am primit factura la intretinere pe noiembrie.eu am ct de apartament dar am constatat ca in factura de la intretinere apar ca plata si tevile de la sist centralizat.n ar fi o problema ca asa e legea dar cei care nu au centrale nu platesc si ei tevile.e corect?eu dau pe tevi 23lei iar cel fara centrala 13lei citirea repartitoareleor.m am adresat verbal administratorului dar nici nu m a bagat in seama.unde pot face o reclamatie?ce pot face?
- tevile verticale - de ce sa le izolam? Numai pentru ca nu intelegem cum se calculeaza caldura pentru ele? Este o sursa de caldura in apartament, mica, mare, e de discutat, dar de ce sa renuntam la aceasta sursa? Ma rog, e un punct de vedere!
- calculul caldurii nu e greu de facut, este adevarat, numai ca ne este interzis sa facem acest calcul din doua motive:
1. Ordinul 343/2010 interzice persoanelor neautorizate sa-l faca si
2. pentru ca datele din repartitoare sunt proprietatea firmei de repartitoare, prevedere scrisa in contractul cu acestea pe perioada desfasurarii acestuia si ....
.... daca vrem sa lucram legal, trebuie sa tinem cont de aceste conditii. Daca nu vrem, atunci facem cum vrem, dar nu trebuie sa mai avem pretentii de legalitate.
Ati omis sa enumerati inventarierea sistemului de incalzire si l-ati inlocuit cu contorizarea spatiilor comune.
Original, sigur, dar este in afara acelui controversat Ordin care totusi aduce o reglementare nerecunoscuta din diferite motive si interese de unii oameni! :)
imi cer scuze pentru chestia cu administratorii batrani si nescoliti. am zis ca asa este la noi in bloc. nu se poate asa, nu se poate invers, asa scrie legea, dar cand ii dai sa citeasca nici nu stie. chestia cu dezbinarea este corecta. este normal sa platesti cat consumi, ca la enel, ca la cei care au contoar de gaze. acolo nu mai este nici o problema, daca nu platesti iti inchide ori una ori alta. aici este altceva...."Divide et impera ",dezbină și stăpânește, zicea un rege odata. dupa principiul asta se merge acum.
Daca scopul acestui controversat ordin 343 a fost sa ne dezbine,ei cred ca si-a atins tinta.A reusit!
-Pasul 1 - echilibrarea hidraulica corecta a instalatiei termice;
-Pasul 2 - izolarea tuturor coloanelor(pe orizontala - in pivnita;pe verticala - a tevilor ce trec prin apartamente,pana la ultimul etaj);
Subscriu, este foarte corect !
Iata un raspuns tehnic
#-o
De-a lungul timpului am mai postat unele pareri personale - desigur toti userii, mai pregatiti sau mai putini pregatiti (tehnic) o fac, asa ca nu vad indarjirea cu care incearca unii sa combata ceva sau pe cineva.
In urma cu vre-o 20 de ani, cand am intrat oarecum in randul lumii, s-a pus problema contorizarii apei potabile. Tam-tam cat incape, pe unde se putea. Radio, TV, mass-media. Ca va scadea consumul, ca vom plati exact cat vom consuma. Asociatiile nu erau pregatite, asa cum nimeni nu prea era pregatit, astfel ca cine a fost istet, si-a deschis un butic si au inceput sa vanda apometre la greu. La inceput au luat marfa de-afara, dupa care au inceput sa se fabrice in tara. Marfa. Au mai scazut preturile si-n vre-o cati-va ani toata lumea avea montate apometre. Castigul cel mare a fost scaderea drastica a consumului de apa, aceasta resursa care in unele parti ale lumii este la fel de scumpa ca aurul...
A aparut problema diferentelor dintre consumul facturat de furnizor si consumul declarat de proprietar. Concluzia a fost clara: administratorul incarca facturile... Intre timp a curs multa cerneala pe chestia asta si s-a inteles de catre cei mai multi ca de fapt nu acesta este adevarul.
Bun, daca s-a vazut ca tine figura cu sintagma ”platim cat consumam”, ce-au zis baietii, hai sa schimbam macazul si la incalzirea locuintelor. Marfa cat incape in tara romaneasca, numai ca s-a cam pierdut o tzara trenul in sensul ca datorita serviciilor de proasta calitate, foarte multi proprietari au renuntat la serviciile sistemului centralzat de incalzire si si-au montat propria lui centrala in apartament. Acum daca faci niste socoteli, nu stiu pe unde iesi cu imensa investitie si in cat timp se amortizeaza, insa iti da satisfactia ca daca vrei 25 grade in caza, forjezi CT sa-ti faca 25 grade, deci totul depinde de tine.
Deci, gata, ne montam repartitoare de costuri ca am auzit ca platim incalzirea ”exact cat consumam”! Iar reclama, iar tam-tam pe unde vrei si nu vrei. Legislatie subtire si cointeresata, asa ca ne-am pricopsit de binelea cu ”exact cat consumam”.
In acest contest au apatut in blocurile noastre cel putin doua sisteme de incalzire, unul de la CET si celalalt, cel cu CT proprii. Cand proportia celor cu CT era mai mica decat a celor de la CET, treaba a mers cat de cat, dar cand in bloc au mai ramas putini cei de la CET, mai mult si acestia ”rasfirati” prin tot blocul, au inceput sa apara problemele pe care tocmai le discutam. Nu mai stim ce sa facem, cui sa-i mai repartizam costuri pentru ca celor racordati inca la CET sa le fie cat mai bine, sa fie multumiti.
Legislatia sa schimbat precum domnisoarele la balul bobocilor de nici noi nu mai intelegem nimic. ba ca tre' sa izolam tevile, ba nu, ca Ordinul... a eliminat aceasta prevedere, ca SET-ul nu este calculat bine, sa facem inventarul tevilor...
@gheorgherotar a punctat bine cateva idei, sunt bune, dar greu de aplicat. De exemplu, am in administrare si 5 blocuri cu o singura scara cu cate 44 ap., din care au mai ramas la CET doar cate 7-8 ap. Mai renteaza sa faci echilibrare hidraulica pe fiecare coloana - la mine in bloc sunt 16 coloane pe tur, banuiesc ca doar pe acestea se face echilibrarea hidraulica, deci trebuie 16 robineti speciali care sa faca aceasta treaba. O considerati realista in conditiile aratate?
Apoi, haideti sa izolam conductele orizontale din subsol - asa se cheama pe la noi, nu beci, pivnita sau mai stiu eu cum... Iar cheltuieli. Poate ca nu ar costa cine stie cat, insa trebuie facute cheltuieli - care dupa unii tre' sa le plateasca cei care s-au deconectat, ca de, chipurile din cauza acestora se face aceasta dezechilibrare, altii spun ca de fapt dezechilibrarea s-ar face oricum, atata timp cat proprietarii regleaza repartitoarele pe valori cat mai mici, ca de, vor sa plateasca "exact cat consuma"... Sa mai izolam si tevile verticale zice cineva si-atunci cine mai plateste?
Poate unii vor sa ma intrebe daca am vre-o solutie nu numai vorbe. Am, dar am sa cad in dizgratia unora: un singur sistem, ori toti la CET - fara repartitoare, ori toti cu CT de apartament!
De sunt impotriva celor cu repartitoare? Pentru ca asa cum afirma si userul @Carturarul de multa vreme, aceste mici dracii sunt set-ate sa deschida calea agentului termic la 5-6 grade, adica chipurile iti protejeaza instalatia de inghet, dar 3-4 apartamente din jur sunt foarte afectate de faptul ca peretii, podeaua sau tavanul tau vor fi reci ca naiba, trebuie sa pui covoare groase pe jos, copiii nu se mai pot juca pe jos din cauza frigului, iar cosumul tau va fi foarte mare. In tarile dezvoltate, temperatura ambianta de la care pornesc aceste aparate sa deschida calea agentului termic in calorifer este de 18 grade Celsius, adica oamenii civilizati stiu sa se protejeze, adica nu vor sa de-a banii pe medicamente, ci vor sa traiasca civilizat. Se poate asa ceva in Romania cand fiecare vrea sa o smechereasca si pe maica-sa? (persoanele de fata sunt excluse...scuze).
@uwu, tot spuneai dumneata ceva legat de scoala si ca nush ce administratori nu stiu sa citeasca ( asa cum ai revenit, este cazul de cel de la tine), nu se spune/scrie contoar ci contor .
In rest, sa auzim numai de bine!
"Platim cat consumam" este o sintagma utilizata fara discernamant, insusita de multi oameni si de aici se trage incrancenarea disputei. Acea parte comuna, care din cauze diferite nu apare pe apometru sau pe repartitor, este nerecunoscuta si contestata de majoritatea celor contorizati sau.... acceptata cu greu, in cel mai bun caz. Numai ca aceasta parte "a nimanui" exista si ea trebuie repartizata intr-un mod. Aici e marul discordiei.
Nu, nu e corect sa se spuna numai "platim cat consumam", deoarece din facturi, atat la apa, cat si la caldura - dar pe alte principii, platim proportional cu cat consumam in comparatie cu ceilalti vecini cu care suntem racordati la acelasi bransament. Este o diferenta de nuanta si eu incerc sa promovez aceasta idee pe care o consider mai apropiata de realitatea din teren.
Si am sa dau doua exemple, zic eu, sugestive:
- in cazul apei unde apometrele ilustraza aceeasi unitate de masura ca si contorul de bransament:
Avem in acte o fasie de pamant despre care se scrie ca masoara 100 m si care trebuie impartita intre Ion 50%, Marin 20% si Vasile 30%. Ne ducem in teren cu "metrul" de masurat si ii masuram lui Ion 50 m, lui Marin 20 m, lui Vasile 30 m si....constatam ca mai ramane o bucata nerepartizata? Cum facem sa o repartizam si pe aceasta? Pai ii lasam pe cei trei sa decida democratic, ori sa o imparta egal, ori sa o imparta proportional (cota-parte indiviza). Metoda nu mai conteaza, ideea este ca acel surplus trebuie repartizat intr-un fel, concluzie la care vor ajunge cat mai repede daca sunt cu scaun la cap. Daca nu, vor umbla prin judecati....
In cazul caldurii unde repartitoarele ilustreaza o alta unitate de masura decat la contorul de bransament:
- aceeasi fasie de 100 m, aceiasi trei care trebuie sa-si imparta fasia de pamant in proportiie de mai sus, dar....la dispozitie nu mai au un "metru" clasic, ci un bat luat de pe drum. Cum vor proceda? Vor masura intreaga fasie cate bete are: sa zicem 120 bete - care a devenit o unitate de masura ad-hoc. Apoi fac proportia si vor da 60 bete lungime lui Ion, 24 bete lungime lui Marin si 36 bete lui Vasile. Ca sa verifice daca au impartit corect fasia de pamant, vor reveni cu un metru de masurat si vor vedea ca au impartit corect 50, 20, 30 m intre ei. Deci au impartit proportional corect indiferent de unitatea de masura. Puteau masura si cu schioapa....:)
Revenind la apometrele noastre si la repartitoare, modul cum se face repartizarea legal este corect, dar calculul este aplicat de oameni care mai pot si gresi.
Noi trebuie sa judecam acest aspect, al aplicarii in practica si nu principiul de calcul in sine sau de repartizare.
Parerea mea!