avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema impreviziunii in noul Cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema impreviziunii in noul Cod civil

Afara de o multime de lucruri criticabile noul cod civil mai contine si lucruri bune. Un exemplu este introducerea teoriei impreviziunii
Art. 1.271. -
(1) Părțile sunt ținute să își execute obligațiile, chiar dacă executarea lor a devenit mai oneroasă, fie datorită creșterii costurilor executării propriei obligații, fie datorită scăderii valorii contraprestației
(2) Cu toate acestea, dacă executarea contractului a devenit excesiv de oneroasă datorită unei schimbări excepționale a împrejurărilor care ar face vădit injustă obligarea debitorului la executarea obligației, instanța poate să dispună:
a) adaptarea contractului, pentru a distribui în mod echitabil între părți pierderile și beneficiile ce rezultă din schimbarea împrejurărilor;
b) încetarea contractului, la momentul și în condițiile pe care le stabilește
(3) Dispozițiile alin. (2) sunt aplicabile numai dacă:
a) schimbarea împrejurărilor a intervenit după încheierea contractului;
b) schimbarea împrejurărilor, precum și întinderea acesteia nu au fost și nici nu puteau fi avute în vedere de către debitor, în mod rezonabil, în momentul încheierii contractului;
c) debitorul nu și-a asumat riscul schimbării împrejurărilor și nici nu putea fi în mod rezonabil considerat că și-ar fi asumat acest risc;
d) debitorul a încercat, într-un termen rezonabil și cu bună-credință, negocierea adaptării rezonabile și echitabile a contractului.

Pe scurt: (voi reveni cu comentarii) exista situatii in care, din cauza schimbarii unor imprejurari, un contract prin care partile se angajeaza la prestatii bine determinate (comutativ) devine de fapt aleator.
O astfel de reglementare, chiar daca va face sa curga destul de multa cerneala (sau tus) e bine ca exista in noul cod.
Cel mai recent răspuns: jeorj , utilizator 10:11, 2 Octombrie 2011
Eu nu sunt de acord cu afirmatia ca teoria impreviziunii nu poate avea ca obiect contractele de imprumut bancar.
Creditele in CHF sunt clar un exemplu de credite in care s-ar putea aplica aceasta teorie.
Adevarat, nu putem invoca noul cod civil, dar teoria impreviziunii nu e deloc o noutate in dreptul nostru decat ca si reglementare expresa.
scuze... reiau ca nu pot edita mesajul anterior...

poate mai sunt interesati... si poate ne traduce cineva profesional documentul :)

circumstante neasteptate- probleme cu credite bancare si solutii cu aplicarea teoriei impreviziunii in grecia...



"2. FM (Hardship due to extraordinary inflation; hardship resulting from a foreign currency agreement)
(Extraordinary inflation) A receives a loan from the B-Bank. Under the agreement, the interest rate is fixed at 10 percent for five years. In the last 20 years before the agreement, the rate of inflation had been relatively stable within a range of one to six percent. In the third year after the conclusion of the agreement, the economic situation begins to destabilize and inflation rises quickly to 50 percent.

B-Bank asks for renegotiation and adjustment of the contract.

(Variation: foreign currency agreement) The loan agreement between A and the B-Bank provides for repayment and interest in a foreign currency. In the last 10 years before the agreement, the relevant exchange rate had been relatively stable within a range of 20 percent. Subsequently, the national currency devaluates by 80 percent as compared to the foreign currency.

A asks for renegotiation and adjustment of the contract.
"
:giggle:

...

UNEXPECTED CIRCUMSTANCES

Prof. An. Valtoudis
Aristotle University of Thessaloniki
Greece

www.unexpected-circumstances.org/GREECE%20VALTOUDIS.doc


Ultima modificare: Marți, 23 August 2011
ContSters123067, utilizator
Cuvintele cheie din postul tau sunt inflatia de 50% in primul caz si devalorizarea de 80% in al doilea caz.
Cazul francului e unul special, si intradevar se aseamana cu cele 2 exemple de mai sus. Insta trebuie sa facem o distinctie intre si teorie aplicabilitatea concreta, intre fictiune si cazuri reale.

Sunt de acord, cerere de renegociere a contractului poate face oricine nu asta e miezul problemei, importanta e interventia instantei in astfel de cazuri.


Teoria impreviziunii nu s-a inventat azi, codul civil de la noi se regaseste in mare parte in legislatia din majoritatea tarilor, contracte de imprumut in moneda straina exista in aproape orice tara, s-au si incheiat multe milioane de asemenea contracte. Au fost si cazuri de devalorizarea monedei sau aprecierea ei. Si eu zic ca multe. In asemenea context, cu un areal de aplicabilitate de milioane de contracte( cateva sute de mii numai in Romania) spuneti-mi un caz concret similar exemplelor de mai sus.

Caz real in care instanta C a intervenit intre contractul de imprumut dintre A si B si a modificat condiile contractuale datorita de/valorizarii monedei straine in raport cu moneda locala.

Astept cu mare nerabdare.
grandanat a scris:


Caz real in care instanta C a intervenit intre contractul de imprumut dintre A si B si a modificat condiile contractuale datorita de/valorizarii monedei straine in raport cu moneda locala.

Astept cu mare nerabdare.



putina rabdare...

"... in maxim sase luni de zile de la intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, acestea vor fi hotararile cele mai prezente si vor deveni o moda”.

[ link extern ]


Ultima modificare: Joi, 25 August 2011
ContSters123067, utilizator
Exemplele pot fi din orice tara. Ca n-am inventat noi creditarea si teoria impreviziunii.
Dupa cum am spus, cazuri de posibila aplicabilitate a teoriei impreviziunii sunt cu milioanele, in zeci de tari in care contextul legislativ permite acest lucru. Si totusi ? avem vreun exemplu ?

Alte discuții în legătură

Cesiune creanta vasral vasral In data de 26.10.2011,BCR a cesionat creanta unei firme de recuperari creante, fara a mi se notifica faptul ca debitul a fost declarat exigibil. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Intrebare pentru un avocat specializat in probleme bancare Adrian Constantin Adrian Constantin Aveti cunostinta de jurisprudenta in \" teoria impreviziunii\" , sentinte obtinute in Romania si in Comunitatea Europeana ? Nota : teoria impreviziunii , ... (vezi toată discuția)
riscul contractual.criza economica. caz de forta majora flory1 flory1 Buna ziua, In situatia in care banca Creditor, are pretentia sa-si recupereze intreaga suma imprumutata, dar pe fondul crizei imobiliare a scazut ... (vezi toată discuția)