:rofl:
Modul in care cititi art. 1271 (3) lit c), e o enormitate, la fel ca supraindatorarea, pesoizarea, codul comercial american si acum contractul de export intre o banca si exportator
:O.
Faptul ca din RESTUL intelegerii ("si nici...") nu se deduce rezonabil ca semnatarul si-a asumat un risc nu invalideaza clauza EXPLICITA prin care CHIAR si-l asuma.
Textul este foarte clar...
Art. 1.271. -
(3) Dispozițiile alin. (2) sunt aplicabile numai daca:
..
c) debitorul nu si-a asumat riscul schimbrii imprejurarilor și nici nu putea fi in mod rezonabil considerat ca si-ar fi asumat acest risc;
Asadar, chiar daca nu l-a asumat explicit (ceea ce nu e cazul aici), nu il poate invoca nici daca se poate considera rezonabil ca si l-ar fi asumat.
"SI"-ul ala de la mijlocul frazei pe care il scrieti bold si subliniat ca sa se vada bine e o conditie dubla impusa celui care vrea sa invoce art. 1271. Nu este o conditie impusa celui care vrea sa se apere de invocarea art. 1271. Imparatul asta e cam gol si va face de rusine pentru ca orice alta citire sfideaza limba romana.
Nota bene, cum am scris mai sus, consider ca art. 1271 se poate aplica in caz de dezechilibru valutar grav, doar ca o clauza de risc valutar nu ar fi nelegala.
In fine, m-am cam plictisit de stilul asta de discutie, in care repetati de 5 ori argumentele lui Gh Piperea in actiunile pe care le-a pierdut, fara a-mi raspunde la argumentul ca cel care va imprumuta in CHF oricum suporta un risc, anume acela ca CHF ar scadea (cei care au imprumutat rada ucrainiene stau azi foarte bine). Prin urmare, a zice ca doar o parte contractanta poate suporta riscuri este hilar. Menirea impreviziunii este echilibrul prestatiilor contractuale, nu delegarea ad hoc a riscurilor catre cei care ne par noua ca le pot suporta.
Legat de considerarea bancii ca "profesionist al riscului", este adevarat ca banca joaca un rol de echilibru financiar, dar aceasta pentru ca intermediaza banii
intre creditati si deponenti. Prin urmare, eu am depus CHF la banca in 2008 si primesc dobanda de 3%, plus valoarea lor dubla in lei. Este evident ca reversul medaliei sta in faptul ca dvs care v-ati imprumutat in CHF va achitati creditul la dobanda de 4-5%. Prin urmare, banca este un profesionist al riscului in sensul in care j
oaca ambele riscuri dar in directii contrare. Ar fi imposibil sa va reduca dvs rata permitandu-mi mie returnarea depozitului, atat timp cat din depozitul meu (si al altor deponenti, romani sau straini) vin banii pt creditul dvs. Vreti sa va spun prin urmare ca e un non-sens ce scrie Gh Piperea? Am spus-o deja!
:closedtopic: