avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere Gravida - Firma in insolventa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere Gravida - Firma in insolventa

Buna ziua,

Va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns.

Lucrez la o firma din 01.11.2010 in prima luna am fost incadrata pe 2 ore salariu aferent. Din 1 dec 2010 m-au incadrat pe 8 ore cu 973 net (pe studii sup). Acum am aflat ca firma doreste sa declare Insolventa cu data aproximativa de 15 sept.2011

Eu sunt insarcinata in 12 saptamani. In mod normal legea ma protejeaza pana la intrarea in insolventa, de acolo conf. art 60 (aln.2) in cazul reorganizarii judiciare (insolventa) nu sunt protejata astfel incat ma poate concedia. Eu nu o sa am 12 luni decat in 1 nov 2011 pentru a putea beneficia de somaj si din somaj sa intru in concediu de maternitate. Firma este cu sediul social in Constanta si eu sunt angajata la punct de lucru Cluj-Napoca cu data de 01.08.2011 ( atunci mi-au dat decizia, eu defapt am fost mereu la punct de lucru CJ - dar ei din diferite motive au facut angajarile pe CT)
As dorii sa stiu daca ma concediaza dupa declararea procesului de insolventa pot ramane 20 zile lucratoare in preaviz? (am calculat cam atat ar avea luna oct) si daca nu ma dau afara decat pe la inceputul lunii oct ma mai pot salva?

Sau ce alte solutii mai am? Ma mai gandeam la concediu medical dar si asa, am citit ca imi pot emite decizia in cazul insolventei.

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: tofan_anamarya , utilizator 20:20, 4 Martie 2012
Din punct de vedere legal insa, in cazul societatilor care intra in insolventa, nu exista interdictii cu privire la efectuarea de concedieri. Mai mult decat atat, legislatia in materie prevede ca acestea se pot efectua cu celeritate, facand abstractie chiar si de termenele prevazute de Codul Muncii pentru concedierile colective.
In cazul in care insolventa este reala si justificata, angajatii disponibilizati nu pot intreprinde demersuri juridice impotriva angajatorilor, astfel neexistand niciun risc major al angajatorului in momentul in care se decide concedierea angajatiilor.
Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2011
SC DELTA EXPERT CONSULT SRL, Consultant resurse umane
In conditiile in care societatea intra in insolventa, se vor aplica prevederile Legii 85/2006.
Astfel, conform art. 86 alin (5):
(5) Un contract de munca sau de inchiriere, in calitate de locatar, va putea fi denuntat numai cu respectarea termenelor legale de preaviz.
Rezulta ca si contractele individuale de munca incheiate intre angajatorul aflat in insolventa si salariati pot fi denuntate de administratorul judiciar/lichidatorul dar numai cu respectarea termenului de preaviz.
Conform noilor prevederi ale Codului muncii, perioada de preaviz este de 20 de zile, dar salariatii ale caror contracte individuale de munca inceteaza prin denuntare in baza art. 86 din Legea 85/2006 nu li se vor acorda plati compensatorii. .
Legea 85/2006.
art. 86 alin.
(6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre administratorul judiciar/lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Administratorul judiciar/lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.

Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2011
SC DELTA EXPERT CONSULT SRL, Consultant resurse umane
1. In caz de insolventa, termenul de preaviz este cel prevazut de art.86 alin.6 din Legea nr.85/2006- mentionat si de colegul @ factorZ mai sus - , care in acest sens este o norma speciala in raport cu Codul Muncii - dreptul comun.

2. In speta, termenul de preaviz va fi de 15 zile lucratoare.
Va multumesc pentru raspunsurile dvs.

Dupa Codul Muncii sunt 20 zile lucratoare de preaviz iar incetarea CIM se realizeaza dupa cele 20 de zile sau in speta 15 zile lucratoare.
In acest caz daca Concedierea se face la data de 10 oct. incetarea CIM isi produce efectul doar dupa 1 nov. Astfel incat pot beneficia de indeminizatie de somaj. Nu? (din care sa intru in CCM.)

Din experienta dvs. din momentul declararii procesului de insolventa pana cand se recurge la desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului ("se va face de urgenta") de catre administratorul judiciar/lichidator ... daca firma are >25 salariati.

Cat ar putea dura pana la desfacerea efectiva , nu se respecta o anumita ordine de concediere, daca eu am anuntat starea mea de graviditate in scris nu ar trebui sa fiu printre ultimii?

Sefa mea mi-a comunicat ca eventual ma poate "muta" pe alta firma a angajatorului, care dealtfel are putina activitate si nu stiu daca ma va putea platii.

Alte discuții în legătură

Somaj dupa cic si concediu medical annapop111 annapop111 Buna ziua, Sunt in concediu de ingrijire copil pe perioada de 2 ani, concediu care expira in 22 februarie 2014; firma la care sunt angajata este in ... (vezi toată discuția)
Revenire din concediu crestere copil 2 ani mihaela71 mihaela71 la o societate in cursul lunii februerie revine din concediu crestere copil 2 ani una din salariate,insa punctul de lucru unde a lucrat acea persoana este ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc madymic madymic Buna ziua. Sunt in concediul de crestere copil pana la varsta de 2 ani. (pana pe 31 octombrie 2013) si beneficiez de indemnizatie. Voiam sa stiu daca pot ... (vezi toată discuția)