avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?

Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 10 Octombrie 2011
mihaela Surugiu a scris:

Buna ziua,
Revin cu o intrebare in speranta ca cineva ma poate ajuta si pe mine cu un raspuns.
Ce impozite si cotizatii trebuie platite la Stat (in afara impozitului de 16% pe venit) pe veniturile obtinute din activitati independente astfel incat ca acestea sa poata fi luate in calcul la indemnizatia pentru cresterea copilului?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.


(1) Veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezintii, dupa caz:
a) pentru veniturile din salarii:
- la locul unde se afla functia de baza : suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul a impozitului determinata ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si deducerea personala acordatii pentru luna respectiva; contributiile la fondurile de pensii facultative; cotizatia sindicala platita in luna respectiva.
- pentru veniturile oblinute in celelalte cazuri: suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.
b) suma incasata de persoana indreptalita, calculata potrivit legii de catre platitorul acesteia, pentru perioadele asimilate prevazute la art.4 alin.(7) din normele metodologice;
c) suma incasata de persoana indreptalita care realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile;
d) suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati independente determinat in conditiile legii;
e) suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitata agricole determinat in conditiile legii.
(2) Pentru persoanele care realizeaza venituri profesionale din salarii, venitul brut reprezinai salariul de baza, indemnizatii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii.
(3) in cazul in care o persoana realizeaza concomitent venituri profesionale din mai multe surse, se vor lua in calcul toate veniturile lunare incasate de aceasta, stabilite potrivit alin.( 1).
Buna ziua!
La pagina 37, monicica 76 pune o intrebare referitoare la calculul indemnizatiei de CIC dar nu raspunde nimeni.
Si eu am aceeasi problema fiind si in postura de a face calculul si in cea de mamica in CIC.
Va rugam mult de tot , stie cineva sa ne spuna daca dupa scadearea impozitului din venitul impozabil se adauga deducerea personala sau nu.
Multumesc.
ginag a scris:

Buna ziua!
La pagina 37, monicica 76 pune o intrebare referitoare la calculul indemnizatiei de CIC dar nu raspunde nimeni.
Si eu am aceeasi problema fiind si in postura de a face calculul si in cea de mamica in CIC.
Va rugam mult de tot , stie cineva sa ne spuna daca dupa scadearea impozitului din venitul impozabil se adauga deducerea personala sau nu.
Multumesc.

Nu stiu exact de ce nu s-a incercat un raspuns pentru monicica 76 dar eu nu inteleg ce rationament foloseste si mai ales de ce il foloseste.
Venitul NET este mai pe romaneste salariul pe care il ia salariatul pentru 1 luna de munca.
Modalitatea de calcul a salariului este complexa. Simplist discutand poate sa aiba urmatoarea structura:
1 ) SALRIUL DE BAZA -minus
CONTRUBTII la cnpas, somaj, sanatate - minus
DEDUCERE PERSONALA ( care este diferita in functie de valoarea salariului de incadrare) - egal
BAZA DE CALCUL IMPOZIT SALARIU
IMPOZITUL PE SALARIU= BAZA DE CALCUL inmultit cu 16%
2) SALARIUL NET = SALARIU BRUT - CONTRIBUTII - IMPOZIT PE SALARIU

Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2009
adelaida_07, utilizator

Angajatorul poate refuza sa aprobe cererea de intrare in concediu ingrijire copil ?
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat pentru ce as putea face...
Momentan lucrez la o Reprezentanta a unei companii private in Romania de la care ma astept dintr-un moment in altul sa isi inchida biroul... ceea ce inseamna ca imi pierd locul de munca. Sunt insarcinata in 2 luni si jumatate si imi va fi foarte greu sa ma angajez in aceasta situatie in alta parte. Lucrez aici de 1,6 ani.
Ce sa fac sa beneficiez de CIC si indemnizatie aferenta? Sa intru in somaj este o solutie pentru ca se considera si vechime in munca si stagiu de cotizare. Concediile medicale si prenatale se iau in consideratie ca vechime si cotizare? Adica daca intru in CO, respectiv CM la 4 luni imediat dupa ce ne anunta angajatorul de disponibilizari si apoi in somaj este in regula? Sau este indicat direct in somaj? Se iau in considerare concediile la calculul indemnizatiei?
Inteleg ca este indicat sa nu am intrerupere la vechime si cotizare. De fapt nu imi este clar cata intrerupere as putea avea ca sa nu ma impiedice sa beneficiez de CIC si de indemnizatie.
Sunt foarte ingrijorata...
Multumesc anticipat pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere si ingrijire copil piron florentina piron florentina sunt asociatul unic si reprezentantul legal al unui s.r.l., indeplinind in acelasi timp si functia de administrator in cadrul firmei cu contract individual de ... (vezi toată discuția)