avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere Gravida - Firma in insolventa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere Gravida - Firma in insolventa

Buna ziua,

Va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns.

Lucrez la o firma din 01.11.2010 in prima luna am fost incadrata pe 2 ore salariu aferent. Din 1 dec 2010 m-au incadrat pe 8 ore cu 973 net (pe studii sup). Acum am aflat ca firma doreste sa declare Insolventa cu data aproximativa de 15 sept.2011

Eu sunt insarcinata in 12 saptamani. In mod normal legea ma protejeaza pana la intrarea in insolventa, de acolo conf. art 60 (aln.2) in cazul reorganizarii judiciare (insolventa) nu sunt protejata astfel incat ma poate concedia. Eu nu o sa am 12 luni decat in 1 nov 2011 pentru a putea beneficia de somaj si din somaj sa intru in concediu de maternitate. Firma este cu sediul social in Constanta si eu sunt angajata la punct de lucru Cluj-Napoca cu data de 01.08.2011 ( atunci mi-au dat decizia, eu defapt am fost mereu la punct de lucru CJ - dar ei din diferite motive au facut angajarile pe CT)
As dorii sa stiu daca ma concediaza dupa declararea procesului de insolventa pot ramane 20 zile lucratoare in preaviz? (am calculat cam atat ar avea luna oct) si daca nu ma dau afara decat pe la inceputul lunii oct ma mai pot salva?

Sau ce alte solutii mai am? Ma mai gandeam la concediu medical dar si asa, am citit ca imi pot emite decizia in cazul insolventei.

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: tofan_anamarya , utilizator 20:20, 4 Martie 2012
Potrivit Legii nr.76/2002, constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, ... in cazul in care nu s-a platit aceasta contributie , legiuitorul nu face nicio referire la faptul ca perioada in care nu s-a achitat contributia nu constituie stagiu de cotizare .
Insa, in adeverinta pentru somaj angajatorul va trebui sa treaca ordinul de plata prin care a achitat acele contributii.
freeelis a scris:

Potrivit Legii nr.76/2002, constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, ... in cazul in care nu s-a platit aceasta contributie , legiuitorul nu face nicio referire la faptul ca perioada in care nu s-a achitat contributia nu constituie stagiu de cotizare .
Insa, in adeverinta pentru somaj angajatorul va trebui sa treaca ordinul de plata prin care a achitat acele contributii.

Va multumesc inca odata !
Buna ziua,

Am ajuns in aceasta situatie acum, mi-a oferit preaviz in 05.12.2011 pana in 03.01.2012, ideea este ca am fost la ITM Cluj si am aflat ca nu a platit contributile (si a platit partial in sept - oct ) pentru noiembrie si mi-a confirmat chiar patronul ca nu mai are de unde sa plateasca si pe perioada de decembrie si preaviz.

Stiu ca in Legea 75/2002 se specifica cele mentionate de dvs, dar de la ITM mi-au spus ca e foarte posibil sa nu pot sa iau somaj daca nu a platit deoarece nu va putea completa adeverinta (anexa 14) cu datele solicitate si mai mult decat atat daca nu a virat salarile nu va putea trece acolo suma nici macar din pix. Iar eu nu voi avea in acest caz 12 salarii incasate. (desi contractul meu incepe din 04.11.2010)

- mai mult ca trebuie sa depun dosarul in maxim 10 zile calendaristice de la data de 03 ianuarie ca nu am intrerupere pentru indemnizatie de crestere a copilului, eu in Cluj firma la CT si contabilitatea externalizata sincer mi-am pierdut orice speranta.

De ce ma dezavantajeaza in acest mod legea, nu ar trebui sa apere oamenii care nu au nici o vina ca anagajatorii nu au stiut sa isi managerieze compania? e absurd sa nu fie nici o portita, mai ales ca voi pierde in acest mod si indemnizatia de crestere a copilului !

Iarasi firma nu a intrat in insolventa ci doar a inchis toate punctele de lucru, pentru ca el a recurs la o practica comuna de a isi muta toate activele mobile pe o alta firma pentru ca in caz de executare sa nu mai aibe nimic.

Va rog sa ma iertati ca am revenit cu aceasta problema dar sunt disperata si nimeni nu ma ajuta :sorry:

Daca nu ma puteti ajuta imi puteti recomanda un consilier pe Dreptul Muncii in Cluj-Napoca va rog mult !
am vazut ca se mai discuta acelasi subiect in 2008 si 2009,

www.avocatnet.ro/content/for...

oare se poate platii doar pentru anumiti salariati contributile? Sau macar asa cum se specifica in discutia de mai sus doar pentru somaj cea de 1 %? Asa poate ca as reusii sa il conving sa le achite.

Dvs ce ziceti?
Da, se poate plati numai pentru anumiti salariati contributiile ... nu exista niciun impedimnet in acest sens ...

Referitor la consultanti vedeti aici lista:
www.avocatnet.ro/content/con...

sau

www.avocatnet.ro/content/con...

Alte discuții în legătură

Somaj dupa cic si concediu medical annapop111 annapop111 Buna ziua, Sunt in concediu de ingrijire copil pe perioada de 2 ani, concediu care expira in 22 februarie 2014; firma la care sunt angajata este in ... (vezi toată discuția)
Revenire din concediu crestere copil 2 ani mihaela71 mihaela71 la o societate in cursul lunii februerie revine din concediu crestere copil 2 ani una din salariate,insa punctul de lucru unde a lucrat acea persoana este ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc madymic madymic Buna ziua. Sunt in concediul de crestere copil pana la varsta de 2 ani. (pana pe 31 octombrie 2013) si beneficiez de indemnizatie. Voiam sa stiu daca pot ... (vezi toată discuția)