avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata caldura parti comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata caldura parti comune

am primit factura la intretinere pe noiembrie.eu am ct de apartament dar am constatat ca in factura de la intretinere apar ca plata si tevile de la sist centralizat.n ar fi o problema ca asa e legea dar cei care nu au centrale nu platesc si ei tevile.e corect?eu dau pe tevi 23lei iar cel fara centrala 13lei citirea repartitoareleor.m am adresat verbal administratorului dar nici nu m a bagat in seama.unde pot face o reclamatie?ce pot face?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:24, 26 Noiembrie 2013
@elga50

Aveti si nu aveti dreptate: este adevarat ca acele calcule se fac de catre oameni si oamenii pot gresi dar nu aveti dreptate cand aparati calculele evident incorecte.

De fapt de aici a plecat toata problema: reglementari legale aberante, necinste din partea firmelor si a unor loctari si lipsa totala de vointa a statului de a corecta situatia.

Conform cu vechea metodologie de calcul, preluata si de ANRSC prin ordinul 233 in absenta repartitoarelor impartirea caldurii consumate se face la suparafata utila cu conditia sa nu se fi modiifcat caloriferele originale ale blocului.

De aici rezulta evident ca nu iti poti creste consumul decat montand calorifere mai mari.
Atunci de ce mie si multor altora le-a crescut consumul mult peste valoarea dinainte de montarea repartitoarelor?

De ce firmele refuza sa corecteze aceste calcule?

Pentru ca legislatia nu este corecta, atat timp cat nu tine seama de transferul de caldura intre apartamente.

Culmea este ca vechea legislatie tinea cont: daca un magazin avea vitrinele sparte platea dublul la caldura iar suma perceputa in plus se impartea apartamentelor invecinate reducandu-le astfel factura la caldura. Prevederea aceasta a fost pastrata in ordinul 233.

De ce oare un apartament "incalzit" la cele 5 grade permise de robinetele termostatice, sau mai bine zis neincalzit nu este taxat corespunzator pentru caldura primita prin pereti?

Daca se va raspunde la aceste intrebari vor disparea problemele cu repartitoarele.
Si acum exista un factor de amplasament care se aplica celor situati pe colt, la ultimul etaj sau la parter.

Nu stiu ce vor sau nu vor firmele, poate uneori nici cetatenii nu sunt dispusi sa inteleaga, poate ca firmele nu explica transparent cum fac calculele, dar stiu un lucru: ca cine vrea sa iasa din sistem, o poate face, cine nu vrea sa intre in sistem o poate face, dar si ca iluzia cu plata mai mica la pausal decat cu repartitoare face voga ca folclor de bloc. Pot fi cazuri izolate mai mult sau mai putin, pe perioade de o luna, doua, dar pe ansamblul unui an de zile, de la resetare la resetare, cu regularizarile de rigoare, plata caldurii cu repartitoare este mai mica.
Si de altfel se si vede din consumul pe un an de zile luat en-gros la contorul de bransament.
Mda, discutiile au fost generate mai mult pe cazuri particulare (evident), dar judecand numai consumurile pe o luna sau doua. Daca se extinde judecata pe un an intreg, situatia ar deveni mai clara.
Eu am dat exemplul petrecut la mine in bloc cu un proprietar (fiul acestuia de fapt) care si-a aruncat repartitoarele pe motiv ca "n-are treaba cu ele" si acum plateste muma-sa de-i sar ochii. Luna trecuta a avut de plata peste 500 lei, ceea ce nici la pretul actual al Gcal si nici daca le tinea la maxim total n-ar fi platit asa in veci de veci, pentru ca a "inghitit" nu numai consumul cel mai mare, dar si regularizarile din trecut ale respectivelor apartamente cu maxim inregistrat.
Am spus la firma ca aceasta nu e in regula, dar mi-au raspuns ca nu au cum sa faca distinctia intre consumul estimat si cel real la un "estimat" ca sa se ia in calcul numai partea care ar insemna consumul real pe ultima luna, referinta pentru cei necontorizati....si au dreptate. Deci pana la urma tot o problema de gestionare a indecsilor este si anume sa lasam cat mai putine estimari nerezolvate si nu pe mai mult de o luna.

Inca o data, cine vrea sa nu fie in sistem sau vrea sa iasa din sistem, o poate face cu o simpla declaratie, dar trebuie sa stie la ce riscuri pecuniare se expune. Eu asta vreau sa subliniez.
Oamenii trebuie sa fie avizati, iar noi aici nu suntem birou de reclamatii ca sa preluam nemultumirea oamenilor si sa rezolvam situatii particulare, ci doar explicam ce se intampla...sau macar incercam.
Rezolvarea problemei se gaseste la asociatii, la firme sau la ANRSC chiar.

Pentru ca legislatia nu este corecta, atat timp cat nu tine seama de transferul de caldura intre apartamente.

Culmea este ca vechea legislatie tinea cont: daca un magazin avea vitrinele sparte platea dublul la caldura iar suma perceputa in plus se impartea apartamentelor invecinate reducandu-le astfel factura la caldura. Prevederea aceasta a fost pastrata in ordinul 233.

De ce oare un apartament "incalzit" la cele 5 grade permise de robinetele termostatice, sau mai bine zis neincalzit nu este taxat corespunzator pentru caldura primita prin pereti?

Daca se va raspunde la aceste intrebari vor disparea problemele cu repartitoarele.


cred ca asa cum am mai spus, aceasta e una din carentele legislatiei, la care se mai adauga si faptul ca unii din dorinta de a face economii stau cu caloriferele inchise profitand de radiatia peretilor vecinilor.
deci ar trebui sa se stabileasca un confort minim obligatoriu pt fiecare apartament, astfel incat cei ce stau cu radiatoarele inchise sa plateascaacest consum minim, la fel cum se face si partea comuna a tevilor, pt. ca si peretii dintre apartamente sunt tot parte comuna potrivit legii
la aceasta problema vad ca nu vrea nimeni sa raspunda concret, si se bate apa in piua pe cei cu centrale de apartament
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
elga50, moderator
Si eu v-as intreba: pe ce baza, cum sa se masoare cat transfer se face de la un apartament la altul? Pentru ca ar trebui sa avem un aparat care sa masoare in mod obiectiv si permanent temperatura din doua camere invecinate.
Cum si cu cat sa-l pun pe unul dintr-un apartament care isi tine repartitoarele pe 0 (zero) sa platasca ce-i vine de la celalalt?
Temperatura intr-o incapere nu este permanent aceeasi, nu este inregistrata de niciun aparat montat de-o parte si de alta a peretelui ca sa se poata emite un algoritm general valabil.
Poate ca cel care-si incalzeste locuinta (indiferent cum - centralizat, CT sau gazele de la aragaz) o face azi, dar maine o face mai putin sau deloc.

Transferul de temperatura prin pereti este o notiune generala care nu poate fi prinsa intr-un algorirm de calcul numai pe declaratia ca "eu am in casa 22 grade si vecinul are 5 grade".
elga50 a scris:

Si eu v-as intreba: pe ce baza, cum sa se masoare cat transfer se face de la un apartament la altul? .


Foarte simplu, prin stabilirea unei cote de unitati minime/mp., din totalul unitatilor de consum din luna curenta de calcul, poate asa s-ar mai tempera asa zisa economie pe spatele altora !
Trebuie sa stim ca peretii cu vecinii nu sunt diode (piesa electronica care permite trecerea curentului electric numai untr-un sens), prin care energia termica sa treaca numai dela cald spre rece.
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
arockz, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul agent termic dupa repartitoare,atunci cand ai centrala lorentzo12 lorentzo12 buna seara, problema mea este : pe scara unde locuiesc sunt 6 ap. cu centrala si 13 cu contorizare prin repartitoare eu am centrala ,cred ca platesc ... (vezi toată discuția)
Despre noul?/vechi sistem de calcul al caldurii. ndan57 ndan57 Buna ziua, doresc sa ve explic despre ce este vorba la mine in bloc si daca se poate sa discutam... Blocul are 4 nivele cate 10 apartamente pe scara si 5 ... (vezi toată discuția)
Calcul energie termica pentru apartamentele debransate dela sistemul centralizat marius61 marius61 Cum se calculeaza pentru un apartament debransat dela sistemul centralizat cota de energie termica si in ce lege este prevazuta calcularea. Mentionez, pe ... (vezi toată discuția)