avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?

Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 10 Octombrie 2011
Conform instructiunilor aprobate prin Ordinul nr. 68/2009, in sensul prevederilor din normele metodologice de aplicare a OUG nr. 148/2005, veniturile care se iau in considerare la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, dupa caz:
a) pentru veniturile din salarii:
- la locul unde se afla functia de baza : suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul a impozitului determinata ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si deducerea personala acordata pentru luna respectiva; contributiile la fondurile de pensii facultative; cotizatia sindicala platita in luna respectiva.
- pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri: suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.

Paul_M
Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, de catre persoanele juridice sau fizice, denumite angajatori, la care isi desfasoara activitatea persoanele respective.
Nu cred ca exista vreun angajator care sa refuze aprobarea unei astfel de cereri.
elis a scris:

Paul_M
Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, de catre persoanele juridice sau fizice, denumite angajatori, la care isi desfasoara activitatea persoanele respective.
Nu cred ca exista vreun angajator care sa refuze aprobarea unei astfel de cereri.


Situatia este putin mai complicata.
Mai exact, a intervenit o problema intre angajat si firma: in ultimele 2 saptamani angajatul s-a aflat in concediu medical, pe care insa l-a comunicat abia dupa cateva zile. Conducerea firmei la sugestia sefului direct a trimis in urma cu cateva zile o convocare pentru cercetare disciplinara (pentru lipsa de la locul de munca pe perioada de CM, intarziere in finalizarea unor lucrari, depasirea unor termene de predare...).
Data intalnirii fiind in perioada de concediu medical, angajatul nu s-a prezentat, dar a trimis hartiile justificative si o declaratie in care aducea argumente impotriva acestor acuzatii. Din ziua imediat urmatoare incheierii concediului medical a depus cerere pentru intrare in CIC. Singurul raspuns primit din partea companiei a fost o noua convocare pentru cercetare disciplinara intr-o zi cand, daca s-ar aproba cererea pentru CIC, angajatul ar fi deja in concediu.
De aceea revin cu intrebarea: este posibil sa nu se aprobe cererea si chiar sa se incerce o sanctiune disciplinara in urma convocarii la care este din nou solicitat? Este legal? Ce ar trebui sa faca angajatul ?
Mai mult, compania a solicitat un examen medical pentru angajat (data la care este solicitat este ultima zi de concediu medical). Are dreptul sa faca acest lucru?
Am avea nevoie de raspunsuri /sfaturi cat mai rapid.
Multumesc!
Din anumite motive a trebuit sa solicit concediu fara plata pt 2 luni.Pot sa cotizez la CAS,fd sanatate,individual ,savirez personal aceste sume?Va intreb aceasta deoarece sunt insarcinata intr-o luna si mi-e teama ca nu beneficiez de acel ajutor pt cresterea copilului daca nu am 12 luni cotizate fara intrerupere.
Mentionez ca anterior concediului fara plata am lucrat fara intrerupere 1,5 ani.
va multumesc frumos pt raspuns
Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CIC trebuie sa aveti in ultimul an anterior datei nasterii copilului, realizate timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
Chiar daca cotizati la CAS, sanatate, somaj nu va ajuta cu nimic. Pe perioada celor 12 luni trebuie sa faceti dovada cati realizat venituri profesionale. In caz contrar, nu puteti beneficia de aceasta indemnizatie.

@Paul_M
1. Angajatorul poate contesta certificatul medical. El poate solicita controlul modului de eliberare a certificatului de concediu medical. Controlul se realizeaza ca urmare a sesizarii CNAS sau a caselor teritoriale de sanatate.
2. Cercetarea disciplinara prealabila se efectueaza dupa o procedura prevazuta de Codul Muncii coroborat cu CCMN.Condiţia necesară şi suficientă pentru declanşarea răspunderii disciplinare este abaterea disciplinară. Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.
3. Este posibil ca angajatorul sa incerce o desfacere disciplinara a c.i.m., insa salariatul are la dispozitie contestarea deciziei de desfacere a c.i.m. in termen de 30 de zile de la data comunicarii.
Nu imi este prea clar.
Imi spuneti va rog, in concluzie, toata aceasta situatie poate impiedica intrarea in cic?
Mentionez ca intr-o discutie telefonica cu seful direct (care a generat toata situatia), acesta a prezentat situatia angajatului ca avand 2 optiuni: sanctiune scrisa in cartea de munca sau demisia. In cazul in care se solicita demisia, aceasta afecteaza intrarea in cic?
Este obligat angajatul sa se prezinte la un examen medical (intr-un cabinet de medicina muncii) stabilit de companie?
Daca la data si ora celei de-a 2 a convocari (precizez ca angajatorul si convocarea sunt in alt oras decat cel de domiciliu), angajatul este citat la Tribunal intr-o problema personala (fara legatura cu acest conflict cu angajatorul) cum ar trebui sa procedeze?
Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2009
Paul_M, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere si ingrijire copil piron florentina piron florentina sunt asociatul unic si reprezentantul legal al unui s.r.l., indeplinind in acelasi timp si functia de administrator in cadrul firmei cu contract individual de ... (vezi toată discuția)