avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?

Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 10 Octombrie 2011
Nici o sanctiune nu se inscrie in carnetul de munca cu exceptia desfacerii disciplinare a contractului de munca.
Nu aveti nici un motiv sa demisionati. In cazul in care vi se solicita sa faceti un control medical intr-un loc agreat de angajtor trebuie sa il faceti. Cu mare greutate un medic contesta diagnosticul altui medic. Neprezentarea la cercetarea diciplinara motivata prin certificat madical cat si absentarea de la locul de munca nu poate fi neglijata. Un certificat medical se depune la angajator pana la data de 5 a lunii urmatorea . Pot exista prevederi cu privire la anuntul societatii in acest caz intr-o anumita perioada, dar acestea trebuie sa fie prevazute in RI.
Salariatul pote i el contesta in instanta expertiza medicala efectuata de unitatea medicala la care a fost trimis salariatul.
In cazul in care data la care se desfasoara cercetarea disciplinara are citatie la o instanta acesta pote motiva neprezentarea la cercetare cu o copie a citatie respective. In caes caz angajatorul va face o noua convocare, nu poate aplica sanctiunea daca absentarea este motivata.
Chiar si in cazul demisie se poate solicita CIC.
Va multumesc pentru toate informatiile !

Mai am o intrebare: la o cerere pentru intrare in cic in cat timp este obligat angajatorul sa dea un raspuns?
Sau este obligatia angajatului sa depuna cererea cu un anumit timp inainte de data de la care doreste sa intre in cic() ?

Legat de examenul medical, daca nu este vorba despre examinarea periodica, la un medic de medicina muncii, nu cred totusi ca un angajator poate obliga la un consult medical... nu ?! Gresesc?
Buna dimineata!
Ma intereseaza daca puteti sa ma lamuriti cu privire la urmatorul aspect: din ce se calculeaza exact 85% .Eu am asa:
1.venit de la serv unde am cartea de munca ( venitul este compus din : venitul salarial + venit din sporuri+ ore suplimentare si uneori si prime - prevazute in contractul colectiv de munca)
2.venit din PFA (pt care platesc 16% impozit ) - profesie liberala
3.inca 2 contracte de munca inregistrate la ITM cu 2 ore de munca pt care se platesc toate cotizatiile

Daca se ia in considerare si venitul din PFA atunci cum se calculeaza? Daca nasc in 2009 se ia in considerare venitul realizat in 2008?

Multumesc mult
Toate sunt venituri supuse impozitarii, astfel ca toate se iau in calcul la stabilirea celor 85%.
Paul_M a scris:

Va multumesc pentru toate informatiile !

Mai am o intrebare: la o cerere pentru intrare in cic in cat timp este obligat angajatorul sa dea un raspuns?
Sau este obligatia angajatului sa depuna cererea cu un anumit timp inainte de data de la care doreste sa intre in cic() ?

Legat de examenul medical, daca nu este vorba despre examinarea periodica, la un medic de medicina muncii, nu cred totusi ca un angajator poate obliga la un consult medical... nu ?! Gresesc?

Angajatorul trebuie sa va asigure documentatia necesara pentru intrarea in cic, nu este un termen legal prevazut de lege. In cic se intra dupa efectuarea celor 46 zile concediu sarcina si lauzie. Angajatorul nu va poate obliga la consult medical este chiar interzis.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere si ingrijire copil piron florentina piron florentina sunt asociatul unic si reprezentantul legal al unui s.r.l., indeplinind in acelasi timp si functia de administrator in cadrul firmei cu contract individual de ... (vezi toată discuția)