avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata caldura parti comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata caldura parti comune

am primit factura la intretinere pe noiembrie.eu am ct de apartament dar am constatat ca in factura de la intretinere apar ca plata si tevile de la sist centralizat.n ar fi o problema ca asa e legea dar cei care nu au centrale nu platesc si ei tevile.e corect?eu dau pe tevi 23lei iar cel fara centrala 13lei citirea repartitoareleor.m am adresat verbal administratorului dar nici nu m a bagat in seama.unde pot face o reclamatie?ce pot face?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:24, 26 Noiembrie 2013
asa cum am spus, toti acesti factori de calcul sunt in literatura de specialitate
cum credeti d-voastra ca au fost dotate apartamewntele cu radiatoare diferentiat (putere calorica, suprafata radianta, etc.)) f-ctie de pozitia apatamentului,
presupun ca d-voastra credeti toate apartamentele au fost dotate initial cu acelas tip de radiator.
cmiep1@yahoo.com a scris:

Asta de unde ati mai scos-o?

e o problema tehnica de care d-voastra refuzati sa tineti cont, probabil ca sunteti de acord cu faptul ca unl sa-l incalzeasca pe altul fara ca acesta din urma sa plateasca nimic, asta insemnand de fapt un furt din buzunarul celui care vrea sa aiba caldura si sa plateasca real ceeace consuma



Ori nu at-i inteles, ori rastalmaciti cele spuse/scrise de mine. Dimpotriva, vreau sa oblig ca toata lumea sa is-i incalzeasca apartamentul macar in niste limite decente, spre a nu afecta negativ ceilati vecini, adica sa nu inchida caloriferele spre a se incalzi numai prin planseele si peretii vecinilor !!!. Valabil pentru toti locatarii dintr-un imobil !!!. La asta m-am referit prin stabilirea unei cote de unitati minime/mp.
exact asta am spus si eu. dar e bine ca reveniti cu aceasta precizare ca sa stie toti cei ce scriu si citesc acest forum ca impartasiti acest punct de vedere, si ar trebui sa se schimbe ceva in aceasta legislatie care e facuta de niste ageamii care ori sunt p..., ori au facut-o intentionat (asa cum sunt o multime de alte legi) tocmai pentru a crea cu buna stiinta haos si nemultumiri, lucru care le-a reusit din plin
Buna seara,

Cred ca cineva nu intelege ca legislatia in domeniu este prost facuta, ca de altfel multe alte legi din tara asta. Ceea ce nu vrea sa se inteleaga este ca si mie mi se pare corect ca vecinii mei de apartament (sus, jos, stanga, dreapta) sa plateasca cota parte din factura mea de gaze; doar isi incalzesc peretii datorita faptulului ca imi incalzesc apartamentul si nu imi place sa stau in frig. Dar nu am parghii legislative, asa ca nu pot sa cer asa ceva. In schimb, eu trebuie sa platesc o suma imensa ptr cateva amarate de tevi, ca deh, asta e legea si asa este corect. Nu, domnilor! Nu tot ce este lege este si corect !!! Ghinionul meu ca nu am decat un vecin si acela tot cu CT. Curat ghinion!!!

Citeam un comentariu care spunea ca nu exista decat 2 optiuni ptr a evita discutiile intre proprietarii cu CT si ceilalti: ori toti cu centrala , ori toti in sistem centralizat fara repartitoare!
Raspuns: traim intr-o tara democrata in care avem acest drept: dreptul de a alege. Deci, nu putem pune conditii: ori, ori.
In ala ordine de idei, vis-a-vis de costul caldurii ptr blocurile fara reaprtitoare in comparatie cu cele cu repartitoare: datele prezentate de mine le gasiti si pe site-ul Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania. Deci, doamna careia nu ii place folclorul din scara blocului, sa considere ca acest "mic" amanunt este cu dedicatie ptr dansa.

Concluzii:
1. Mi se pare corect (daca tot vorbim de corectitudine) sa platesc o suma ptr consumul comun (calorifere casa scarii, subsol...hai fie si asta), dar sa patesc ptr tevi doar ptr ca cineva crede ca eu chiar ma incalzesc la aceste tevi, deja mi se pare aberant! Si suma asta sa mai fie si una deloc de negljat. Doar ptr ca este corect!
2. Pentru cei care nu au montate repartitoare si se gandesc sa isi monteze, sfatul meu este sa stati cuminti. Veti avea case fara mucegai, veti da bani mai putini pe medicamente si veti avea un confort ptr care va fi o placere sa spui "in sfarsit, acasa!"

O seara buna!


Si inca ceva, asta ca un P.S.: tocmai mi-am facut autocitirea la contorul de gaze si mi-am calculat cat voi avea de plata la urmatoarea factura: aprox 350 lei, pentru perioada 09 ianuarie - 09 februarie. Si asta ptr caldura de 22 grade (in camera cea mai racoroasa), incalzirea apei si gazele ptr aragaz. Sunt curioasa cat vor plati cei cu repartitoare si la fel de curioasa sunt si cat voi plati ptr tevi. Cred ca luna asta voi atinge pragul de 200 lei, in conditiile in care am platit 110 lei ptr luna decembrie, luna in care nu am "beneficiat" de gerurile din ultima perioada. Corect, nu?
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
arockz, utilizator
Exista o solutie simpla pentru rezolvarea nemultumirilor creeate de actualul mod de calcul cu repartitoare:
-Sa existe o cota minima de consum pentru fiecare apartament (nu poti plati mai putin)
-Sa existe o cota maxima de consum pentru fiecare apartament (nu pot plati mai mult)

Abia ce ramane dupa aplicarea acestor reguli sa se imparta dupa repartitoare si, daca la cineva consumul depaseste maximul se aplica tot maximul de consum.

Sistemul de calcul exista de multa vreme si era aplicat de furnizori pentru calculul in pausal.

Pentru cei care nu lucreaza cu calculatorul mentionez ca, indiferent cat de complicat ar fi un mod de calcul pentru operator munca este aceeasi: introduce niste indexe.
Daca modul de calul este complicat se ingreuneaza munca programatorului care face progamul, munca platita o singura data.
Se poate intampla, cel mult sa fie nevoie de introdus unele date suplimentare.

Pentru doamna @elga50

Nu este vorba de cazuri de calcule gresite pe o luna sau doua.
Pe forum s-au postat cele mai strigatoare la cer cazuri.
La mine timp de cinci ani am avut un consum, cu repartitoare montate mult mai mare decat inainte de montarea lor in timp ce multi dintre vecinii mei isi incalzeau apartamentele de doua camere cu o gigacalorie si jumatate pe an (medie anuala intre 2005-2010 175 lei).
Cum evident nu puteam avea fizic un astfel de consum totul se datoreaza incorectitudinii vecinilor si firmei deoarece foloseste sistemul autocitirii.
Daca imi dati o adresa de mail va trimit un tabel centralizator pentru scara mea sa vedeti cat si cum a platit (sau in cazul meu ar fi trebuit pentru ca eu nu am platit si Asociatia nu m-a dat in judecata ca le stricam afacerea, procesul l-am deschis eu).
Mai mult, pot sa va trimit si o parte din foile de intretinere pentru ca le-am fotografiat.

Este vorba in mod clar de carentele intentionate ale sistemului.
Altfel nu se explica lipsa expertilor autorizati care sa faca verificarile necesare.

Reiau in beneficiul dumneavoastra exemplul matematic pe care l-am postat mai demult si care arata ca sistemul repartitorelor nu permite regularizare prin simpla verificare a indexelor ci doar cu refacerea calculelor.
Fac acest lucru deoarece am vazut ca sustineti in mod repetat contrariul, dezinformand ceilalati utilizatori.

Repartitoare
Modul de calcul al repartitoarelor nu prevede pierderi care sa inglobeze erorile de citire si de masurare ca atare tot rationamentul cu regularizarile lunare este fals.

Urmatorul exemplu numeric va explica de ce.
Valorile sunt alese arbitrar pentru a usura urmarirea calcului.

Fie un bloc de 10 apartamente identice, care au fiecare acelasi consum.
In fiecare luna se consuma 15 Gcal si se inregistreaza in fiecare apartament un numar de 50 unitati.

Rezulta ca avem 500 de unitati si 15 Gcal, deci o valoare de 0,03 Gcal/unitate.
Fiecare propietar va plati 50 * 0,03 = 1,5 Gcal.

Sa vedem ce se intampla daca doi propietari raporteaza consum 0 si nu 50 cat arata repartitoarele iar luna urmatoare raporteaza cate 100 de unitati. In felul acesta ei au raportat toate cele 100 de unitati indicate de repartitoarele lor, la fel ca si vecinii lor.

Ce va plati fiecare:
in prima luna avem 50 * 8 = 400 unitati si 15 Gcal, deci o valoare de 0,0375 Gcal/unitate.

Cei care au raportat corect platesc 50 * 0,0375 = 1,875 Gcal
Cei care au raportat incorect platesc 0 Gcal

In luna urmatoare avem 50 * 8 + 2 * 100 = 600 unitati si 15 Gcal, deci o valoare de 0,025 Gcal/unitate

Cei care au raportat corect platesc 50 * 0,025 = 1,25 Gcal
Cei care au raportat incorect platesc 100 * 0,025 = 2,5 Gcal

Concluzia finala: in loc de 3 Gcal, consumul corect pe doua luni propietarii au platit:

Cei care au raportat corect platesc 1,875 + 1,25 = 3,125 Gcal, adica mai mult decat au consumat.

Cei care au raportat incorect platesc 2,5 Gcal adica mai putin decat au consumat.

Cei care doresc pot sa refaca calculele cu alte valori dar trebuie sa tina cont ca valorile fiind mici vor trebui sa lucreze fie cu valori mari ale erorilor (asa cum am facut eu), fie sa lucreze cu foarte multe zecimale.

Sigur ca se poate face si o recalculare corecta dar numai daca se citeste cu calculatorul ceeace au memorat repartitoarele si se refac complet calculele.

Rezulta clar ca sistemul repartitoarelor nu are propietatea de autoregularizare pe care o au apometrele.

Adaugand la acest fapt si lipsa lor de precizie este de inteles (nu si de scuzat) calculele
eronate facute cu ajutorul lor.

Daca puteti sa imi contraziceti calculele va rog sa o faceti, dar nu cu simple afirmatii asa cum ati procedat in privinta echilibrarii hidraulice ci demonstrand existenta unei erori de rationament si / sau de calcul.
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
Carturarul, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul agent termic dupa repartitoare,atunci cand ai centrala lorentzo12 lorentzo12 buna seara, problema mea este : pe scara unde locuiesc sunt 6 ap. cu centrala si 13 cu contorizare prin repartitoare eu am centrala ,cred ca platesc ... (vezi toată discuția)
Despre noul?/vechi sistem de calcul al caldurii. ndan57 ndan57 Buna ziua, doresc sa ve explic despre ce este vorba la mine in bloc si daca se poate sa discutam... Blocul are 4 nivele cate 10 apartamente pe scara si 5 ... (vezi toată discuția)
Calcul energie termica pentru apartamentele debransate dela sistemul centralizat marius61 marius61 Cum se calculeaza pentru un apartament debransat dela sistemul centralizat cota de energie termica si in ce lege este prevazuta calcularea. Mentionez, pe ... (vezi toată discuția)