avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... De ce sa platesc caldura daca am centrala si tevile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

De ce sa platesc caldura daca am centrala si tevile sunt izolate?

M-am mutat in primavara intr-un apartament si am vazut ca fostul proprietar platea 30-35 Ron pt. caldura. Tevile sunt izolate sau mai bine zis taiate ca nu se vede nici urma de teava in apartamentul meu decat cele de la centrala. Stiu ca era o lege care permitea sa nu mai platesti caldura dak tevile sunt izolate sau taiate. Mai exista aceasta lege? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:16, 20 Octombrie 2009
V-am propus un caz complicat...legea nu prevede, dar dupa criterii ca: logica, moralitatea, echitatea ce s-ar putea spune? Oricum se prevede ca trebuie sa se ceara acordul celorlalti. Rezonabil, pt. ca atunci se pot stabili niste amanunte si modul lor de rezolvara.
Gelozia, pentru ce? Mie mi-e frica de gaze in casa, iar investitia celor care au centrale de apartament nu se va amortiza niciodata, datorita pretului gazelor in ascensiune mereu, ca sa nu mai vorbim de durata de viata. Nu am chiar motive...
Sunt posesoare de centrala termica, stau la etajul 3/4, deci incalzesc si peretii invecinati (et.4, 3, si 2), pe socoteala mea, iar vecinii in cauza sunt debransati partial de la reteaua centrala de termoficare, cu 2 camere, sau poate 3 camere, la plata ramanand doar valori modice la caldura de numai 43 lei, pentru vecinul de la etajul 3, 43 lei pentru vecina de la etajul 4, si 63 lei vecina de la etajul 2.
Mie, pe langa cheltuielile lunare cu consumul de gaze pe care l-am platit neintarziat la Distrigaz, mai am 24 lei de platit si caldura pentru tevile care imi traverseaza apartamentul, si poate si pentru domeniul comun de la subsol, care parca numai celor cu centrale termice este adresat.Mentionez ca tevile sunt de polipropilena si sunt izolate, pentru ca atunci cand am montat centrala, de la Regia Apaterm, mi s-a impus ca sa le izolez pentru a nu mai plati cota parte la caldura.
Actul de debransare a fost semnat de TOTI LOCATARII DIN SCARA SI DE LA SCARA VECINA (blocul avand numai 2 scari), inclusiv de totate regiile autonome responsabile, care si-au dat acceptul.
NU VAD LOGIC, SI NICI DE BUN SIMT SA MAI PLATESC CALDURA PE CARE NU O CONSUM.
Vecinii mentionati mai au si repartitoare de caldura, montate pe caloriferele care mai functioneaza, deci au un contract cu o firma din Botosani, care le-a montat acele aparate, ELSACO, si care cred ca le citeste aparatele lunar, inclusiv cel de la conducta principala.
Insumarea consumurilor repartitoarelor ramase, dau o valoare mai mica decat cea citita la conducta pricipala, diferenta revenind tuturor locatarilor. EU INSA NU SUNT BRANSATA LA RETEAUA DE TERMOFICARE!!!!!!
DECI: ESTE UN ABUZ CEREREA UNOR BANI PENTRU PRESTAREA SERVICIULUI DE CARE NU BENEFICIEZ!!!!!
SAU NU SUNTEM UN STAT DEMOCRAT? TRAIM CUMVA IN JUNGLA? SAU E MAI COMOD PENTRU TOTI SA STEA CU MANA IN BUZUNARUL VECINULUI CARE ARE CENTRALA TERMICA?
Va rog sa raspundeti, si poate imi dati si cadrul legal prin care aceste abuzuri sunt justificate.
Multumesc
carmen,..daca ai avea toti peretii la exterior,la cine te ai mai plange? datorita pierderilor de la subsol...pe casa scarii este mai cald ca in exterior....iar vecinii pe care ii incalzesti..iti tine dos frigului de afara..asa ca..... iar legal...230 cheltuielile din condomeniu sunt platite de toti
Am si eu o nelamurire insa citind tot ce s'a scris pana acum nu am inteles cum sta treaba.La noi in bloc s'au montat repartitoare la toata lumea mai putin la cei debransati.Nimeni nu are centrala termica din cate stiu eu.I deea e ca spatiile comune (15% din valoarea facturii) le platim doar noi cei ce suntem bransati.La noi pe scara sunt trei tevi subtiri,nu avem calorifere pe scara.In plus, ca un exemplu,vecinii mei de sus si de jos s'au debransat,nu locuiesc acolo si nu incalzesc in niciun fel.Mie imi racesc astfel temperatura in apartament, si tot eu si ceilalti care au caldura trebuie sa platim si ce circula pe tevile lor?Asta mi se pare culmea.Cat despre ceilalti,nu cred ca si'au izolat tevile,poate cei de la et.4 si le'au taiat.Deci noi platim ce consumam + spatiile comune,iar ei platesc tot ce consuma (se incalzesc ei cumva) sau nimic daca nu locuiesc acolo + nimic.In baza carei logici?
I'am atras atentia administratorei si mi'a spus ca va discuta cu firma de repartitoare.Acum a venit intretinerea pe ianuarie si cei debransati au tot 0 de plata la caldura.Chiar trebuie sa platim noi pentru toti?Nu e corect.
Nu e corect. Firma care face calculul poarta vina principala de aceasta situatie, iar administratora pe cea secundara ca nu a anuntat. Si cei debransati trebuie sa plateasca spatiile comune, deoarece sunt comune.

Alte discuții în legătură

Plata servicii de caldura apartament debransat catalinita catalinita Buna ziua, Anul trecut m-am debransat de la caldura, am montat centrala si totusi, aparent inca mai platesc caldura celor doua coloane care imi traverseaza ... (vezi toată discuția)
Facturare caldura radet pentru un apartament debransat si cu cta jumong75 jumong75 Buna ziua, Asociatia de proprietari din care fac parte, este formata din apartamente necontorizate, apartamente contorizate (cu repartitoare de costuri de ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale? 13anamb 13anamb Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face. Am centrala, stau la bloc si vad ca ... (vezi toată discuția)