Legea prevede intr-adevar conditia platii impozitului timp de 12 luni. Asa stand lucrurile, nu conteaza entitatea de la care au provenit respectivii bani ci numai sa fie venituri profesionale. Puteti sa schimbati si 100 de angajatori sau chiar sa treceti o perioada la venituri din activitati independente, nu are relevanta. Aveti grija numai la intreruperi intre contracte in aceste 12 luni, ele au un regim special.
Buna ziua,
am o prietena care lucreaza de doua luni si urmeaza sa nasca peste vreo 8 luni.
La data nasterii nu va avea decat maxim 10 luni lucrate.
Avand in vedere ca este inca studenta la Master, pe care il va absolvi anul acesta in iunie, lucrul acesta i se va considera stagiu? Ea va beneficia de indemnizatia de maternitate?
Multumesc mult!
Beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal.
Ceea ce stiti/ati auzit dumneavoastra, este ca, prin exceptie, legea prevede si faptul ca, vor beneficia de concediu si indemnizatie si persoanele care:
- se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii, calculate incepand cu data de 1 a lunii urmatoare absolvirii;
sau
- a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune. In sensul dispozitiilor legii, se ia in considerare intervalul cuprins intre ziua in care incepe si ziua in care se sfarseste fiecare an universitar, in conditiile legii.
Cu toate acestea, potrivit legii invatamantului, masteratul constituie invatamant postuniversitar.
Este bine, totusi, ca prietena dumneavoastra sa faca cerere de acordare concediu si indemnizatie de crestere copil, justificand si urmarea si absolvirea cursurilor specifice de invatamant superior.
Am si eu o intrebare, daca se poate:) Am nascut pe data de 1 mai 2009, pe ce perioada se va completa formularul cu venit? Acolo scrie in prima rubrica, ca "Luna nasterii copilului". Deci va fi mai 2007-aprilie 2008, sau iunie 2007-mai 2008? Va multumesc...