
klewos, utilizator
eumarian a scris:

Articolul cu ce va fi peste 6 luni citat de @gigelin e de-a dreptul publicitar. Afirmatiile respectivului avocat contravin art.107 din Legea 71/2011 ("Dispozitiile art. 1.271 din Codul civil privitoare la impreviziune se aplica numai contractelor incheiate dupa intrarea in vigoare a Codului civil").


... adica s-a facut in asa fel incat art. 1271 din Codul civil privitor la impreviziune sa se nasca mort...inutil pentru o eventuala aplicare la contractele de imprumut ale populatiei...

... treaba nu este noua, pentru ca un articol similar, "bagat" tot pe ultima suta de metri , asa la disperare, gasim aici:

"39. Articolul 95 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 95
Prevederile prezentei ordonante de urgenta nu se aplica contractelor in curs de derulare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta...
"" - Legea 288/2010 pentru aprobarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori

...foarte probabil (de fapt, cu siguranta) "afirmatiile respectivului avocat", cum le(il) numiti, au fost facute inainte de 10 iunie 2011 (data aparitiei legii 71/2011), si preluate in presa mai tarziu...

eumarian a scris:

Si clientii care au avut incredere pana acum in asemenea afirmatii au pierdut in instanta.


... nu aveti niciun exemplu.


Ultima modificare: Sâmbătă, 27 August 2011
ContSters123067, utilizator
gigelin a scris:


poate mai sunt interesati... si poate ne traduce cineva profesional documentul :)

circumstante neasteptate- probleme cu credite bancare si solutii cu aplicarea teoriei impreviziunii in grecia...



"2. FM (Hardship due to extraordinary inflation; hardship resulting from a foreign currency agreement)

(Variation: foreign currency agreement) The loan agreement between A and the B-Bank provides for repayment and interest in a foreign currency. In the last 10 years before the agreement, the relevant exchange rate had been relatively stable within a range of 20 percent. Subsequently, the national currency devaluates by 80 percent as compared to the foreign currency.

A asks for renegotiation and adjustment of the contract.
"
:giggle:

...

UNEXPECTED CIRCUMSTANCES

Prof. An. Valtoudis
Aristotle University of Thessaloniki
Greece

www.unexpected-circumstances.org/GREECE%20VALTOUDIS.doc





"2 FM. (Hardship- inflatie extraordinara; dificultati care rezulta dintr-un acord (contract) in valuta straina


(Varianta: acord (contract) in valuta straina) Acordul de imprumut intre A si B-Bank stipuleaza pentru rambursare principal si dobanda intr-o valuta straina.
in ultimii 10 ani inainte de semnarea acordului, rata de schimb in cauza a fost relativ stabila intr-un interval de 20 de procente. Ulterior, moneda nationala se devalorizeaza cu 80 la suta fata de valuta straina.

A cere renegocierea si ajustarea contractului.



solutie in argentina anilor 2000...


[ link extern ]







Ultima modificare: Sâmbătă, 27 August 2011
ContSters123067, utilizator

Alte discuții în legătură

Cesiune creanta vasral vasral In data de 26.10.2011,BCR a cesionat creanta unei firme de recuperari creante, fara a mi se notifica faptul ca debitul a fost declarat exigibil. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Intrebare pentru un avocat specializat in probleme bancare Adrian Constantin Adrian Constantin Aveti cunostinta de jurisprudenta in \" teoria impreviziunii\" , sentinte obtinute in Romania si in Comunitatea Europeana ? Nota : teoria impreviziunii , ... (vezi toată discuția)
riscul contractual.criza economica. caz de forta majora flory1 flory1 Buna ziua, In situatia in care banca Creditor, are pretentia sa-si recupereze intreaga suma imprumutata, dar pe fondul crizei imobiliare a scazut ... (vezi toată discuția)