Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Nu se pune problema de a obtine retroactiv vreun concediu ! Evident ca sotul meu a facut cererea inainte de data de 14.02. de la care solicita intrarea in concediu. Insa nu a primit raspuns de la angajator! Iar saptamana aceasta evident ca lucreaza! Daca eu m-as fi reintors la clinica, ce as fi facut cu copilul?!
Nu avem cu cine lasa copilul. Daca angajatorul nu spune clar de cand ii aproba cererea, eu de unde sa stiu cand sa imi reiau activitatea?! Problema nu este la mine, eu intr-o zi am rezolvat cu toate hartiile si aprobarile necesare, problema este la angajatorul sotului care amana luarea unei decizii, mai intai ca nu are cartea de munca predata lor (asta s-a rezolvat), apoi ca trebuie sa rezolve cu n probleme administrative, pe urma ca ar trebui sa fac eu dovada ca nu ne vom suprapune cu indemnizatia...
Mi se pare absurd! Din moment ce in dosarul pentru primarie eu oricum voi atasa o declaratie pe propria raspundere ca nu mai beneficiez de aceasta indemnizatie, nu inteleg de ce insista angajatorul cu cererea mea?
Repet: nu imi pot permite nici o zi pauza intrucat nu am cu cine lasa copilul.
Deci revin cu intrebarea: este legal (are dreptul) ca angajatorul sa conditioneze decizia lor de acordare a CIC sotului cu cererea mea catre Primarie de renuntare la indemnizatie ?
Chiar si de la Primarie ni s-a spus ca ar trebui sa astept decizia angajatorului sotului, pentru a sti din ce data sa imi depun eu cererea!
Legea prevede faptul ca de acest drept beneficiaza unul dintre parinti, nu ambii parinti. Cum orice cerere se aproba, angajatorul poate cere dovada ca salariatul indeplineste conditiile de acordare a concediului si anume ca celalat parinte nu beneficiaza de CIC.
Nu pentru orice situatie exista o precizare expresa in lege, aceasta se aplica si interpretand celelalte articole ale ei.
Asa cum am precizat anterior puteti face cererea de reluare a activitatii pentru o data viitoare si solicita o copie a acestei cereri cu viza conducerii, eventual stampilata, pe care sotul sa o ataseze la cerere.Apoi solicita copie de pe cererea de CIC cu viza de aprobare. Toate aceste acte se pot solicita chiar cu mai multe zile anterior datei la care inceteaza CIC .
Teoretic o cerere se aproba chiar si cea de CIC, deci teoretic se poate si refuza. CIC este un drept al salariatului dar tot in baza unei cereri aprobate. Nu au fost cazuri de refuz a cererii, eu nu cunosc.
Va rog sa-mi spuneti cum se va calcula concediu de maternitate de 126 zile in conditiile urmatoare:
- acest concediu se plateste de catre firma angajatoare si se calculeaza aplicand procentul de 85% asupra venitului net lunar
- firma la care lucrez intentioneaza ca incepand cu 27 februarie in fiecare vineri sa opreasca lucrul si angajatii sa nu fie platiti pt ziua respectiva, iar ultima saptamana din martie sa nu se lucreze (in aceleasi conditii de neplata a angajatiilor) pt a se putea implementa un program informatic;
- angajatii au posibilitatea sa ceara ziua de vineri ca si concediu de odihna, dar eu nu mai am dreptul la nicio zi de odihna pana la sfarsitul lui martie cand voi intra in concediu de maternitate; toate cele 5 zile care mi se cuveneau din totalul de 21 au fost epuizate;
- intentionez sa intru in concediu de maternitate incepand cu 23 martie, urmand ca dupa epuizarea celor 126 de zile sa cer suspendarea CIM si sa intru in concediu crestere copil. Legal pot intra in concediu de maternitate incepand cu 1 martie.
Intrebarea este urmatoarea: in cazul acesta cand zilele de vineri nu vor mai fi platite cum imi va calcula firma cei 85%: aplicand acest procent la salariul meu net intreg calculat pt o luna normala de lucru sau va fi aplicat unui venit din care se vor scadea zilele nelucrate de vineri?
Imi pun aceasta intrebare pt ca firma recurge in mod frecvent la artificii de calcul in favoarea lor, artificii nelegale. Vreau sa fiu pregatita pt a sti care este formula de calcul in acest caz si daca pot face abuz de zilele de vineri nelucrate.
Concediul de maternitate se calculeaza ca orice concediu medical si anume :
se face MEDIA ZILNICA din BAZA DE CALCUL care este alcatuia din VENITUL BRUT pe ultimele 6 luni anterioare concediului de maternitate. Media zilnica se inmulteste cu nr. de zile lucratoare de concediu de materniatate din luna pentru care se solicita si la care se aplica procentul de 85 %.
Ma intereseaza cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului in cazul nasterilor inainte de termen, din ordin nu am inteles mai nimic.Mai exact daca am nascut in iunie 2008 si trebuia sa nasc in august 2008 , care luni se iau in calcul la calculul indemnizatiei.
Multumesc!