Ma numesc Camelia si am si eu o problema legata de aceasta indeminzatie pentru crestere copil in cazul celei de-a doua nasteri.
Am o fetita care implineste 2 ani la data de 28.03.2009. In prezent sunt in a doua luna de sarcina. Intrebarea mea este daca mai beneficiez de aceasta indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil, in situatia in care la implinirea celor 2 ani voi avea 7-8 luni de sarcina. Ce pot sa fac in situatia asta, cand am o intrerupere de 1-2 luni?
Buna ziua, am incercat sa citesc toate intrebarile si raspunsurile de pana acum, insa de teama sa nu fi inteles gresit am decis sa pun si eu cateva intrebari. Am revenit la serviciu inainte de trecerea celor 2 ani de concediu pentru cresterea copilului dar din motive de sanatate (copilul dat la cresa a racit de mai multe ori destul de grav) doresc sa reiau concediul. Prima intrebare ar fi daca pot face acest lucru si sa primesc 85% din veniturile realizate cu 12 luni inaintea nasterii copilului? In prezent sunt insarcinata in 11 saptamani. Dupa terminarea concediului pt cresterea copilului 1 pot intra direct in concediu prenatal? Voi beneficia de indemnizatie la cel de-al doilea copil si daca da cat va fi aceasta? Multumesc pentru raspunsuri.
Pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului puteti reveni oricand in concediu pentru crestere si ingrijire copil.
Concediu prenatal si cel de sarcina si lauzie il puteti lua fie fractionat, cu singura conditie ca dupa nastere sa ramana minim 42 de zile, fie total dupa nastere. Si pentru cel de-al doilea copil veti beneficia de concediu si indemnizatie pentru crestere si ingrijire copil, iar cuantumul indemnizatie va fi fie 85% din media veniturilor realizate pe cele 12 luni anterior nasterii, fie 600 lei.
Va prezint urmatoarea situatie, la care va rog sa-mi spuneti parerea d-voastra:
Sotia mea este de meserie contabila si lucreaza de aproximativ 10 ani la diferiti patroni. In urma cu 5 ani a avut probleme de sanatate grave, datorate solicitarilor si stresului la serviciu.
A intrerupt lucrul pentru aproximativ un an, insa continua si acum tratamentul cu medicamente prescrise de la psihiatrie, medicamente de care, a spus medicul, nu poate scapa atata timp cat nu scapa de sursa problemelor: oboseala si stresul (= serviciu). In acelasi timp medicamentele nu sunt, sub nici o forma, compatibile cu o eventuala sarcina.
De trei ani este angajata la o firma, contabila.
Ar vrea sa renunte la serviciu, pentru a putea scapa de medicamente iar apoi sa ne gandim la un bebe, dar asta ar insemna pierderea indemnizatiei de crestere a copilului (ceea ce ni se pare ilogic, dupa aproape 10 ani de cotizare la stat).
Ce solutii ne recomandati?
Exista posibilitatea de a plati acele impozite, fara a "realiza venituri supuse impozitului pe venit", pentru ca in final sa poata beneficia de indemnizatie?
Ar putea fi crearea unui PFA o solutie, chiar daca nu ar avea venit din aceasta activitate?
Ne dorim foarte mult un bebe, de aceea speranta noastra sta in sfaturile d-voastra.
Indemnizatie
cami250786
salutare,
Doresc sa va intreb urmatorul lucru: sotia mea a nascut in septembrie ,iar din 2009 indemnizatia de crestere copil este de 85% din ... (vezi toată discuția)