avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?

Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 10 Octombrie 2011
1. Buna ziua, perioada concediului de crestere si ingrijire copil este asimilata stagiului de cotizare.
2. OUG 148/2005 prevede :
Art. 18 (7) Perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în muncă şi în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu aceasta.
dellya a scris:

Anul trecut pe cand eram in anul 2 la facultate am nascut o fetita; pt ca nu eram licentiata nu am primit acea indemnizatie de crestere a copilului.Nu am lucrat niciodata si am fost nevoita sa renunt la facultate.
Anul acesta m-am reinscris,sunt studenta in anul II si in prezent fiica mea are 1 an.
Intrebarea mea este daca,dupa noua lege a mamelor pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului pana cand aceasta implineste 2 ani,in conditiile in care sunt stundenta si nu am lucrat niciodata.
Va multumesc si as vrea date concrete (nr lege etc)

Imi permit sa raspund eu desi nu sunt consilier, insa postand situatia sotiei mele care este studenta in anul 3 la doctorat m-a interesat cazul studentilor "protejati" de administratie. Nu-mi cere date foarte exacte insa, in momentul de fata aplici modificarile actuale ale legii 240/ 2009 in conditiile celor 12 luni inainte de nasterea copilului. Astfel tu trebuie sa scrii pe site ce perioade ai avut in cele 12 luni inainte de ziua nasterii copilului tau. Beneficiezi de CIC pana la implinirea a doi ani (de diferenta, am inteles ca are 1 an copilashul) doar in conditiile in care ai studiat neintrerupt (ai mentionat ca nu ai lucrat) ori ai acoperit restul de luni cu alte perioade asimilate. Atentie mare...vacantele nu se pun la calcul. Cursurile trebuie sa fie la zi. Si normele de aplicare publicate mai repede...dar traim in Romania!
Iti multumesc de raspuns.
Pai inainte de a se naste fetita mea am fost studenta la zi.
Am ramas insarcinata in anul 2 de facultate,in decembrie.
Deci cu 12 luni inainte facusem un an jum de facultate (fix 12 luni de facultate,fara vacanta cum ai spus)
M-as incadra in felul asta?
Acum m-am reinmatriculat si reiau anul 2.
Va multumesc si astept cu nerabdare lamuriri
Dellya, fiindca nu are rost sa astepti Norme de la niste oameni politici preocupati de alegeri, eu te incurajez sa faci un dosarel pentru Agentia judeteana de prestatii sociale, in mare e vorba de o cerere tip si o adeverinta de la facultate si sa soliciti indemnizatie pt crestere copil pentru perioada ramasa. Am citit si rascitit acea litera m drept completare a legii 240. Importanta este si data depunerii asa ca nu pierde timpul. Sfaturile si vorbele sunt de prisos uneori daca nu punem in aplicare. Iti urez succes. Invocarea reinmatricularii nu cred ca are nicio relevanta de vreme ce importanta este perioada de 12 luni inainte de nasterea copilului. Cererea este valabila oricand in intervalul de 42 zile de la nastere pana cand vei pune tortuletul aniversar de 2 ani in fata puiutului tau.
Eu sunt din Iasi de aceea iti dau un link spre agentia judeteana Iasi pt acte cerute [ link extern ] .
Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2009
BDANAE, utilizator
Buna! Daca in timpul sarcinii am schimbat 3 locuri de munca si intre ele este o mica diferenta de maxim 8 zile (intre ultimele doua am prins chiar week-end-ul. am incheiat contractul cu o firma vineri 28. 08.09 si m-am angajat la cealalta firma luni 31.08.09) ma poate afecta la indemnizatia pt crestrea copilului? si daca da, exista vreo posibilitate de a "recupera" acele 8 zile?

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere si ingrijire copil piron florentina piron florentina sunt asociatul unic si reprezentantul legal al unui s.r.l., indeplinind in acelasi timp si functia de administrator in cadrul firmei cu contract individual de ... (vezi toată discuția)