Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Am o nelamurire. Am un birou de Expert contabil , pe care am un angajat. Tocmai am nascut, si nu stiu cum sa procedez ca sa beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului? Trebuie sa inchid biroul si deci sa concediez angajatul, sau pot sa fac contract cu un alt expert contabil care sa , si activitatea sa mearga in continuare?Puteti sa-mi sugerati o varianta?
Daca aveti contract individual de munca (CIM) acesta se suspenda pe perioada CCC. Deci nu veti mai avea activitate remunerata.
In aceasta perioada activitatea va fi desfasurata de celalalt salariat (sub indrumarea dvs.), deci nu trebuie sa-l concediati.
Buna,
Revin si eu cu intrebarile, scuza ca va tot bat la cap.
Situtatia pe scurt: in perioada 1 septembrie 2008 - 31 august 2009 am profesat in invatamant. Data estimata pt a naste 9 noiembrie 2009. Contractul imi expira deci la 31 august. Acum urma sa ma inscriu la examenul de titularizare, dar datorita faptului ca am urmat facultate de 3 ani - am fost primul an care a prins aceasta organziare - si in acesti 3 ani cursurile de pedagogie nu au fost incluse, nu pot. Eu ma bazam pe faptul ca acest curs se poate urma in termen de 3 ani de cand incep sa predau. Dar surpriza: este valabil doar pt cei care au urmat invatamant de lunga distanta... Eu fiind primul an cand s-a schimbat, am ramas pe dinafara.
Am inteles din raspunsurile dvs ca cea mai la indemana optiune pt mine in aceasta situatie ar fi sa intru in somaj incepand cu 1 septembrie, dar acum sunt speriata, ca poate nu mi se acorda.
O colega mi-a zis ca daca intru in concediu prenatal inainte de a-mi expira contractul la 31 august, atunci perioada pana cand nasc ar fi vazuta ca perioada in care am obtinut venituri, si n-ar mai fi nevoie de somaj pt a primi indemnizatia pt cresterea si ingrijirea copilului. Se poate face asa ceva?
Si daca intru in somaj, nu o sa-mi faca greutati persoanele responsabile la primarie in aprobarea dosarului?
Off, sunt disperata....
Scuze pt lungimea mesajului, va multumesc anticipat - din nou - pt lamuriri.
La data de 31 august 2009 , c.i.m. al dvs va inceta de drept in baza art.56 lit.j C.mun. Persoanele carora le-a incetat in baza acestui articol c.i.m. beneficiaza de somaj numai daca indeplinesc conditiile prevazute de lege, si anume:
- incetarea c.i.m. pentru motive neimputabile lor . Dvs indepliniti aceasta conditie.
- sa aiba un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii. Din ceea ce ati postat reiese ca indepliniti si aceasta conditia, avand in vedere ca ati avut c.i.m. pe durata determinata pe 1 an de zile.
Perioada cat beneficiati de somaj se ia in considerare la calculul indemnizatiei pentru cresterea si ingrijirea copilului.
Sunt insarcinata in 8 luni urmand sa nasc la sfarsitul lunii iulie. As vrea sa stiu daca pot beneficia de concediul de crestere al copilului avand in vedere ca in noiembrie, decembrie si aprilie am avut concediu fara plata. Banuiesc ca indemnizatia nu o voi mai putea primi pentru ca nu am indeplinit conditia celor 12 luni de cotizare, dar ma intereseaza daca am dreptul la concediul de 2 ani de crestere al copilului fara plata indemnizatiei. Mentionez ca sunt angajata cu contract de munca din mai 2007 la actualul angajator.